PİYASALARDA ALTIN FİYATLARINDA YAŞANAN OYNAKLIK DİKKAT ÇEKİYOR
Piyasa açılış saatinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. TÜİK verilerine göre; tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında aylık bazda yüzde 3,28 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,36'dan yüzde 61,98 seviyesine yükseldi. TÜİK verilerine göre Kasım'da yıllık üretici enflasyonu yüzde 42,25'e yükseldi. Aylık üretici enflasyonu ise yüzde 2,81'e çıktı. Ekim ayında ise yıllık üretici enflasyonu yüzde 39,39; aylık üretici enflasyonu ise yüzde 1,94 olarak kaydedilmişti. Sanayinin dört ana sektörünün kasımda yıllık bazda değişimleri, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 65,49, imalatta yüzde 54,11 ve su temininde yüzde 70,23 artış yönünde olurken, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 30 azalış olarak kaydedildi. Aylık değişimlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2,68, imalatta yüzde 2,26, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 10,99 ve su temininde yüzde 1,91 artış kaydedildi. Alt detaylara baktığımızda ana harcama gruplarında en yüksek artış lokanta ve oteller grubunda görüldü. Bu durumun hizmet sektöründe artan işgücü maliyetlerinin ve gıda enflasyonunun yansıması olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyon verilerinin ardından enflasyon verisine ilişkin yaptığı değerlendirmede bulundu. "Yıllıklandırılmış çekirdek enflasyon hedeflerimizle uyumlu. Enflasyonla mücadele süreç işi; programımızı kararlılıkla uyguluyoruz, başaracağız "diyen Şimşek, momentumdaki kaybın ciddi anlamda olumlu olduğunu ifade etti. Gelişmeler kapsamında ekonomide oluşan iyimser havanın Endeks üzerinde kalıcı bir yükseliş ile yıl sonu rallisini başlatabileceği beklentisi piyasada oluştu.
Bugün içerisinde açıklanacak olan PMI rakamları Aralık ayında yapılacak yoğun Merkez Bankaları toplantı takvimi öncesinde küresel ekonomi hakkında önemli gösterge niteliği taşıyor. Veri beklentileri ekonomilerde iyileşme kaydedilse de Avrupa'da hala daralan ekonomiyi, ABD'de ve İngiltere de ise büyüyen ekonomiyi işaret ediyor.
Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Dolar E4ndeksi 103,6 seviyesinde seyrederken, Ons Altın ve Ons Gümüşte yatay pozitif fiyatlama, Petrolde ise düşüş olduğunu görüyoruz.
USDTRY
Kurda yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 336 seviyesinde yatay seyrederken 28,90TL civarında yatay fiyatalamanın bugün de devam etmesini bekliyoruz. ABD'de bugün PMI verileri ön plana çıkarken küresel dolar değerlemesinin zayıf kaldığını görüyoruz. Artan döviz rezervlerinin yurt içinde Türk Lirası'nı desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Kurda 28,90TL seviyesi üzerinde psikolojik direnci olarak 29,00TL ve üstünde 29,10TL kısa vadeli izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 28,80TL ilk destek olarak izlenebilir. Bu seviye altında fiyatlama için ise 28,70TL ve 28,60TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.
EURTRY
Paritede özellikle Euro tarafının son bir haftada zayıf kalması çaprazda geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Bir süre daha Euro baskısını çapraz üzerinde görmeye devam edebiliriz. Bugün Avrupa'da PMI verileri ile birlikte enflasyon göstergesi ÜFE verisini takip edeceğiz. ABD'de ise genel olarak PMI verisi ile birlikte personel değişim oranları açıklanacak. Teknik olarak bakıldığında İlk direnç noktası olarak 31,50TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye üstünde fiyatlamalarda ise 3160TL ve 31,70TL bölgeleri diğer direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor. Geri çekilmelerde ise İlk destek noktası olarak 31,30TL seviyesi takip edilebilir. Bu seviye altında fiyatlamalarda 31,15TL ve 31,00TL psikolojik destek seviyesi takip ediliyor olacak.
EURUSD
Parite özellikle 1,1000 seviyesi üzerine yükselişi sonrasında son bir haftada sert geri çekilme yaşayarak dün kritik destek seviyesi 1,0830 altına kadar geri çekilmesine rağmen bu sabah bu destek seviyesi üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Bugün her iki bölgeden PMI verileri takip edilirken özellikle Avrupa'da ÜFE verisi yakından takip edilecek. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1,0850 takip edilebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde 1,0870 ve 1,0900 psikolojik direnç seviyeleri ön plana gün içi çıkabilir. Geri çekilmelerde ise 1,0830 noktası kritik önemli destek seviyesi, bu seviye altında 1,0800 bölgesini izleyebiliriz. Bu destek noktası altına doğru geri çekilmelerde ise 1,0780 seviyesi izleniyor olacak.
GBPUSD
Paritede ABD doları etkisinin sınırlı kalması ile son bir haftadır dar bant içinde yatay fiyatlamanın devam ettiğini görüyoruz. Bugün her iki bölgeden PMI verileri takip edilecek. Küresel piyasalarda doların güçlenmesi bir süre daha tepki hareketi olarak devam edebilir. Özellikle 1,2680 seviyesi önemli bir direnç noktası ve geçilememesi durumunda geri çekilmenin devamı beklenebilir. Gün içinde ilk direnç noktası 1,2650 ve üstünde fiyatlama için 1,2670 ve 1,2690 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2630 destek seviyesi takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlamalarda psikolojik destek seviyesi olarak 1,2600 ve sonrasında 1,2580 bölgeleri genel olarak izlenebilir.
ONS ALTIN
Ons altın hafta başında tarihi zirvelerini geçerek yeni zirve seviyesi olarak 2145 dolara kadar yükseldikten sonra gün içinde 2020 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Özellikle opsiyon işlemlerinin belli bir seviye sonrası kapatılması bu yüksel oynaklığa neden olduğunu düşünüyoruz. Bugün daha yatay ve 2050 dolar altında destek bulmaya çalışan bir görünüm olabilir. Küresel piyasalarda PMI verileri takip edilirken İlk destek noktası 2030 dolar takip edilirken bu seviye altında 2020 ve 2010 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise 2045 dolar seviyesi üzerinde 2050 dolar ile 2055 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Gram altında özellikle kur tarafında yaşanan yatay fiyatlamanın etkisi ile ons altında yaşanan dalgalanmaların etkisinin daha fazla yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle bugün de kurda yatay fiyatlama beklentimiz ile birlikte dün ons altında yaşanan dalgalanmanın sonrasında yatay yukarı yönlü yükseliş arayışında olan bir ons altın görebiliriz. Teknik olarak ilk direnç seviyesi 1900TL takip edilirken, bu seviye üzerinde 1905TL ve 1910TL seviyesi direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1885TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında 1880TL ve 1875TL seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.