Günlük Forex Bülteni Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
2019 yılının son ayında toparlanma eğilimleri gösteren EURUSD paritesi yaklaşık olarak 4 ayın zirvelerine çıkmış ve bu yükseliş ile dikkatleri üzerine çekmişti. Bu toparlanma hareketleri ile 1.12 seviyelerini seviyelerinin üzerine çıkan parite buralarda uzun süre tutunamadı ve aşağı yönlü bir miktar gevşedi. Anlık olarak 1.1168 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren EURUSD paritesinde piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika’dan gelen Fed’in 10-11 Aralık’ta gerçekleştirdiği toplantısının tutanaklarını takip etti. Tutanaklarda ise büyük bir değişiklik olmadığı sürece faiz oranlarının uygun kalmaya devam edeceği vurgulandı. Piyasalar gün içerisinde Almanya’dan ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi Euro varlıklarında değerlenme hareketlerinin yaşanmasına neden olabilir. Dolar kanadında ise yine Amerika’dan gelecek olan PMI verileri takip edilecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11957 - 1.12374 - 1.12748 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.11590 - 1.11276 - 1.10738 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Geride bıraktığımız yılın son haftalarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi, yeni yıl ile birlikte bu hareketlerine kısmen devam ediyor. Küresel piyasalarda Amerika ile İran arasında yaşanan gelişmeler gerginlikleri oldukça artırdı. Bu gerginlikler gelişmekte olan ülke para birimlerine baskı uygularken, bu baskı TL üzerinde de hissedildi. Özellikle petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş, petrol ihraç eden ülke para birimlerine negatif yansıyabilir. Diğer yandan geçtiğimiz hafta yurtiçinden Tüfe verisi takip edildi. Gelen veriye göre Türkiye’de Aralık ayında Tüfe yıllık bazda %11.84 olurken; aylık bazda ise yine Aralık ayında %0.74 olarak gerçekleşti. Beklentilerin bir miktar üzerinde gelen veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite arttı. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek önemli bir veri akışşı bulunmuyor. USDTRY paritesinin grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında sırasıyla 5.98701 - 6.01713 - 6.04726 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.95884 - 5.93943 - 5.92572 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Piyasalar Amerika ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri hakkındaki gelişmeleri takip ederken; Amerika ile İran arasındaki gerilim birden ilk sıraya girdi. Geçtiğimiz hafta Amerika’nın Irak’ta İranlı General Süleymani’yi öldürmesinin ardından gerilimler oldukça yükseldi. Saldırı ardından İran kanadından çeşitli sert söylemler geldi. Hafta sonu ise Irak’ta ABD askeri üssüne ve Amerika’nın büyükelçilik yakınlarına saldırı düzenlendi. Yaşanan gerginlikler küresel piyasalarda hareketliliği artırdı ve güvenli liman özelliği bulunan ons altında yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşanmasına neden oldu. Bu konu hakkındaki gelişmeler volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan Cuma günü Fed’in 10-11 Aralık’taki toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlandı. Tutanaklarda özet olarak; önemli bir değişiklik olmadığı müddetçe faiz oranlarının uygun kalmaya devam edeceğinin belirtildiği görüldü. Tüm bunlar ışığında XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1590.85 - 1612.24 - 1642.48 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1559.55 - 1546.68 - 1534.40 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Geçtiğimiz hafta Amerika’nın İranlı General Süleymani’yi öldürmesi ardından Orta Doğu’da tansiyonun yükseleceği endişeleri petrol fiyatlarında hareketliliği artırdı. Bu saldırı ardından her iki ülke kanadından da tehditler ve açıklamalar geldi. Ve hafta sonu Irak’ın başkenti Bağdat’ta ki Amerika Büyükelçiliği yakınlarına ve ABD askeri üssüne füzeli saldırı düzenlendi. Yaşanan gelişmeler Orta Doğu’da gerginliklerin artacağı ve bu gerginliklerin petrol üretimine negatif yansıyabileceği beklentileri oluşturdu ve petrol fiyatlarında yukarı yönlü hareketleri destekledi. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son günü Amerika’dan gelen ham petrol stokları verisi takip edildi. Gelen veriye göre ABD’nin ticari ham petrol stokları 11.5 milyon varil azaldı. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 3.2 milyon varil azalacağı yönündeydi. Gelen veri ile birlikte fiyatlarda hareketlilik arttı. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 71.05 - 71.95 - 73.17 seviyeleri direnç noktaları olarak; 69.83 - 69.15 - 67.59 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude’da ise 64.86 - 65.20 - 65.61 seviyeleri direnç noktaları; 64.42 - 63.79 - 62.35 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS
Piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika kanadından gelen doğal gaz stoklarını takip etti. Haftanın son işlem gününde gelen veriye göre Amerika’da geçtiğimiz hafta doğal gaz stokları - 58B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise verinin - 57B olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Piyasalardaki beklentilere yakın gelen veri ile birlikte natgas fiyatlarında çok sert hareketlenmeler gerçekleşmedi. Gerçekleştirdiği aşağı yönlü hareketler ile birlikte son 4 ayı aşkın sürenin en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiren natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü toparlanmalarda sırasıyla 2.204 - 2.263 - 2.399 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.106 - 2.034 - 1.948 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.