Sabah bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yurtiçinde piyasa geçtiğimiz hafta yaşanan Kurban Bayramı tatili nedeniyle verilen aranın ardından yeni haftaya başlıyor. Tatilin ardından açılacak piyasada bugün S&P Global/ISO PMI İmalat verileri ve 22 Haziran’da gerçekleştirilen TCMB PPK toplantı özeti açıklanacak.

Geçtiğimiz hafta ABD’de Fed Başkanı Powell’ın konuşmalarının ardından Cuma günü Michigan Tüketici Güven endeksi ve kişisel gelirler ile kişisel harcamalara dair veriler açıklandı. ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi, haziranda geçen aya kıyasla 5,2 puan artışla 64,4 oldu. Kişisel gelirlerde %0,3 beklentisinin üzerinde artış kaydedildi. Kişisel gelirlerde Mayıs’ta bir önceki aya göre %0,4’lük bir artış yaşanırken, kişisel tüketim harcamalarında ise aynı dönemde %0,2’lik artış beklentisinin altında aylık bazda %0,1’lik artış yaşandı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de %4,7 artması beklenirken Mayıs’ta %4,6’lık artış kaydetti. Fed’in politika faiz kararını alırken dikkate aldığı ve önemli enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları, fiyat baskılarının azaldığını göstererek Fed’in faiz artırım döngüsünde sona yaklaştığını düşündürdü. ABD Hazine Bakanı Yellen’de ‘’ Sağlıklı bir iş gücü piyasasını korurken, enflasyonu düşürmenin bir yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum." ifadesini kullanarak ABD ekonomisinin düşünülenden daha dirençli olduğunu kanıtladığını belirtti. Bu hafta ise ABD tarafında PMI verileri ve iş gücü piyasasının gidişatına dair veriler takip edilecek. Cuma günü takip edilecek ABD istihdam raporu öncesi piyasa beklentisi Mayıs ayında 339 bin kişi ile tahminlerin çok üstünde istihdam yaratan ekonominin Haziran ayında 200 bin kişi ile istihdam yaratması yönünde şekillendi. Yıl içerisinde para politikasında sıkılaşmaya devam edilebileceğinin sinyallerini veren Fed’in ardından iş gücü piyasasının güçlendiğini göstermesi, ABD ekonomisinin resesyon ihtimaline de ışık tutması sebebiyle önemle takip edilecek. Aynı zamanda bu hafta Çarşamba günü Haziran FOMC toplantı tutanakları yayımlanacak. Geçtiğimiz hafta Portekiz’in Sintra kentinde yaptığı açıklamalarda Fed politika yapıcılarının yıl içerisinde faiz artırımına devam edilmesini beklediğini ifade eden Powell’ın bu açıklamalarının ardından yayımlanacak toplantı tutanakları bir sonraki faiz kararı için fikir verecektir. Bugün ABD’de Kurtuluş Günü nedeniyle piyasa erken kapanış yapacak.

Euro Bölgesi’nde ise son olarak geçtiğimiz hafta işsizlik oranı ve öncü enflasyon verileri açıklandı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre; Bölgede işsizlik oranı Mayıs’ta %6,5 seviyesinde sabit kaldı. Ocak 2023’den itibaren gerileyen işsizlik oranı Mart ayından beri değişim göstermiyor. Bir diğer veri ise öncü enflasyon rakamları oldu. Eurostat tarafından açıklanan rakamlara göre; Haziran’da yıllık tüketici enflasyonu %6,1’den %5,5’e geriledi. Mayıs’ta 0 olan enflasyon ise Haziran’da %0,3’e yükseldi. Çekirdek enflasyon ise aynı dönemde yükselerek %5,4 oldu. Çekirdek enflasyondaki artışın geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde ’ın ‘’enflasyonun hala yüksek olduğu’’ ve faiz artışlarına devam edilmesi gerektiği düşüncesini destekler nitelikle olması Temmuz’da yapılacak AMB toplantısında faiz artışlarına devam edileceği beklentilerini güçlendirdi.




USDTRY

Kur 26,00TL üzerinde fiyatlama görmeye devam ediyor. Geçen Cuma ABD’de kişisel gelirlerin artması ve buna karşın harcamalarda düşüş yaşanması ve çekirdek kişisel tüketim harcamalarındaki yavaşlama Fed’in faiz artış döngüsünde daha iyimser olabilme ihtimalini getirdi. Bugün ABD’de piyasa tatil sebebi ile yarım gün açık. Yurtiçinde ise uzun bir tatilin ardından S&P Global PMI Imalar verisi ve Haziran PPK toplantı tutanakları açıklanacak. Kurda 26,10TL seviyesi üzerinde 26,20TL ve 26,30TL direnç bölgelerini izleyeceğiz. Geri çekilmelerde ise 26,00TL ilk destek bölgesi, altında fiyatlama için 25,90TL ve 25,80TL diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir.


EURTRY

Haziran başından itibaren yükseliş eğiliminde olan parite geçtiğimiz hafta nispeten geri çekilince çaprazda da etkisi görülmüştü. Paritenin yeniden 1,0900 seviyesi üzerinde hareket etmesi ve doların 26TL üzerinde fiyatlama görmesi Türk Lirası karşısında Euro’nun güçlenmesine neden oldu. Haziran ayında %30’a yakın primlenen çaprazda 28TL üzerinde fiyatlama devam ediyor. Gün içi 28,50TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,40TL ve 28,30TL seviyeleri takip edilecek. Yükselişlerin devamında ise 28,60TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde ise 28,70TL ve 28,80TL direnç bölgeleri takip edilebilir.


EURUSD

Parite tekrar yükseliş eğilimi gösteriyor. Geçen hafta Powell ve Lagarde yüksek enflasyon ile mücadele etmek için yeni faiz artışları yapılabileceğini belirtirken, ABD’den gelen veriler Fed’in yumuşak iniş yapma ihtimalini güçlendirdi. Buna karşın Euro Bölgesi’nde çekirdek enflasyonun %5,4’e yükselmesi ECB’nin Temmuz’da faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakılmasına neden oldu. Bugün Euro Bölgesi’nde HCOB PMI, ABD’de ise S&P PMI Imalat verileri açıklanacak. Gün içi 1,0920 seviyesini ve üzeri fiyatlama için 1,0940 ve 1,0960 direnç bölgeleri takip edilebilir. İlk destek bölgesi olarak 1,0910 bölgesi takip edilirken aşağı yönlü hareketlerin devamında 1,0890 ile 1,0870 seviyelerinin izlenmesi gerekebilir.

ONS ALTIN

Geçtiğimiz haftalarda Fed’in yıl içerisinde faiz artışlarına devam edilmesi gerektiğini belirten söylemleri ile birlikte kayıpları derinleşen ons altın dolar endeksinde geri çekilme ve ABD verileri sonrası 1920 dolar üzerinde fiyatlama görmeye başladı. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ve ABD iş gücü piyasasına ışık tutacak veriler ons altın fiyatlarında etkili olması sebebi ile takip edilecek. Gün içi destek seviyesi olarak 1915 dolar ve bu seviye altında fiyatlama için 1910 ile 1905 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerde ise direnç seviyeleri olarak 1920 dolar ve devamında 1925 ile 1930 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GBPUSD

Haziran ortası itibariyle geri çekilme eğilimi gösteren Sterlin Dolar tarafında nispeten gevşeme ile birlikte 1,2700 seviyesine yakın fiyatlanıyor. Geçen Cuma açıklanan verilere göre; İngiltere’de GSYH ilk çeyrekte %0,1 ve yıllık bazda %0,2 ile değişim göstermedi. Dolar endeksi 102,5 seviyesine geri çekilirken parite 50 günlük üssel ortalaması 1,2551 seviyesininn üzerinde hareket ediyor. Gün içerisinde 1,2700 üstünde fiyatlama için 1,2720 ve 1,2740 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2690 seviyesi ilk destek bölgesi olarak takip edilecek. Bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2670 ve 1,2650 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Kurun yukarı yönlü hareketleri ile birlikte yükselişlerinde hız kazanan gram altın Haziran ayının son haftasında yeni zirvesi 1623TL seviyesini test etti. Ons altın tarafında faiz artış beklentileri ve dolar endeksine bağlı hareketlenmeler sonrası geri çekilme eğilimi gösteren ons altının etkisi ile nispeten yatay bir görünüm kaydedilse de sarı metal yatırımcısını memnun etmeye devam ediyor. Gün içi 1610TL seviyesi üzerinde 1615TL ve 1620TL seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise teknik olarak baktığımızda 1605TL destek bölgesi ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1600TL ve 1595TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.