Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ABD Seçim Sonuçları Bekleniyor..

ABD'de yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok eyalette başlayan erken oylama sürecinde kullanılan oylar 100 milyonu geçti. ABD halkı, ülkenin 59. başkanını belirlemek üzere bugün sandık başına giderken, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle birçok eyalette başlayan erken oylama sürecinde kullanılan oylar 100 milyonu geçti. Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 65 milyona yaklaşırken, 35 milyondan fazla kişi de oy pusulalarını bu süreçte oluşturulan seçim sandıklarına elden bırakmayı tercih etti. California 12 milyon 90 bin, Teksas 9 milyon 719 bin ve Florida 9 milyon 69 binden fazla oyla "ülkede erken oylamanın en fazla yapıldığı eyaletler" olarak öne çıktı.

Avrupa'da yeni salgın önlemleri geliyor. Dünya genelinde son 24 saatte Kovid-19 salgını tespit edilen toplam vaka sayısı 47 milyon 339 bini geçerken, virüs nedeniyle 1 milyon 211 bin kişi yaşamını yitirdi. Salgınının başından beri vaka sayılarında en yüksek artışların yaşandığı Avrupa ülkeleri yeniden katı tedbirler almaya başladı. Kovid-19 salgını, ABD genelinde başkanlık seçimleri öncesinde amansız yükselişini sürdürdü. ABD'de Kovid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 236 bini aştı. En çok vaka Teksas eyaletinde görülürken listeyi Kaliforniya ve Florida eyaletleri takip ediyor. Avrupa'da, Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkede sokağa çıkma, seyahat etme ve toplanma kısıtlamaları uygulanırken, mağazalar, alışveriş merkezleri, restoranlar da kapatıldı.

IMF Baş ekonomisti Gita Gopinath, Financial Times için kaleme aldığı makalede, Kovid-19 pandemisinin ekonomik etkileriyle mücadele için yaklaşık 12 trilyon dolarlık mali destek sağlandığını, merkez bankalarının parasal genişleme, likidite enjeksiyonları ve varlık alımlarıyla finansal felaketi önlediğini vurguladı. Gopinath, "Pandemiden önce, uzun süreli düşük faizlerin aşırı risk almayı teşvik ettiği ve finansal istikrar risklerini artırdığı konusunda endişe verici bir fikir birliği vardı. Kovid-19 krizinden toparlanmada finansal piyasaların reel sektörden çarpıcı biçimde kopması bu fikri pekiştiriyor" dedi.

Enflasyon Ekim'de beklentiye paralel geldi. Türkiye İstatistik Kurumu Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksi istatistiklerini paylaştı. Ekim'de yıllık enflasyon yüzde 11,89 ile beklentiye paralel geldi. Üretici fiyatlarında ise 13 ayın en yüksek yıllık artışı kaydetti. Rakamlar gıda enflasyonundaki yüksek seyrin devam ettiğini gösterdi. Buna göre Ekim'de gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,51 artış kaydetti. Böylelikle yıllık bazda gıda fiyatlarında 14 ayın en yüksek enflasyonu görüldü. Bir önceki aya göre gıda enflasyonu ise yüzde 3,03 oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler Ekim'de çeşitli mal ve hizmetler grubunun ardından yıllık enflasyonu en yüksek grup oldu.

TCMB haftalık swap faizini yükseltti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini yüzde 11.75'ten yüzde 13.25'e yükseltti. TCMB swap faizini 9 Ekim'de yüzde 10.25'ten 11.75'e yükseltmişti. Haftalık açık swap pozisyonlarının toplamı 9.7 milyar dolarken, 2.5 milyar dolar da altın pozisyonu bulunuyor.

USDTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde Ekim ayı enflasyon verisi beklentilere paralel olarak bir önceki aya göre yüzde 2,13 artış gösterirken, yıllık bazda 11,89 artarak son 13 ayın en yüksek yıllık artışını gerçekleştirdi. ABD tarafında ise son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, fabrika siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Gün içerisinde gelişmekte olan para birimlerinden negatif olarak ayrışan Türk Lirası ile birlikte kurun 8,54 TL seviyesini test ettiği gözlense de gün sonunda bu seviyelerde kalıcılık sağlayamadığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 8,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 8,42, 8,45 ve 8,48 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 8,38, 8,35 ve 8,32 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz gün yurt içerisinde Ekim ayı enflasyon verisi beklentilere paralel olarak bir önceki aya göre yüzde 2,13 artış gösterirken, yıllık bazda 11,89 artarak son 13 ayın en yüksek yıllık artışını gerçekleştirdi. Euro Bölgesi'nde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Eurogroup toplantısı üzerinde olmayı sürdürdü. Gün içerisinde gelişmekte olan para birimlerinden negatif olarak ayrışan Türk Lirası ile birlikte çaprazın tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 10 TL seviyesini test ettiği gözlenirken, kalıcılık sağlayamayarak geri çekilen EUR/TRY'nin gün sonunda yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 9,78 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 9,75 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 9,80, 9,82 ve 9,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile çaprazdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 9,75, 9,73 ve 9,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde Euro tarafında Ekim ayı nihai imalat sektörü PMI endeksi 54,4'lük beklentilerin üzerine çıkarak 54,8 seviyesine yükselirken, ABD tarafında ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e çıkmıştı. Geçtiğimiz gün Euro Bölgesi'nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, dikkatler Avrupa'da alınan yeni salgın önlemleri ve Eurogroup toplantısı üzerinde olmayı sürdürdü. ABD tarafında ise son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, fabrika siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Doları çevresindeki zayıflık ile birlikte paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1660 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1630 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1690, 1,1720 ve 1,1750 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1630, 1,1600 ve 1,1570 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftaya yükseliş ile başlayan Dolar ve Çin tarafında toparlanmaya işaret eden ekonomik göstergeler değerli metalde yukarı yönlü hareketleri sınırlandırırken, ABD seçimleri, Fed toplantısı öncesi yataya yakın hafif yukarı yönlü seyrin sürdüğü takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise artan güvenli liman talebi değerli metalde aşağı yönlü hareketleri sınırlandırırken, ABD'de gerçekleşecek seçimlerden dolayı meydana gelen belirsizlik ile birlikte Ons Altın'da yukarı yönlü sınırlı hareketlerin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1900 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ında aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1892, 1886 ve 1872 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekette ise 1907, 1915 ve 1922 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ilk işlem gününde İngiltere'de Ekim ayı nihai imalat sektörü PMI endeksi 53,3'lük beklentilerin üzerine çıkarak 53,7 seviyesine yükselirken, ABD tarafında ISM imalat PMI endeksi 55,6 seviyesinde 59,3'e çıkmıştı. Geçtiğimiz gün ise Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de fabrika siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. ABD başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, Dolar'da gözlenen zayıflık paritede yukarı yönlü hareketlere neden olurken, devam eden Brexit belirsizliği yükselişleri sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,30 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2940 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3040, 1,3090 ve 1,3150 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2940, 1,2890 ve 1,2740 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Salı günü Japonya'da Kültür Günü tatili devam ederken, ABD'de fabrika siparişleri Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak 475 milyar dolara ulaştı. Son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. ABD başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, Dolar'da gözlenen zayıflık ve piyasalardaki iyimser hissiyat USD/JPY paritesinde zaman zaman satış baskılarının yoğunlaşmasına neden oldu.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 104,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 104,90, 105,10 ve 105,30 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,50, 104,30 ve 104,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Hafta başında toparlanmayı işaret eden küresel imalat PMI endekslerinin Petrol arzı konusundaki endişeleri nispeten baskılaması neden olurken, gün sonunda Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilmişti. Geçtiğimiz gün ise OPEC+ tarafındaki üretim kesintilerini gevşetme planını erteleyeceğine dair haber akışları ve son dönemdeki "en kritik" seçimi olarak nitelendirilen 59. ABD başkanlık seçimi için oy kullanma işlemleri devam ederken, Dolar'da gözlenen zayıflık ile birlikte Brent Petrol'ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 40,50 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,90 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41,10, 41,90 ve 42,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,90, 39,20 ve 38,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Haftanın ilk işlem gününde artan korona virüs endişeleri ile geçtiğimiz hafta 1860 dolara kadar gerilediğini gördüğümüz Ons Altın, ABD'deki başkanlık seçimlerinin olduğu haftaya yükselişle başlarken Dolar/TL kurunun da tarihi zirvesini sürekli geliştirmesi Gram Altın'da yukarı yönlü hareketlerin desteklenmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz gün ise güne 8,40 seviyelerinde başlayan kurda dalgalı görünümün ardından gün sonunda yatay hareketler takip edilirken, Ons Altın'dan destek alan Gram Altın'ın yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 514 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 512 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 516, 518 ve 520 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 512, 510 ve 508 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş