Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Yeni haftada ABD'de tarım dışı istihdam verisi ile Fed Tutanakları takip edilecek…
Piyasalarda bu hafta ABD’de işgücü istatistikleri ile Fed Tutanakları, Euro Bölgesi’nde ÜFE ve perakende satışlar, Almanya’da fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, İngiltere’de ve Çin’de PMI verileri, Japonya’da hanehalkı harcamaları, yurt içinde ise haziran ayı enflasyon rakamları öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.

ABD’de bu hafta Fed tutanakları ile tarım dışı istihdam verisi (TDI) takip edilecek. Fed 2022 yılı Martı ayında başladığı faiz artışlarında, 10 faiz artırımı gerçekleşmesi ardından, Haziran toplantısında faizleri sabit tuttu. Ancak Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına işaret edilerek, gerekli görülmesi halinde ise bir faiz artışının yapılabileceği belirtilmişti. Başkan Powell geçtiğimiz haftaki konuşmasında, yıl sonuna kadar en az iki kez daha faiz artırımına gidilmesini beklediğini açıklamıştır. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği işgücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı) 07 Temmuz Cuma günü TSI 15:30’da açıklanacak. ABD TDI verisinde beklenti 200 binde bulunuyor. İstihdam mayısta 339bin artmıştı. Ortalama saatlik kazançların haziranda %0,30 artması, işsizlik oranının %3,70’te sabit kalması bekleniyor. Fed 14 Haziran’daki toplantıda faizi %5,00-5,25 aralığında sabit bırakarak verileri izlemeye devam edeceğini belirtmişti. Faiz kararının ardından yayımlanan “Ekonomik Projeksiyon Raporu”nda 2023 yılı büyüme tahmini %0,4’ten %1,0’a revize edilirken, işsizlik oranı %4,5’ten %4,1’e ve PCE enflasyon %3,6’dan %3,9’a revize edilmişti. Dot Plot’ta 2023 yılı medyan faiz beklentisi ise %5,1’den %5,6 seviyesine yükseltildi. Beklentilerin üzerinde bir istihdam rakamı risk iştahı üzerinde baskı oluşturabilir. Verinin beklentilerin altında kalması halinde ise riskli varlıklara etkisi pozitif olabilir. Piyasalarda Fed’in temmuzda 25 baz puan faiz artırımı %87 olarak fiyatlanıyor. Ülkede bu hafta ayrıca öncü veriler olması bakımından takip edilen iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) ile ADP özel sektör istihdamı açıklanacak. JOLTS nisanda 10,103mn seviyesinde gerçekleşmişti. ADP özel sektör istihdamının haziranda 236 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Büyüme rakamları ve çekirdek PCE’nin takip edildiği olduğu haftayı ABD’nin üç majör endeksi yükselişle tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %2,02, S&P500 %2,35 ve Nasdaq %2,19 değer kazandı.














Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) ve perakende satışlar, Almanya’da fabrika siparişleri ve sanayi üretimi, İngiltere’de PMI verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları enerji fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle nisanda %3,20 düşmüştü. Yıllık bazda %5,90’dan %1,0 seviyesine gerileyen ÜFE’deki düşüş yedinci aya taşınmıştı. Büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların nisanda %0,2 artması, yıllık bazda ise %2,0 düşmesi bekleniyor. Almanya’da bu hafta ekonomik aktiviteye ilişkin veriler takip edilecek. Ülkede talepteki düşüşle nisanda sanayi üretimi %0,30 artış kaydetmişti. Mayısta beklenti %0,10 seviyesinde bulunmaktadır. Ülkede ayrıca fabrika siparişleri izlenecek. Siparişlerin mayısta %1,50 artması bekleniyor. İngiltere’de final PMI verileri açıklanacak. Öncü veriler ekonomik aktivitede durgunluğun devam ettiğine işaret etmişti. Mayısta bileşik PMI’ın 52,8, imalat PMI’ın 46,2 ve hizmet PMI’ın 53,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Asya Bölgesi’nde bu hafta; Çin’de PMI verileri, Japonya’da hanehalkı harcamaları açıklanacak. PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip ediliyor. Çin’de Caixin imalat PMI mayısta 50,9, hizmet PMI 57,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Verinin 50 seviyesinin üzerinde gelmesi sektörde büyümeye, altında gelmesi ise daralmaya işaret etmektedir. Japonya’da nisanda hanehalkı harcamaları %1,30 yıllık bazda ise %4,40 düşmüştü. Haziranda beklenti %0,50 seviyesinde bulunmaktadır.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.