Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TARIM DIŞI İSTİHDAM ÖNCESİ SESSİZLİK

Borsa İstanbul günü yüzde 0,35 artışla 1.413,80 seviyesinden kapatırken işlem hacmi 14,3 Milyar TL oldu. Hafta genelinde yükseliş trendine devam eden Borsa İstanbul’da önemli fiyat seviyelerine yaklaştı. Dolar/TL’de kısa süreli olarak bir yükseliş yaşanmasına rağmen gün sonuna doğru yataya bağladı. Bilanço döneminin etkisi devam ediyor.

ABD’de ekonomik veriler büyümede ciddi sorunlara işaret ediyor. Geçmiş dönemlerde açıklanan ekonomik verilerin daha güçlü geldiği görülürken son zamanlarda beklentiye paralel hatta beklentinin altında açıklanması ekonomistlerin dikkatinden kaçmadı. Dün açıklanan ABD Hizmet Sektörü PMI verisi Temmuz ayında beklenti 59,8 iken 59,9 seviyesinden açıklandı. FED yetkilisi Clarida, enflasyon baskılarının zaman içerisinde azalma beklediğini belirtirken 2022 ve 2023 yıllarında enflasyonun hedeflenen oran olan yüzde 2’yi aşmasını beklediğini aktardı. Her FED üyesi gibi varlık alımlarında değişikliğin kısa sürede yapılabileceğini belirtti ve faiz artırımı ile varlık alımlarının iki ayrı karar olduğuna dikkat çekti. FED’in varlık alımlarının azaltılması planında kimseyi şaşırtma niyeti olmadığı belirten Clarida, Başkan Powell’ın piyasa ile iletişim kurulacağına dair ifadelerine atıfta bulundu. Açıklanan ABD özel istihdam verisi sonrasında Ons Altın’da yükseliş görülürken ABD 10 yıllık tahvil getirileri gün 1,17’in üzerinde başlamasına rağmen 1,13’ün altını test etti. ABD ve Avrupa tahvil piyasalarında yaşanan geri çekilmenin stagflasyonu fiyatlandırması olduğu piyasa tarafından fiyatlanıyor.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisinin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi üzerine gözler merkez bankasına çevrildi. 12 Ağustos toplantısında yapılacak olan TCMB PPK toplantısındaki toplantı karar metninde nelerin yazacağı ve genel görünüme ilişkin Başkan Kavcıoğlu yönetiminin neler söyleyeceği yakından takip edilecek. Geçtiğimiz Haziran toplantısında toplantı karar metninde yaz aylarında fiyatlarda oynaklığın görülebileceği belirtilmişti. Tüketici fiyatlarındaki artışın bir oynaklık olarak değerlendirilmesi ve bu durumun mevsimsel olarak nitelendirilmesi sonrasında Temmuz ayında da benzer bir ifadenin yer alması bekleniyor. Ancak, politika faizinin enflasyon oranı üzerinde bırakılacağına yönelik söylemeler sonrasında merkez bankasının bir sürpriz yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor. Dün akşam bir haber kanalında canlı yayına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyondaki artışın Ağustos ayı itibariyle zirve yapacağı ve kademeli bir şekilde normalleşmenin görüleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, yüksek faizin ülkeye yüksek enflasyonu getireceğini ve ülke ekonomisinin büyümesi için engel taşıyacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı’nın enflasyonun düşeceğine dair beklentilerini paylaştıktan sonra faiz indirimine dikkat çekerken “burada sinyalimi belli yerlere vermiş oluyorum” ifadelerini kullanması piyasalarda ciddi yankı buldu.

Delta varyantının etkisi her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Ülkemizde vaka sayıları artmaya devam ediyor. Sağlık bakanlığı verilerine göre yeni hasta sayısı 26.822 olurken 122 vatandaşımız hayatını kaybetti. Aşılamanın hızlanmasına rağmen vefat sayısının artması endişeleri artırmaya devam ediyor.

USDTRY

Piyasalar yarın açıklanması beklenilen Tarım dışı istihdam verisine odaklandı. ABD İmalat PMI verisi beklentinin hemen altında 59,5 seviyesinden gerçekleşti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri gerilemeye devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi beklenilen kurda 8,60 ve 8,65TL direnç seviyeleri önem arz ediyor. Olası satışların görülmesi durumunda ise 8,48 ve 8,42TL destek seviyeleri test edilmesi bekleniyor.

EURTRY

Türkiye’de TÜFE endeksi beklentinin üzerinde yıllık yüzde 18,95 aylık ise yüzde 1,80 olarak açıklandı. ÜFE - TÜFE arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Avrupa bölgesi PMI verisi beklentinin hemen üzerinde 62,8 seviyesinden gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen kurda 10,20 ve 10,25 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 10,05 ve 10,00 destek seviyeleri önemini koruyor.

EURUSD

Bugün açıklanacak olan İşsizlik başvuruları paritede oynaklığa neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvilleri 1,13 seviyesinin altını test etti. Avrupa bölgesi PMI verisi beklentinin hemen üzerinde 62,8 seviyesinden gerçekleşti. ABD’de aynı veri açıklanırken Avrupa’nın aksine beklentinin altında 59,5 seviyesinden gerçekleşti. Teknik açıdan inceleyecek olursak, yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1,1855 ve 1,1875 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken satış baskısının gelmesi halinde ise 1,1810 ve 1,1785 destek seviyelerinin test edilmesi gerekiyor.

ONS ALTIN

ABD’de tahvil getirilerindeki geri çekilme devam ediyor. ABD 10 yıllık getirileri 1.13 seviyesinin altını test etti ve dün açıklanan özel işsizlik verileri sonrasında Ons Altın’da sert yükseliş görüldü. Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda 1820 ve 1835$ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskının görülmesi durumunda ise 1805 ve 1790$ destek seviyeleri yakından izlenecek.

GBPUSD

Bugün İngiltere Merkez Bankası’nın toplantısı yakından takip edilecek. ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki geri çekilme devam ediyor. ABD PMI verisi beklentinin altında 59,5 seviyesinden gerçekleşirken İngiltere PMI verisi beklenti dahilinde 60,4 seviyesinden gerçekleşti. Hareketine devam etmesi beklenen paritede olası yukarı yönlü hareketin oluşması durumunda halinde 1,3915 ve 1,3940 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü seyrin oluşması durumunda ise 1,3870 ve 1,3845 destek seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Japonya’da hastanelerdeki doluluk oranı artmaya devam ediyor. Japonya Hizmet PMI verisi Temmuz ayında beklentinin hemen üzerinde 47,4 seviyesinde gerçekleşti. Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayında aylık 0,2 yıllık -0,1 artış gösterdi. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 110,20 ve 110,90 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,80 ve 108,00 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.

BRENT PETROL
Dün açıklanan Ham Petrol Stoklar 3,626M varil artış gösterdi. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışın devam etmesi büyüme endişelerini artırıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenilen Brent Petrol’de 70,90 ve 71,60 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 69,50 ve 68,70$ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Beklentinin üzerinde gelen enflasyon oranı sonrasında kurda bir hareket görülmezken Ons Altın tarafındaki yükseliş sonrasında Gram Altın’da yükseliş görüldü. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin görülmesi durumunda 500 ve 505 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumuna ise 490 ve 480 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş