Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

GLOBAL ENDEKSLER VİRÜS ETKİSİNDEN UZAKLAŞIYOR mu?

ABD'de federal bir temyiz mahkemesi, Halkbank'ın İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla banka hakkında devam eden yargılanmanın geçici olarak askıya alınması yönündeki talebini kabul etti. Halkbank bir süredir mahkemeye temsilci göndermezken, "mahkemenin yargı yetkisi olmadığı" gerekçesiyle davanın düşmesini ve reddihakim talebinde bulunmak için "özel katılım gerçekleştirmek" istiyordu. Banka, hakim tarafından reddedilen bu talepleri nedeniyle temyize gitmişti. Üç hakimli temyiz mahkemesi hızlandırılmış şekilde söz konusu talepleri değerlendirecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarına askeri yığınak yaptığı sırada Suriye rejim güçleri tarafından dün düzenlenen saldırıya değindi. 5'i asker, 8 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdoğan, İdlib'den Türkiye sınırına doğru 1 milyon insanın hareket ettiğini söyledi. Erdoğan, "Temenni ederim ki Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde herkes yükümlülüğünü bilsin ve burada çalışmaları sürdürelim" sözleri ile Rusya'ya mesaj gönderdi. Sabah saatlerinde yaptığı açıklamada saldırının ardından F-16'ların bölgede belirlenen hedefleri vurduğunu açıklayan Erdoğan, ortak basın toplantısında da "Gerek hava, gerek kara olmak üzere yoğun bir şekilde gerekenleri yapıyoruz, gereken bedelleri ödetiyoruz ve ödetmeye de devam edeceğiz" diye konuştu. Dün akşam Suriye sınırının sıfır noktasına giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Şu ana kadar 54 Rejim hedefi ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 76 Rejim mensubu, askeri etkisiz hale getirilmiştir" açıklamasını yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus ve Türk ordularının devamlı iletişim halinde olduklarını, Rusya'nın Suriye'nin bu bölgesindeki terörist faaliyetler nedeniyle endişeli olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "ABD, Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah'ın İdlib halkına yönelik sürekli, yersiz ve acımasız saldırılarını kınıyor" açıklamasını yaptı.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs nedeniyle Hong Kong'da bir kişi yaşamını yitirirken, Çin dışındaki ikinci ölüm gerçekleşmiş oldu. Çin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 425'e ulaştı, vaka sayısı ise 20 bini aşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün yayılma hızının "asgari düzeyde ve yavaş" seyredebileceğini ve bu nedenle kontrol edilebilir olabileceğini öngördü. Çin'de alınan önlemlerin virüsün diğer ülkelere etkisini azalttığı değerlendirmesinde bulunan Ghebreyesus, "Uluslararası seyahatler ve ticareti gereksiz yere etkileyecek önlemlerin alınmasına gerek yok" ifadelerini kullandı. Bu arada havayolu şirketleri Çin uçuşlarının askıya alınması sürelerini uzatıyor. Alman hava yolu firması Lufthansa Group'a bağlı hava yolu şirketleri, Çin'e tüm uçuşların askıya alınmasını 9 Şubat'tan 28 Şubat'a uzatma kararı aldı. Türk Hava Yolları da benzer bir karar alırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da "Çarşamba gününden itibaren ay sonuna kadar Çin'den gelen bütün uçuşların durdurulması kararını aldık" açıklamasını yaptı.

ABD'nin Iowa eyaletinde başlayıp 3 Kasım'da sona erecek ve ABD'nin 46. başkanını belirleyecek 9 aylık seçim maratonu dün itibarıyla başladı. Son dönemde azil soruşturması nedeniyle ABD halkından aldığı destek iyice bölünmüş durumda olan Cumhuriyetçi ABD Başkanı Trump'ın karşısına Demokrat Parti'den hangi adayın çıkacağı ise merak konusu. Demokrat Parti'de 11 aday adayı yarışıyor. Mevcut tabloda eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren yarışta önde gözüküyor. Ancak dün başlayan Demokrat Parti Iowa toplantısından gelen açıklamalar seçim maratonunun ilk aşamasında dahi kaos olduğunu gösterdi. Demokrat Parti yetkilileri, aday seçimlerimde bölgelerden gelen bazı sonuçlarda 'uyumsuzluklar' olduğunu bildirdi. Bu nedenle sonuçların açıklanmasında saatler süren gecikmeler yaşanıyor. Associated Press tarafından yayınlanan ilk sonuçlar önde giden 4 adayın birbirine çok yakın sonuçlar elde ettiğine işaret etmişti.

