BUGÜN GÖZLER TÜİK'İN AÇIKLAYACAĞI ENFLASYON VERİSİNDE OLACAK
Çin, Japonya'nın çip ekipmanı satışını kısıtlaması durumunda ekonomik misilleme tehdidinde bulundu, bu da ABD'nin Çin'i ileri teknolojiden ayırma çabalarını zorlaştırıyor. Toyota, Japonya'nın yeni yarı iletken kontrollerine karşı Çin'in kritik minerallere erişimi kısıtlayabileceği endişesini dile getirdi. ABD, Japonya'ya Çin'e karşı ek kısıtlamalar getirmesi için baskı yapıyor. Çin, geçen yıl galyum ve germanyum ihracatını sınırlarken, Japonya da temmuz ayında çip yapımında kullanılan 23 malzemeye ihracat kısıtlaması getirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ülke ekonomisinin 16 çeyrektir büyüdüğünü belirterek, birinci çeyrek büyümesinin %5,7'den %5,3'e revize edildiğini, ikinci çeyrek büyümesinin ise %2,5 olduğunu söyledi. İlk 6 aylık dönemde ortalama %3,8'lik bir büyüme kaydedildiğini vurguladı. Yılmaz, 5 Eylül'de OVP'nin açıklanacağını duyurdu ve TRT Haber'de büyüme verileri ile gündemdeki diğer konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde sıkılaşma, büyüme ivmesinin yavaşlamasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık büyüme %2,5'te kalırken, çeyreklik bazda ise %0,1'lik sınırlı bir büyüme gerçekleşti. Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme %5,3 olarak kaydedilmişti. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistler, ikinci çeyrek için %2,95'lik büyüme ve %0,6'lık çeyreklik daralma öngörmüştü.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üçüncü çeyrekte büyümede dengelenmenin sürdüğünü belirtti. Şimşek, 2024 genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı sağladığı dengeli bir ekonomik kompozisyon beklediklerini ifade etti. Uluslararası normlara uygun politikaların ekonomiyi güçlendirdiğini vurgulayan Şimşek, kırılganlıkların azaldığını, cari açığın daraldığını, risk priminin düştüğünü ve dış kaynak girişlerinin arttığını belirtti.
Ağustos 2024'te Euro Bölgesi imalat PMI, 45,8 olarak beklentiyi aştı. Almanya'da PMI 42,4, Fransa'da 43,9 olarak gerçekleşirken, İspanya 50,5 ile büyüme sinyali verdi. İtalya ise Almanya ve Fransa gibi daralmaya işaret etti.
Bloomberg News'in haberine göre Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuruda bulundu. BRICS grubu, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor ve bu yıl İran, BAE, Etiyopya ve Mısır'ın katılımıyla genişledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Doğu ve Batı ile ilişkilerini eş zamanlı olarak geliştirmek istediğini belirtmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, haziran ayında BRICS toplantısına katılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin Batı'ya yönelimini vurgulamış ve AB ile ilişkilerin önemini vurgulamıştı.
USDTRY
Dün kurda TCMB'nin döviz ve altın hesaplarının Türk Lirası'na çevrilebilmesine imkan veren sürenin uzatılması sonrasında 34,00TL seviyesi altına geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Dün yurt içinde büyüme verisi beklentilerin altında %2,5 olarak açıklandı. Bugün enflasyon verisi açıklanacak, ABD tarafında ise üretim ve ISM imalat PMI verileri takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 33,90TL ana destek bölgesi olmaya devam ediyor. 33,85TL ve 33,75TL bu seviye altında destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 34,00TL ilk direnç seviyesi olmaya devam ederken bu seviyenin geçilmesi durumunda 34,10TL psikolojik direnç ve üzerinde 34,20TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.
EURTRY
Çaprazda geri çekilme ve yatay fiyatlamaya dönüş parite fiyatlamasına paralel gerçekleşmeye devam ediyor. Dün TCMB KKM dönüşleri için döviz tarafında süreyi uzatması ile birlikte Türk Lirası'nda da değer kazanımı yaşandı. Bugün yurt içinde ağustos ayı enflasyon verilerini takip edeceğiz. Avrupa'da ise veri akışı zayıf olmakla birlikte Euro tarafında da değer kayıplarının son beş gündür devam ettiğini görüyoruz. Teknik olarak 37,50TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,40TL ve 37,20TL diğer destek bölgeleri. Olası yükseliş denemelerinde 37,70TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,80TL ve 37,90TL diğer direnç bölgeleri olacaktır.
EURUSD
ABD dolarında yaşanan değer artışı ile birlikte gerçekleşen geri çekilme 20 günlük üssel ortalama olan 1,1050 seviyesine gelindikten sonra yatay fiyatlamaya döndü. Bugün her iki bölgeden veri akışını sınırlı olması yatay fiyatlamanın devamını beraberinde getirebilir. ABD'de PMI verilerini takip edeceğiz. 1,1020 seviyesi teknik olarak önemli bu seviye gün içi oynaklık ile birlikte test edilerek aşağı yönlü kırılmaması teknik güçlenme sinyali olarak algılanabilir. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1050 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1035 ve sonrasında 1,1020 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1070 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1085 ve 1,1100 diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.
ONS ALTIN
ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,90 seviyesi üzerine doğru yükselirken ve dolar endeksinde 102 seviyelerine yaklaşılması ile birlikte aşağı yönlü baskı devam ediyor. Dün ABD piyasalarının kapalı olması ile birlikte 2500 dolar altına geri çekilen ons altında bugün de yükselişin sınırlı kalmasını bekliyoruz. 2485 dolar önemli destek seviyesi olmaya devam ederken yeni zirveler oluşmadan yükselişler kar satışı ile karşılanmaya devam edebilir. Teknik olarak 2490 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2485 dolar ve 2470 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2500 dolar, üzerinde 2520 dolar direnç seviyesi olacaktır. 2535 dolar üzerinde 2550 dolar diğer direnç bölgesi olacaktır.
GBPUSD
Paritede yaşanan geri çekilme dün ABD piyasaları kapalıyken 1,3100 seviyelerine yaklaştıkça hızını kaybediyor. Bugün İngiltere'de veri akışı zayıf, ABD'de ise üretim ve ISM imalat PMI verilerini takip edeceğiz. Genel olarak Fed faiz indirim beklentisinde yaşanan yüksek beklentinin açıklanan veriler sonrasında örselenmesi paritede bir süre daha yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Teknik olarak geri çekilmelerde 1,3120 seviyesi ana destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviye altına geri çekilme devam edebilir. Aşağı yönlü geri çekilmelerde 1,3110 ve 1,3100 diğer destek bölgeleri olacaktır. Yükselişlerde ilk direnç seviyesi 1,3230 bu seviye üzerinde 1,3250 ve 1,3270 seviyeleri kısa vadeli takip edilebilir.
GRAM ALTIN
Gram altında her iki değişkende geri çekilme devam ederken dün 2715TL seviyesine kadar bu geri çekilmenin devam ettiğini gördük. Ons altın üzerinde dün ABD piyasaları kapalı olmasına rağmen tahvil faizleri ve dolar endeksinde yükselişin etkisi gözüküyor. Kur tarafında ise TCMB KKM dönüşlerinde döviz tarafında süreyi uzatması etkili oldu. Teknik olarak geri çekilmelerde 2720TL ilk destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında 2710TL ve 2700TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde ise 2735TL üzerinde kalıcılık durumunda 2750TL seviyesi ilk direnç bölgesi, yükselişin devam etmesi durumunda 2760TL ve 2775TL diğer direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.