KÜRESEL PİYASALARDA RİSK İŞTAHI ARTTI
Borsa Istanbul dün %2,65 yükselişle 2.311,40 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 50,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks dün gün içi en yüksek 2.311,40 seviyesini görürken en düşük 2.264,47 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones yüzde 0,30, S&P 500 yüzde 0,81 , Nasdaq yüzde 1,90 yükselişle kapattı. Avrupa borsalarında ise, FTSE 100 yüzde 0,28, CAC 40 yüzde 0,70 ve DAX yüzde 0,50 yükseliş gösterdi. Asya piyasasının ilk işlemlerinde karışık bir seyir gözleniyor.
Küresel gelişmelere baktığımızda, ABD Hazinesi Rus hükümetinin ABD'li finans kuruluşlarına dolar cinsi ödeme yapmasına izin vermeyecek. Karar dün itibariyle uygulamaya alındı. Rusya'nın tahvillerde kupon ödemelerini 'dost olmayan' ülkelerin yatırımcılarına ruble cinsinden yapacağı yönündeki açıklamaların ardından kredi derecelendirme kuruluşları yerel para ile ödemenin temerrüt anlamına geleceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Joe Biden, Buça’daki görüntülerin ardından Putin’in “savaş suçları” nedeniyle yargılanması çağrısında bulunurken, yeni yaptırımları devreye sokacaklarını duyurdu. Benzer şekilde Avrupa Birliği de Rusya’yı “Buça’daki vahşetin sorumlusu” olarak adlandırırken, yeni yaptırımların sinyalini verdi.
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olan ve şahin açıklamaları ile dikkat çeken Bostjan Vasle bu yıl sonunda veya 2023'ün başında AMB'nin 8 yıldır devam eden negatif faiz politikasına son verebileceğini belirtti. Yıllık enflasyon EuroBölgesi’nde yıllık %7,5 seviyelerinde.
Yurt içi gelişmelere baktığımızda Türkiye’de enflasyon Martta aylık yüzde 5,46 ve yıllık yüzde 61,14 olarak gerçekleşti. Beklentiler aylık artışın yüzde 5,6 ve yıllık enflasyonun yüzde 61,5 seviyesinde gelmesi yönündeydi. Merkez Bankası’nın yüzde 14 politika faizine karşın tüketici enflasyonunun yüzde 61,14’e yükselmesiyle birlikte kabaca Türkiye’nin verdiği negatif reel faiz 47,14 puan oldu.
Goldman Sachs ve JP Morgan Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti. Goldman Sachs bu yılın büyük bölümünde enflasyonun yüzde 65'in üzerinde kalacağını öngörürken Mayıs ve Haziran aylarında yüzde 67 civarında zirve seviyelerin görülebileceği tahminini paylaştı.
Enerji ithalatının yüzde 156 artışla 8,4 milyar dolara ulaştığı mart ayında, dış ticaret açığı yüzde 77 artarak 8,2 milyar dolara çıktı. TİM verilerine göre, mart ayında ihracat bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 19,8 oranında artarak 22 milyar 708 milyon dolar oldu. İthalat ise enerjinin etkisiyle yüzde 31 düzeyinde yükselişle aylık bazda 30 milyar 984 milyon dolara ulaştı.
Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmuyor. Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi PMI rakamları ve ABD dış ticaret dengesi verileri takip edilecek.
USDTRY
Kur dün açıklanan Mart ayı enflasyon verisinin yüzde 60 seviyesi üzerinde gerçekleşmesi sonrasında 14,71TL üzerine doğru sınırlı yükseliş gerçekleştirse de gün sonunda 14,70TL altında kapanış gerçekleştirdi. Dün nispeten sakin bir gün olduğunu söyleyebiliriz, bugün yurt içinde veri akışı zayıf, ABD’de ise dış ticaret dengesi, Hizmet PMI ve ISM hizmet PMI verileri açıklanacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,75 ve 14,85 direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 14,65 ve 14,55 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Çaprazda Türk Lirası’nda yaşanan enflasyon gerçekleşmelerine rağmen fiyatların yatay seyretmesine neden olurken, dün paritede geri çekilmenin kritik 1,10 seviyesi altına doğru devam etmesi ile birlikte 16,10TL seviyesi altına geri çekilme yaşandı. Bugün yurt içinde veri akışı zayıf, Avrupa’da hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmenin devamı parite kaynaklı yaşanmaya devam edilirse 16TL seviyelerine yaklaşıldığı seviyelerden alışlara devam edilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde kurda 16,28 ve 16,35 direnc¸ seviyesinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satıs¸ baskısında ise 16,10 ve 16,00 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD
Paritede güçlü dolar etkisi Avrupa’da negatif faizin bu yıl sonlanabileceği söylemleri gelse de 3. Günde de aşağı yönlü fiyatlamanın yaşanmasına neden oldu. Bugün Avrupa’da hizmet PMI verileri takip edilirken, ABD’de dış ticaret dengesi, hizmet PMı verileri açıklanacak. Genel olarak 1,1000 seviyesi altında kalıcılığın devam etmesi paritede zayıf görünüme işaret ederken bu seviye yukarı geçilmedikçe yükselişler tepki hareketi olarak değerlendirilebilir.Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,1000 ve 1,1050 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1,0950 ve 1,0900 destek seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Ons altında dün tahmin aralığımızda çok git ve gellerin olduğu ama gün sonunda dünkü başlangıç seviyelerine yakın kapanış yaşandığını görüyoruz. Dün olduğu gibi bugün de Çin piyasalarının kapalı olması altında oynaklığı gün içinde belli bir fiyat marjı içinde gerçekleşmesine neden olacaktır. ABD 10 yıllık tahvil faizi tekrar yüzde 2,40 seviyesinde. Özellikle 1920$ ve altına geri çekilmelerde alış işlemlerine devam edilebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.932 ve 1.945 dolar direnc¸, olası satıs¸ baskısının go¨ru¨lmesi durumunda ise 1.915 ve 1.900 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Parite son bir haftadır 1,31 üzerinde kalıcılık sağlamaya devam ediyor. ABD dolarında yaşanan değer kazanımına rağmen geri çekilmelerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Bugün ABD’de dış ticaret dengesi ve hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. İngiltere’de ise Mart ayı hizmet PMI verileri açıklanacak. Genel olarak piyasada dolar baskın ama yön belirlemekte zorlanan fiyatlamalar devam ediyor. Yaşanacak gelişmelerde paritede 1,3150 ve 1.3165 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,3130 ve 1,3100 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
USDJPY
USD/JPY paritesi orta vadeli üssel ortalamalarının üzerinde fiyatlanmaya devam ediyor. Özellikle 120 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yükseliş hareketinin devamı gelebilir. Bugün Japonya tarafında önemli bir veri akışı bulunmuyor. ABD’de dış ticaret dengesi, hizmet PMI verileri açıklanacak. Dolar endeksi 98,89 seviyelerinde. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 123 ve 124,50 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 122 ve 121 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları Rusya’ya yeni yaptırım kararları alınacağına yönelik söylemler ile tekrardan yükselişe geçmiş durumda. An itibariyle 108,50 dolar seviyesinden işlem gören Brentte kısa vadeli 106 dolar üstündeki kalıcıklar yüksleiş hareketinin devamını getirebilir. Bu seviyenin altında ise satışlar 103 dolar seviyesine kadar devam edebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 109 ve 110 dolar direnç; 106 ve 105 dolar ise destek olarak takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Kur fiyatlamasına benzeyen ve giderek yataylaşan fiyatlama dünde 905-915TL aralığında gerçekleşti. Kurda açıklanan yurt içi enflasyon verisi sonrasında sınırlı yükseliş ve gün sonunda yatay fiyatlamaya dönüş gerçekleşti. Ons altında ise bugün de olduğu gibi dün Çin piyasalarının kapalı olması yatay fiyatlamaları 1920$ civarında gerçekleşmesine neden olunca gram altın sıkıştı fiyat anlamında. Bugün de benzer fiyatlamalar görebiliriz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 915 ve 930 TL seviyesi direnç, 900 TL ve 890 TL seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiySabah Bültenieler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.