USDTRY

Haftanın son işlem günüde, yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de kişisel tüketim harcamaları azalırken, kişisel gelirlerin % 0.2, harcamaların % 0.3 arttığı izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içerisinde Ocak ayında açıklanan enflasyon verisinin beklentileri aşarak aylık yüzde 1,35, yıllık ise yüzde 12,15 olduğu takip edilirken, büyümenin öncü göstergesi olan İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında 50 eşik seviyesini aşarak 51,3 seviyesine geldiği gözlendi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Markit İmalat PMI verisi 52,4 seviyesinden Ocak ayında 51,9 seviyesine gerilerken, ISM İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında beklentileri aşarak 50,9 seviyesine gelerek altı aydan sonra sektördeki büyüme beklentilerini gündeme getirdiği takip edildi. Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda açıklanan veriler ile birlikte kurun dördüncü gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 5,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,00, 6,03 ve 6,06 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 5,96, 5,93 ve 5,90 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın son işlem gününde yurt içerisinde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Euro Bölgesi'nde ise açıklanan öncü verilere göre büyüme verisinin dördüncü çeyrekte 2013 yılından bu yana en düşük büyümesini gerçekleştirdiği takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içerisinde Ocak ayında açıklanan enflasyon verisinin beklentileri aşarak aylık yüzde 1,35, yıllık ise yüzde 12,15 olduğu takip edilirken, büyümenin öncü göstergesi olan İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında 50 eşik seviyesini aşarak 51,3 seviyesine geldiği izlendi. Gün içerisinde, Euro Bölgesi'nde Ocak ayında açıklanan İmalat PMI Endeksi bir önceki 47,8 seviyesinden 47,9 seviyesine yükselirken, hala 50 eşik seviyesinin altında kalan endeksin, sektöründeki daralma ivmesinin yavaşladığı takip edildi. Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,61 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,63 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,59, 6,57 ve 6,55 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,63, 6,65 ve 6,67 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde Ocak ayında açıklanan enflasyon verisinin beklentileri aşarak aylık yüzde 1,35, yıllık ise yüzde 12,15 olduğu takip edilirken, büyümenin öncü göstergesi olan İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında 50 eşik seviyesini aşarak 51,3 seviyesine geldiği izlendi. ABD'de ise açıklanan Markit İmalat PMI verisi 52,4 seviyesinden Ocak ayında 51,9 seviyesine gerilerken, ISM İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında beklentileri aşarak 50,9 seviyesine gelerek altı aydan sonra sektördeki büyüme beklentilerini gündeme getirdiği takip edildi. Gün içerisinde, Çin'de yayılmaya korona virüsü şiddetine ilişkin küresel piyasalarda tedirginlik devam ederken, gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü gözlendi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1050 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1070 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1035, 1,1020 ve 1,1000 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1070, 1,1085 ve 1,1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, ABD'de Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre kişisel tüketim harcamaları azalırken, kişisel gelirlerin % 0,2, harcamaların % 0,3 arttığı gözlenirken, Çin'de ortaya çıkan koronavirüsü kontrol altına almak için küresel mücadelenin arttığı bir ortamda yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldiği izlenmeye devam ettiği izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Çin hükümetinin piyasaları ve ekonomiyi destekleme yönündeki çabaları takip edilirken, yatırımcıların Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün hem fiziksel altın hem de yatırımcı talebi üzerindeki etkilerini değerlendirmesiyle üç haftadan daha uzun bir sürenin en yüksek seviyesinden 1570 Dolar seviyesini test ettiği izlendi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Altın'ın kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1576 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1570, 1562 ve 1555 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1582, 1589 ve 1596 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın son işlem gününde İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliği 47 yıl sonra biterken, Başbakan Boris Johnson yeni bir çağın şafağında oldukları açıklamalarında bulunurken, ABD kişisel tüketim verileri takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Birleşik Krallık'ta açıklanan Ocak ayı İmalat PMI Endeksi'nin 49,8 seviyesinden eşik seviyesi olan 50 seviyesine yükseldiği gözlendi. ABD'de ise açıklanan Markit İmalat PMI verisi 52,4 seviyesinden Ocak ayında 51,9 seviyesine gerilerken, ISM İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında beklentileri aşarak 50,9 seviyesine gelerek altı aydan sonra sektördeki büyüme beklentilerini gündeme getirdiği takip edildi. Gün içerisinde Çin'de yayılmaya başlan virüsün ve artan anlaşmasız Brexit endişeleri üzerine gün sonunda GBPUSD paritesinin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2990 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3040 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2950, 1,2890 ve 1,2840 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,3040, 1,3090 ve 1,3150 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde Japonya'da zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de ise açıklanan Markit İmalat PMI verisi 52,4 seviyesinden Ocak ayında 51,9 seviyesine gerilerken, ISM İmalat PMI Endeksi'nin Ocak ayında beklentileri aşarak 50,9 seviyesine gelerek altı aydan sonra sektördeki büyüme beklentilerini gündeme getirdiği takip edildi. Gün içerisinde Çin hükümetinin piyasaları ve ekonomiyi destekleme yönündeki çabaları ve yayılmakta olan korona virüsünü control altına alma çabaları devam ederken, açıklanan veriler ile birlikte gün sonunda USDJPY paritesinin kazançlarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 108,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 108,50 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,90, 109,05 ve 109,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 108,50, 108,30 ve 108,10 destek seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın son işlem gününde Çin'de başlayan virüs salgının talep görünümünü olumsuz etkilemesinden dolayı Mayıs ayından bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldiği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise OPEC ve müttefiklerinin petrol fiyatlarındaki sert düşüşe tepki olarak olağanüstü toplantı seçeneğini değerlendirdiği yönündeki haber akışı izlenirken, korona virüsünün talep üzerindeki etkisi neden ile petrol üretim kesintisi anlaşmasını günde 500.000 varil daha artırmayı düşündüğünü bildirdiği takip edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Petrol'ün art arda dördüncü gününde de aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 49,90 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 50,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 49,50, 49,10 ve 48,60 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 50,40, 50,90 ve 51,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, ABD'de Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre kişisel tüketim harcamaları azalırken, kişisel gelirlerin % 0,2, harcamaların % 0,3 arttığı gözlenirken, Gümüş'ün Altın'a benzer olarak Çin'de ortaya çıkan koronavirüsü kontrol altına almak için küresel mücadelenin arttığı bir ortamda yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldiği izlenmeye devam ettiği izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD'de açıklanan Ocak ayı Markit İmalat PMI ve ISM İmalat PMI verilerinin ardından Çin hükümetinin ortaya çıkan koronavirüsü kontrol atlına alma çabaları devam ederken gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Gümüş'ün kayıplarını sürdürdüğü gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,50, 17,30 ve 17,10 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,90, 18,10 ve 18,30 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.