DOLARDA GEVŞEME PARİTE VE ALTINI YUKARI ÇEKTİ
Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerine baktığımızda karışık seyrin yaşandığını görüyoruz. ABD vadelilerinde de satış yönlü görünüm hâkim. Endeks güne yine yatay başlangıç yapabilir.
ABD'de S&P 500, OPEC+ grubunun petrol üretim hedeflerinde yaptığı sürpriz kesintilerin ardından enerji hisselerinin yükselişiyle haftanın ilk işlem gününü yükselişle kapattı. S&P 500 enerji sektörü endeksi, üretim kesintileri haberi ardından %4,9 yükseldi. Bununla birlikte, enflasyonun soğumasına ilişkin kanıtların ABD Merkez Bankası'nın agresif parasal sıkılaştırma döngüsünü yakında sonlandırabileceğine dair beklentileri artırmasından birkaç gün sonra, daha yüksek petrol maliyetleri beklentisi Wall Street'teki enflasyon endişelerini yeniden artırdı. Enflasyondan endişe duyan yatırımcılar, Tedarik Yönetimi Enstitüsü ve S&P Global tarafından Mart ayına ait imalat faaliyetlerindeki zayıflığı yansıtan sonuçlardan bir miktar rahat nefes aldı. Fed Watch aracına göre, faiz oranı vadeli işlemleri, Fed'in Mayıs'taki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını %53 ve faiz oranlarını değiştirmeyeceği ihtimalini ise %43 olasılıkla fiyatlıyor.
Dün ABD'de açıklanan PMI verilerine göre ABD imalat faaliyeti, yeni siparişlerin düşmesiyle Mart ayında yaklaşık üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu veri sıkılaşan kredi koşulları nedeniyle faaliyetin daha da düşebileceğini gösteriyor. Dün açıklanan ISM İmalat PMI verisi, tüm alt bileşenlerinin 2009'dan bu yana ilk kez ekonomide daralma işareti olarak algılanabilecek olan 50 eşiğinin altında olduğunu gösterdi. ISM imalat PMI geçen ay Şubat ayındaki 47,7'den Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviye olan 46,3'e geriledi. Bu sonuç Covid-19 salgını dışında, 2009 ortasından bu yana en zayıf okuma oldu.
Avrupa borsaları, dalgalı bir çeyreği yükselişle tamamlamasının ardından Pazartesi günü baskı altında kaldı. İngiltere'nin emtia ağırlıklı FTSE 100 endeksi, OPEC+'ın üretimi kısma yönündeki sürpriz açıklamasının ham petrol fiyatlarını daha da artırmasına katkıda bulunmasının ardından petrol odaklı hisselerin sıçramasıyla yükseldi. Stoxx 600 endeksi, 2.çeyreğin ilk işlem seansında, petrol fiyatlarındaki artışın kalıcı enflasyon korkularını canlandırmasıyla yatay seyretti. Avrupa Bölgesi'nde dün açıklanan PMI sonuçları ekonomide zayıflık işaretleri verdi. İmalat PMI, Mart ayında Şubat'taki 48.5'ten 47.3'e geriledi ve dokuzuncu aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 işaretinin altında kalmaya devam etti. Verinin alt detaylarında daha düşük enerji maliyetleri ve iyileşen tedarik zincirleri, girdi fiyatlarının Temmuz 2020'den bu yana ilk kez düştüğünü gösterdi. Bu düşüş, fabrikaların fiyatlarını iki yılı aşkın bir süredir en düşük hızda artırmalarına olanak tanıdı. Bu sonuç şimdiye kadar enflasyonu %2 hedefine yaklaştıramayan Avrupa Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar için umut oldu denilebilir.
Petrolde üretim kesintisi kararı geniş yankı bulmaya devam etti. ABD'den yapılan açıklamada OPEC+'nın petrol üretim kesintisiyle ilgili aldığı kararın makul olmadığı ve petrol fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalara devam edileceği kaydedildi.
USDTRY
Dolar endeksi yeni haftaya 102,63 seviyesinde başlangıç gerçekleştirdikten sonra 102,3 seviyelerine geri çekildi. DolarTL kurunda ise 19,10TL seviyelerinden sonra kademeli yükselişlerine devam eden kur 19,20TL üzerinde fiyatlama görmeye başladı. Bu seviye üzerinde kalıcılık kurda yeni tarihi zirvelerin görülmesine olanak sağlayabilir. Dün yurt içi enflasyon beklendiği gibi açıklandı. Teknik olarak ilk 19,20TL ve yükseliş hareketlerinin devamında 19,25TL ile 19,30TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içerisinde geri çekilmelerde ise 19,15TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için 19,10 ile 19,00TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Paritedeki ataklar çapraz tarafında Euro'nun TL karşısında tekrar prim kazanmasını sağladı. 21,00TL seviyelerine yakın fiyatlamalar gördüğümüz çapraz 5 günlük üssel ortalaması üzerinde hareket etmeye devam ediyor. Dün yurtiçinde enflasyon verisi aylık bazda artış gösterirken, yıllıkta baz etkisi ile gerileme gösterdi. Bugün yurtiçinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, Euro Bölgesi'nde ise ÜFE açıklanacak. Gün içerisinde geri çekilmelerde 20,90TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 20,80TL ve 20,70TL seviyeleri takip ediliyor. Yükselişlerde ise 20,95TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde 21,00 ve 21,20TL direnç bölgeleri takip edilecek.
EURUSD
Parite dün 1,0850 seviyelerine geri çekilmelerden sonra dolar endeksinde aşağı yönlü hareket ile birlikte tekrar 1,0900 seviyelerine doğru yukarı yönlü ataklarına devam etti. 5 Günlük üssel ortalaması 1,0860 seviyesi üzerinde fiyatlama devam ediyor. Dün Euro Bölgesi'nde imalat sektörü PMI Mart'ta beklentilerin üstünde 47.3 olarak, ABD tarafında ise ISM Imalat verisi beklentilerin altında 46.3 olarak açıklandı. Bugün Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi verisi takip edilecek. Teknik olarak 1,0890 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0900 ve 1,0910 direnç bölgelerini, ilk destek bölgesi olarak ise 1,0880 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0870 ile 1,0860 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.
GBPUSD
Dün dolar endeksinin geri çekilmesi ve doların diğer para birimleri karşısında değer kaybettiği bir görünüm takip edilirken paritede dün 1,24 üzerinde kapanış gerçekleşti. 1,2400 seviyelerinin üzerine çıkan parite 5 günlük ortalamasının üzerine çıkmayı başardı. Sterlin tarafında iki gündür makroekonomik veri akışı zayıf. ABD tarafında ise bugün dayanıklı mal siparişleri ile fabrika siparişleri takip edilecek. Teknik açıdan gün içerisinde 1,2400 ve üstünde fiyatlama için 1,2410 ve 1,2430 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2390 seviyesi ilk destek bölgesi olarak ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2380 ve 1,2370 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.
ONS ALTIN
Ons altın kar realizasyonları ile birlikte 1950 dolar seviyelerine geri çekilmişti. Son 5 günün en düşük seviyelerini test eden ons altın gün sonuna doğru kayıplarını telafi etti ve tekrar 1980 doların üzerinde tutunmayı başardı. Bu seviyelerin üzerinde fiyatlama ile de 5 günlük ortalamasının üzerine çıkmış oldu. Güvenli liman arayışı içerisindeki yatırımcılar tarafından talep gören ons altında 2000 dolar direnç seviyesi önemle takip ediliyor. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1975 dolar takip edilirken 1970 ve 1965 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1980 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1985 ve 1990 dolar seviyeleri takibimizde olacak.
GRAM ALTIN
Kur tarafı kademeli yükselişlerine devam ederken ons altında zaman zaman kısmi geri çekilmeler zaman zaman yukarı ataklar ile birlikte 1970-1980 dolar civarında kalıcılık sağlanmaya çalışıldığı bu dönemde gram altın tarafında da fiyatlamalar 1210-1225 TL seviyelerinde hareket ediyor. Ons altın tarafında 2000 destek direncinin aşılması gram altın tarafında yeni zirvelerin test edilmesini sağlayabilir. Gün içerisinde 1220TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1225TL ve 1230TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Geri çekilmelerde 1215TL destek bölgesi takip edilirken bu seviye altında fiyatlama için 1210 TL ve 1200TL destek bölgeleri takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.