Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİNDE ENFLASYON VERİSİ SONRASI TL VARLIKLARDA YÖN NE OLACAK?

Bugün yurtiçi gündemin adı enflasyon olacak. TUİK saat 10:00'da Ekim ayından gelecek baz etkisiyle yıllık enflasyonu %9.26'ın daha aşağısında bir seviyede açıklayacak gibi görünüyor. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) Eylül'de % 0.99 artmış, yıllık bazda baz etkisiyle % 15.01'den % 9.26'ya gerilemişti. TÜFE'nin bu ay da baz etkisiyle birlikte düşüşünü sürdürerek yıllık % 8,60'a düşmesi bekleniyor. Bu veriyle birlikte enflasyonda baz etkisinin enflasyonu düşürücü etkisi sona erecek veri ardından Kasım ve Aralık aylarında hem ters baz etkisi hem de enflasyonu etkileyecek gelişmelerin devrede olmasıyla yeniden yukarı doğru yönelecek. Bilindiği üzere Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal geçen hafta enflasyon raporu sunumunda tüketici enflasyonunun Ekim'de de tek hanede kalacağını, yılın son iki ayında ise ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceğini belirtmişti. Uysal enflasyonda ana eğilimin aşağı yönlü olduğunu dile getirirken Merkez Bankası enflasyon raporunda ise yıl sonu enflasyon tahminini % 13.9'dan % 12'ye indirmişti. Bugün açıklanacak olan enflasyon verileri sonrası sonuçların bekleniyor olması nedeniyle TL varlıklar üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Sınırlı pozitif fiyatlamalar yaşanabilir.

Geçen haftanın yakından izlenen bir diğer gelişmesi olan Fitch'in Türkiye değerlendirmesi de Cuma piyasa kapanışına yakın dakikalarda açıklandı. Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a revize etti. Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilen açıklamada, temmuz ayından beri aşağı yönlü risklerde bir rahatlama olduğu kaydedildi. Açıklamada, bu rahatlamalara gerekçe olarak, cari işlemler dengesinin iyileşmesi, döviz rezervlerindeki artış, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının aşağı çekilmesine rağmen Türk lirasının değer kazanması, daha destekleyici küresel finansman koşullarının oluşması ve ABD'nin Suriye ile ilgili Türkiye'ye yönelik aldığı yaptırım kararının kaldırılması gösterildi. Jeopolitik risklerin, Türkiye'nin notu üzerindeki etkisinin devam ettiğine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun, daha geniş kapsamlı bir çatışma olmazsa, ülkenin kredi notu üzerinde önemli bir etkisinin olmasının beklenmediği ifade edildi. Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0,3 küçülmeden yüzde 0,8'e yükseltti. Fitch, ülkenin gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 3,1 ve 2021 için de yüzde 3,6 olarak açıkladı.

Geçen Cuma günü Avrupa Borsaları, Çin'den beklentilerin üzerinde gelen imalat sanayi verilerinin etkisiyle günü yükselişle tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,72 yükselişle 12.959,94 seviyesinden, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,67'lik artışla 7.296,88 seviyesinden tamamladı. ABD'de ise Dow Jones %1.11 yükselişle 27.347, SP500 endeksi ise %0.97 yükselişle 3.067 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün Türkiye'de enflasyon dışında Avrupa'da Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve AB'de imalat PMI verileri açıklanacak. Fransa dışında veriler 50 altında bulunuyor.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde açıklanan Türkiye İmalat PMI Endeksi Ekim ayında 49,0 seviyesinde gerçekleşmesi sonucu Türk imalat sektöründe hafif bir ivme kaybı olduğu gözlendi. Akşam saatlerinde, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Döviz rezervlerinin artması, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi ve ABD'nin yaptırım kararlarını kaldırmasının ardından Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederek görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize ettiği izlendi. ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Ekim ayında 128 bin artarken, işsizlik oranının yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseldi izlendi. ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında 47,8 seviyesinden 48.3 seviyesine yükselirken endeksin 50 eşit seviyesinin altında kalması ile imalat sektöründe daralma işaretlerinin devam ettiği görüldü. Gün sonunda, 5,73-5,69 seviyeleri arasında hareket eden Dolar'ın Türk Lirası karşısında kayıplarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 5,66, 5,63 ve 5,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,73, 5,76 ve 5,79 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Christine Lagerde'nin Avrupa Merkez Bankası'nın yeni ve ilk kadın başkanı olarak bugün görevine başlamasının ardından Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos yaptığı açıklama ile iş piyasasında bölgedeki ekonomik yavaşlamanın oluşturduğu baskının hissedilmeye başlandığını söyledi. Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, Yurtiçinde açıklanan Türkiye İmalat PMI Endeksi Ekim ayında 49,0 seviyesinde gerçekleşmesi sonucu Türk imalat sektöründe hafif bir ivme kaybı olduğu gözlendi. Akşam saatlerinde, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Döviz rezervlerinin artması, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi ve ABD'nin yaptırım kararlarını kaldırmasının ardından Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederek görünümünü Negatif'ten Durağan'a revize ettiği izlendi. Gün sonunda, Euro'nun Türk Lirası karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem güne hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,37 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,33 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,40, 6,44 ve 6,47 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,33, 6,29 ve 6,25 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın son işlem gününde, EUR/USD paritesinin 1,1171-1,1127 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,1164 seviyesinde tamamladığı görülürken, Avrupa Merkez Bankası'nın yeni başkanı Christine Lagerde'nin görevine başlamasının ardından gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos iş piyasasında bölgedeki ekonomik yavaşlamanın oluşturduğu baskının hissedilmeye başlandığı açıklamalarında bulundu. Euro Bölgesi'nde zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Ekim ayında 128 bin artarken, işsizlik oranının yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseldiği izlendi. ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında 47,8 seviyesinden 48.3 seviyesine yükselirken endeksin 50 eşit seviyesinin altında kalması ile imalat sektöründe daralma işaretlerinin devam ettiği izlendi. Gün sonunda, Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow'un ABD-Çin ticaret anlaşmasının henüz tamamlanamadığına yönelik yaptığı açıklama ile Euro'nun kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1150 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1140 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1185, 1,1210 ve 1,1230 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1140, 1,1120 ve 1,1095 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, Altın fiyatları, yatırımcıların hafta içinde Federal Açık Piyasa Komitesi Ekim toplantısı ardından verdiği para politikası kararlarını değerlendirmelerinin ardından gün içerisinde, ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında da 50 eşik seviyesinin atlında kalarak 48.3 seviyesine açıklanması ile küresel daralma işaretlerinin devam etmesinin Altın fiyatları üzerindeki geri çekilmeleri baskıladığı gözlendi. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow'un ABD-Çin ticaret anlaşmasının henüz tamamlanamadığına yönelik yaptığı açıklamaları ve artan güveli varlık talepleri ile Ons Altın'ın kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1513 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1521, 1530 ve 1538 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1505, 1497 ve 1489 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem günüde Brexit yönündeki artan belirsizliklerin Sterlin/Dolar paritesi üzerindeki baskıları izlenmeye devam ederken, Birleşik Krallık'ta açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri PMI Endeksi'nin Ekim ayında beklenmedik bir şekilde 49,6 seviyesine yükselmesinin ekonomideki daralma hızını sert bir şekilde yavaşlattığı izlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin Ekim ayında 128 bin artarken, işsizlik oranının yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseldi izlendi. ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında da 50 eşik seviyesinin atlında kalarak 48.3 seviyesine açıklanması ile küresel daralma işaretlerinin devam ettiği gözlendi. ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasının henüz tamamlanamadığı yönündeki açıklamalar ile birlikte gün sonunda, Sterlin'ın Dolar karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2933 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2880 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2985, 1,2825 ve 1,2760 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2985, 1,3040 ve 1,3095 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın son işlem gününde ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Ekim ayında 128 bin artarken, işsizlik oranının yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseldi izlendi. ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında 47,8 seviyesinden 48.3 seviyesine yükselirken endeksin 50 eşik seviyesinin altında kalması ile imalat sektöründe daralma işaretlerinin devam ettiği izlendi. Gün içerisinde Japonya'da İssizlik Oranı'nın Eylül ayında yüzde 2,2'den yüzde 2,4'e arttığı görülürken, açıklanan Japonya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi'nin 48,9 seviyesinden 48,4 seviyesine gerilemesinin ekonomideki daralma ivmesinin hızlandırdığı gözlendi. Gün sonunda, Dolar'ın Japon Yeni karşısındaki kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,17 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,75 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,55, 108,90 ve 109,25 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,75, 107,35 ve 107,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde, Ham Petrol'ün fiyatlamalarda 56,26-54,00 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlenirken, Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow'un gün içerisinde ABD ile Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret görüşmeleriyle ilgili olarak ticaret görüşmeleri çok iyi gittiğini ancak anlaşma henüz tamamlanamadığı yönündeki açıklamaları sonrası kaydedilen ilerleme işaretleri ve ABD istihdamı ve Çin'deki üretim faaliyet numaraları da dahil olmak üzere her iki ülkede de beklenenden daha güçlü gelen ekonomik veriler ile gün sonunda, Ham Petrol'ün kazançlarını haftanın ilk işlem gününe hızlandırdığı gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 56,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 55,45 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Ham Petroldeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,60, 57,20 ve 57,80 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 55,45, 54,80 ve 54,20 destek seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, Gümüş'ün fiyatlamalarda 18,13-17,92 Dolar seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD'de ISM İmalat PMI Endeksi Ekim ayında da 50 eşik seviyesinin atlında kalarak 48.3 seviyesine açıklanması ile küresel daralma işaretlerinin devam etmesinin Gümüş fiyatları üzerindeki etkileri gözlendi. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Larry Kudlow'un ABD-Çin ticaret anlaşmasının henüz tamamlanamadığına yönelik yaptığı açıklamalar ile gün sonunda, Gümüş'ün kazançlarını haftanın ilk işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 18,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,85 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 18,35, 18,55 ve 18,85 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş'teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,85, 17,60 ve 17,40 destek seviyeleri takip edilmelidir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.