Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA JEOPOLİTİK RİSKLER FİYATLANMAYA DEVAM EDİYOR…
AB’nin Irak Uluslararası Bağdat Havalimanı'nda Haşdi Şabi konvoyuna füze saldırısı düzenlenmesi sonucu "İran’da sevilen bir isim olan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin yankıları hafta sonu da devam etti. İran ve Irak’tan hafta sonu birbiri ardına önemli açıklamaların geldiği gözlendi. Bu bağlamda İran hükümeti, nükleer anlaşmadaki tüm taahhütleri askıya alma kararı aldığını duyurdu. İran hükümeti yayımladığı bir bildiride “Nükleer anlaşmadaki taahhütleri askıya almada beşinci adım olarak, artık nükleer faaliyetlerde hiçbir sınırlandırmayı tanımıyoruz. Bundan sonra İran'ın tüm nükleer çalışmaları kendi teknik ihtiyaçları doğrultusunda ilerleyecektir” ifadeleriyle nükleer anlaşmadaki taahhütlerin askıya alındığını bildirdi. Bununla birlikte bir gelişme de Irak’ta yaşandı. Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için toplandı. Meclisin, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdiği bildirildi. Ayrıca Irak'ın Salahaddin vilayetinde ABD askerlerinin kaldığı Beled Askeri Üssü'ne füzeli saldırı düzenlendi. Eş zamanlı olarak Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına füzeli saldırı düzenlendi.
Bu gelişmelerle ilgili olarak ABD tarafından da sert açıklamaların gelmeye devam ettiği gözlendi. Trump, twitter üzerinden çok sert bir açıklama yayımladı. Trump yaptığı açıklamada, “Eğer İran herhangi bir ABD varlığını hedef alırsa, hızlı, geri adım atmadan ve belki de orantısız bir şekilde geri cevap vereceğiz ve ayrıca gazetecilere Irak ABD askerlerini çıkartırsa ağır yaptırımlar uygularız” dedi. Bu gelişmelerin akabinde ise NATO’dan da bir açıklama geldi. NATO, ABD’nin İranlı General Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesinin ardından Orta Doğu’da oluşan kritik durumu görüşmek için Brüksel’de acil bir toplantı gerçekleştirecek.”
Tüm bu gelişmelerin ilk yaşanmaya başladığı Cuma günü global anlamda endekslerin ciddi satışlarla karşılaştığı, Altın, Yen gibi güvenli varlıklara talebin arttığı, Petrol fiyatlarının ise Ortadoğu’da yaşanan jeopolitik gelişmelerin yarattığı risklerle birlikte %3-4 düzeyinde yükselişlerle karşılaştığı gözlendi. Hafta sonu da yukarıda bahsettiğimiz gelişmelerin yaşanması bu konuya ilişkin endişelerin süreceğine işaret ediyor. Bu bağlamda son Trump açıklamaları sonrası Altın ve petrol yukarı sıçrama yaparken vadeliler düşüşlerine haftanın ilk işlem gününde de devam etti.
Petrol fiyatları bir yandan jeopolitik risklerle yükselirken diğer yandan ABD stoklarının düşüşünden de etkileniyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 11,5 milyon varil (yüzde 2,6) azalışla 429,9 milyon varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 3,2 milyon varil azalacağı yönündeydi.
Geçen Cuma günü ayrıca Fed'in 10 - 11 Aralık'taki toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda görünümde önemli bir değişiklik olmadıkça faiz oranlarının uygun kalmaya devam edeceği belirtildi. Çoğu üye aşağı yönlü risklerin arttığını ancak son aylarda bazı risklerin ise yumuşadığını bildirdi. Ticaret geriliminin ve sert Brexit riskinin azaldığına dikkat çekildi. Repo ihalelerinin en azından Nisan'daki vergi dönemi boyunca gerekebileceği vurgulandı. Bazı Fed yetkilileri faizleri düşük seviyelerde tutmanın risk oluşturduğuna dair endişelerini dile getirdi, finans sektöründe dengesizliklere yol açabileceği ifade edildi.
 
USDTRY
 
DolarTL’de bir süredir devam eden yukarı yönlü baskı ciddi bir oynaklık artışı olmasa da devam etmekteydi. 2019’un son işlem gününü 5.95 altında tamamlayan kur yeni yılla birlikte yukarı yönlü seyrin devam etmesiyle bu seviye üzerinde hareketine başladı. Geçen haftanın en önemli gelişmesi diyebileceğimiz ABD’nin İran’lı generali vurması ile artan jeopolitik tansiyon ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybından etkilenen kur aynı zamanda %11.84 olarak açıklanan 2019 yılsonu enflasyonu ile sıfıra yaklaşan reel faiz desteğinin azalmasının da verdiği etkiyle Türk Lirası üzerinde oluşan baskıyla yükseliş yönündeki eğilimini devam ettiriyor. Haftanın ilk işlem gününde ABD-İran arasında haftasonu da devam eden gerilimin etkisi kur üzerindeki yukarı yönlü baskının nedeni olabilir. Bunun yanında reel faiz desteğinin minimize olması ve TCMB aksiyonunun beklenmesi de kurdaki hareketin yönünün yukarı olmaya devam edebileceğini gösteriyor.
Geçen hafta itibariyle başlayan yeni yıla 5.94’lü seviyelerde başlayan kur, diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri kadar hızlı değer kaybı yaşamasa da 5.94 Fibo. 61.8 eşik seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Bugün bu seviyeyi baz alacağız. 5.94 üzerinde tutunma sürdüğü müddetçe kurda yükseliş eğilimi devam edebilir. Bu durumda 5.98 ilk direnç olarak izlenecek. Burası aşılırsa 6.02 ve 6.05 seviyeleri gündeme gelebilir. 5.94 altına olası bir geçişte ise düşüş bir miktar daha hız kazanarak 5.92 ve 5.89 seviyelerinin test edilmesine neden olabilir.
 
EURTRY

TCMB’nin son faiz kararı ve ardından S-400 üzerinden devam eden yaptırım söylemleri ile birlikte Türk Lirası üzerinde başlayan değer kayıpları yeni yılla birlikte etkisini göstermeye devam ediyor. ABD-İran arasında artan gerilimin yarattığı jeopolitik risklerdeki artışla birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde oluşan değer kaybı yurtiçinde açıklanan %11.84 yıl sonu enflasyonu ile birleşince Türk Lirası’ndaki aşağı yönlü baskının etkisi bir miktar daha fazla hissedildi. EURTRY’de ise Euro para birimindeki kayıpların etkisiyle yükselişin sınırlı boyutta kaldığı gözlendi. Bugün ise jeopolitik unsurlar ve yurtiçi gelişmeler yukarı yönlü eğilimin sürmesine neden olabilir.
 
EURTRY’de bir süredir devam eden yükseliş ivmesi Mayıs-Ağustos arasındaki zirve-dip arasına çektiğimiz Fibonacci çizgilerinde 61.8 geri çekilme seviyesini geçme konusunda henüz güç bulamadı. Haftanın ilk işlem gününde 6.68 bu bağlamda izleyeceğimiz Fibo. 61.8 direnci olarak takibimizde olacak. Dördüncü denemede bu seviye üzerine geçilebilirse devamında 6.72 ve 6.76 seviyeleri yeni hedefler olacaktır. 6.68 altına geçişte ise 6.64 ve 6.60 seviyeleri tes edilebilir.
 
EURUSD
 
ABD-Çin ticaret anlaşması iyimserliğiyle birlikte Dolar’da oluşan değer kaybı ile Euro para biriminde meydana gelen değer kazanımları sonucu parite geçen yılın son günü 1.1240 seviyelerine kadar yükselerek tamamlamıştı. Yeni yılla birlikte geçen hafta Avrupa’da açıklanan revize imalat PMI verilerinin Fransa dışında daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi, ticaret anlaşmasına dayalı bekleyişler ve ABD-İran eksenli jeopolitik gerilimdeki artışla oluşan fiyatlama sonucu paritenin 1.1240’lardan başlattığı düşüş hareketinin devam ettiği izlendi. 1.1125 seviyelerine kadar yaşanan düşüş Almanya enflasyon verisinin beklentileri bir miktar aşmasıyla yerini toparlanmaya bıraksa da paritedeki zayıf seyrin süreceğini düşünüyoruz.
2019’un son günü1.1240 yakınlarından başlayan geri dönüş paritede henüz ciddi bir toparlanma emaresi olmadığını işaret ediyor. Bu bağlamda zaman zaman yaşanan yükselişlerin satış fırsatları vermeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. Yeni günde 1.1240 aşılamadığı sürece yaşanacak aşağı yönlü baskıda 1.1120 ve 1.1080 destek seviyelerine kadar hareketler meydana gelebilir. 1.12 ilk direnci ise bugün takibimizde olacak. 1.1240 eşik seviyesi aşılırsa 1.1275 takip edilmeli. Bu durum yükseliş sonrası satış fırsatı olarak yine değerlendirilebilir.
 
XAUUSD
 
Geçen Cuma günü ons Altın, ABD’nin Devrim Muhafızları Kudüs gücü komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin yarattığı jeopolitik risklerdeki artışla yatırımcıların riskli varlıklardan güvenli varlıklara yönelmesi sonucu geçen sene Eylül ayındaki 1557 zirvesinden sonraki en yüksek seviyeye ulaştı ve 1553 Dolar seviyelerini gördü. Hali hazırda ABD-Çin ticaret anlaşması haberleri ve buna ilişkin gelen olumlu haber akışlarına rağmen ortaya konmamış olan somut bir metin güvenli varlık talebini canlı tutmakta ve Altın fiyatları yükselmekteydi. Şimdi ise uzun süredir ciddi fiyatlanmayan jeopolitik risklerin de devreye girdiğini görüyoruz. ABD saldırısı sonrası İran hükümeti nükleer anlaşmadaki taahhütlerin hiç birine uymayacağını açıkladı. Irak hükümeti ise ABD askerlerinin ülkesinden çıkarılmasına onay verdi. Trump ise ağır yaptırım açıklaması yaptı. Haftasonu yaşanan bu gelişmeler jeopolitik tansiyonun yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Bu durum bugün de güvenli varlıklara olan ilginin sürmesine ve Altın yükselişinin sürmesine imkan verebilir.
Geçen Cuma günü açılışını 1529 Dolar yakınlarından yağan ons Altın ABD’nin İran saldırısı akabinde güvenli varlık alımlarındaki artışla 1553 Dolar’a kadar yükseldi. Yeni günde Trump’ın açıklamalarıyla son 4 yılın en yüksek seviyelerime doğru yükselişle hızlı başlangıç yapan ons Altında 1570 ilk destek seviyesi üzerinde tutunma sürdüğü müddetçe mevcut jeopolitik tansiyonla devam edecek alımlarla 1580 direnci hedefimizde olacak. Bu seviye aşılırsa 1588 ve 1595 seviyeleri yeni hedefler olarak radarımıza girecek. 1570 altında ise bir miktar kar alma eğilimi 1562 ve 1557 seviyelerine kadar devam edebilir. Genel olarak düşüşler olsa da ana yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
 
GBPUSD
 
Yeni yılın başlamasıyla birlikte İngiltere’de gözler bu ay sonunda gerçekleşecek Brexit sonucunda olmaya başlamış durumda. Brexit’in gerçekleşeceği neredeyse kesin fakat asıl sorun geçiş sürecinin 11 ay sürecek olamsı ve bu sürecin uzatılmayacak olması olarak belirtilebilir. Bu durum Brexit belirsizliği sona erse bile anlaşmasız ayrılık konusunda risklerin yeniden oluşmasıyla Sterlin üzerindeki aşağı yönlü baskının yeniden oluşmasına zemin hazırlıyor. ABD-Çin ticaret anlaşması ile oluşan iyimserlikten destek bulan Sterlin bir miktar toparlansa da geçen Cuma günü inşaat ve tüketici talebindeki durgunluk gösteren verilerin ardından zayıflamayı sürdürdü. Yeni günde İngiltere ekonomisindeki Brexit belirsizliklerine dayalı zayıf ekonomik görünümün etkisiyle GBPUSD’de zayıf seyrin devam etmesi muhtemel görünüyor.
Brexit’in gerçekleşeceğine dair iyimserlikle 1.35’e kadar yükseldikten sonra 11 aylık geçiş sürecinde anlaşmasız ayrılık olabileceğine dair endişeleri fiyatlamasıyla düşüşe yönelen parite Fibo. 38.2 geri çekilme seviyesinden destek bularak buradan tepki almıştı. Yükselen kanaldaki harekette 1.30 kanal desteği üzerinde kalabildiği sürece yeniden yükselişe yönelebilir. Bu bağlamda bugün 1.31 ve 1.3150 direnç seviyeleri izlenmeli. 1.30 öncesinde ise ara destek 1.3050 seviyesi izlenmeli. Yükselen kanal içindeki hareketleri bugün takip edeceğiz.
 
USDJPY
 
USDJPY’de yeni yılın ilk işlem gününün ardından geçen yılın son günlerinde başlayan güvenli varlık fiyatlamasının ABD-İran arasında yaşanan gerilimin etkisiyle hız kazandığı gözlendi. Bu bağlamda güvenli varlık Yen’deki alımların artmasıyla USDJPY’de 107.80 seviyelerine kakadar düşüşlerin yaşandığı gözlendi. Haftasonu yaşanan gelişmelere baktığımızda ABD’nin İran’lı generali öldürmesinin ardından İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerinin hiç birini yerine getirmeyeceğini açıklaması, Irak’ın ülkesinden ABD askerlerini çıkarmasına onay vermesi jeopolitik tansiyonun yüksek kalmaya devam edeceğine işaret ediyor. Bu nedenle güvenli varlıklara devam edecek taleple USDJPY’de aşağı yönlü seyir devam edebilir.
USDJPY’de 109.70 zirvesinin aşılamaması ardından gelen Yen talebindeki artışla başlayan düşüş hareketi geçen Cuma hız kazandı. Bu bağlamda bugün 107.70 fibo. 38.2 geri çekilme seviyesi ilk destek noktası olarak takibimizde olacak. Buradan tepki alamadan düşüş yaşaması durumunda 107.10 ve 106.50 seviyeleri yeni hedefler olabilir. 107.70’den tepki alması durumunda ise yaşanacak yükselişte 108.50 ve 108.80 seviyeleri test edilebilir.
 
HAM PETROL
 
Yeni yılla birlikte OPEC+ ek arz kesintisinin devreye girmesiyle günlük 2,1 milyon gün/varil üretim azalması petrol fiyatları üzerinde sınırlı yukarı etki yaratırken ABD stoklarındaki beklentilere göre daha fazla azalışlar ve ABD-Çin ticaret anlaşması için oluşan iyimserlik de yukarı yönlü harekete destek vermekteydi. Geçen haftanın son işlem gününde ise ABD’nin İran’lı generali öldürmesi ile yükselen jeopolitik risklerle birlikte petrol fiyatlarında yükseliş ivmesinin hız kazandığı gözlendi. Gün içi gördüğü en yüksek seviye ile baktığımızda %4 üzeri yükseliş yaşayan petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 11,5 milyon varil (yüzde 2,6) azalışla 429,9 milyon varile gerilemesinin de etkisiyle bu yükselişi yaşadı. Yeni günde hafta sonu da İran ve Irak hamleleriyle jeopolitik risklerin sürmesi petrolde yukarı yönün devam edeceğine işaret ediyor.
Jeopolitik tansiyonun yüksek kalmaya devam etmesiyle birlikte yukarı yönlü hareketin süreceğini düşündüğümüz ham petrolde olası düzeltme hareketlerinde 62.40 ve 61.90 destek seviyeleri olarak takibimizde olacak. Bu bölgeden gelebilecek tepki hareketlerinde yükselişler yeniden gözlenebilir. Bu bağlamda 64.60 ve 65.00 seviyeleri hedef olabilir. 61.90 altına doğru sarkma oluşursa 61.50 seviyesi test edilmek istenebilir. Petrolde ana yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz
 
XAGUSD
 
ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşması kapsamında oluşan iyimserlik ve bu etkiyle ticaret hacminde oluşacak olası artış beklentisi ile yukarı yönlü hareketine devam eden Gümüş, geçen Cuma günü yaşanan jeopolitik risklerdeki artışla güvenli varlıklara artan yönelimle ons Altın’daki yükselişle birlikte yükseliş yaşadı fakat bu potansiyelini yine ticari risklerle birlikte devam ettiremedi ve günü bir süredir geçmekte zorlandığı 18.08 Fibo. 50 geri çekilme seviyesi altında tamamladı. Yeni günde yaşanan jeopolitik gelişmelerin ticaret anlaşmasının önüne geçmesi ihtimali ile Gümüş’te nispeten zayıf hareketlerin devamı gözlenebilir.
Aralık ayı başından itibaren başlayan yükselişte fibo. 50 geri çekilme seviyesi 18.08 üzerinde henüz tutunamayan Gümüşte haftanın ilk işlem günü bu seviye ilk direnç olarak takip edilecek. Bu nokta aşılabilirse yükselişler 18.45 ve 18.70 Dolar seviyelerine doğru devam edebilir. 18.30 altında bir düşüş görülmesi halinde ise gelebilecek satışlarda 18.20 ve 18.08 seviyelerine doğru düşüşün devamı gelebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş