Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)


FED FAİZ ORANINI DEĞİŞTİRMEZKEN POWELL'ın AÇIKLAMALARI İSE GÜVERCİN KARŞILANDI

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Ekim ayı raporu açıklandı. Yayımlanan rapora göre; Eylülde 49,6 olan imalat PMI, Ekimde 48,4 olarak gerçekleşti. Böylece endeks üst üste dördüncü ay 50,0 eşik değerin altında kaldı. Faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı olduğu gözlense de söz konusu yavaşlamanın bir önceki aya göre daha belirgin gerçekleştiği kaydedildi. Yeni siparişlerde sert bir yavaşlama yaşanırken, istihdamda yeniden düşüş gözlendi. Enflasyonist baskılar ise hafifledi. Sektörel olarak bakıldığında rapora göre takip edilen 10 sektörden yalnızca ikisinde üretim artarken, istihdam çoğu sektörde düşüş gösterdi. Diğer yandan girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatları enflasyonu son dönemdeki eğilimini sürdürerek çoğu sektörde ivme kaybetti.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ve Beklenti Endeksine ilişkin veriler açıklandı. Rakamlar tüketicilerin hem mevcut duruma ilişkin hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme olduğunu gösteriyor. Ekimde endeks %0,52 gerileyerek 64,98 olurken, gerilemenin sınırlı olduğu gözlendi. Bununla birlikte beklenti endeksinde de düşüş kaydedildi. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %4,04 gerileyerek 67,25 oldu. Düşüşün temel nedeni olarak jeopolitik gerilim, finansal piyasalarda yaşanan yüksek hareketlilik ve büyüme ivmesindeki yavaşlama gösterildi.

ABD'de ADP Tarım Dışı Özel Sektör İstihdam değişimi bir önceki aya göre artış gösterirken 150K beklentisinin altında 113K olarak gerçekleşti. Ekim ayında kaydedilen 113 binlik istihdam artışının 107 bini hizmetler sektöründen gelirken 6 bini imalat sektöründen kaynaklandı. İşgücü piyasası belirgin bir şekilde soğumaya başlasa da ADP Baş ekonomisti Richardson işgücünün hala güçlü tüketici harcamalarını desteklemeye devam ettiğini belirtti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri verinin ardından 4.90 altında kaldı. Bunun dışında dolar endeksi ve paritede verilerin etkisinin sınırlı kaldığı kaydedildi. İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) ise beklentilerin üzerinde kalarak 9.55 milyon oldu. ISM İmalat Sektörü PMI rakamlarının ise bu dönemde bir önceki aya göre değişiklik göstermemesi beklenirken veriler 2,3 puan azalarak 49,0 seviyesinden 46,7 seviyesine geriledi. İmalat sektöründe daralmaya işaret eden endeks geçtiğimiz ay 49,0 ile de son 10 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

İşgücü piyasasına dair diğer önemli veriler haftanın son işlem günü Cuma beklenirken verilerin ardından gözler Fed'in faiz kararına çevrildi. İşgücü piyasasının yılın geri kalanında daha da soğuması beklenirken son makroekonomik veriler ve ABD tahvil getirilerindeki yükselişlerin ardından Fed'in 2023 yılı içerisinde yeni bir faiz artırımına gitmeyeceği ve mevcut faiz oranlarını koruyacağı bekleniyordu. Dün Fed'in faizleri 22 yılın en yüksek seviyesi %5,50 oranında sabit bırakma kararın aldı. FOMC karar metninde yüksek uzun vadeli faizlerin ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratabileceği belirtildi. Fed Başkanı Jerome Powell ise enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşunu sağlamaya kararlı olduklarını ancak buna ulaştıklarından "henüz emin olmadıklarını" ifade etti.


USDTRY

ABD'de ADP özel sektör istihdam değişimi 113K ile beklentinin altında gerçekleşti. İşgücü piyasasındaki soğumaya karşın veriler hala tüketici harcamalarını desteklemeye devam ediyor. İşgücüne dair veriler ve beklentilerin altında kalan ISM İmalat PMI rakamları kurda bir tepki hareketine neden olmazken ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksinde ise geri geçilme gözleniyor. Fed'den gelen faizleri %5,50 seviyesinde sabit bırakma kararının ardından bugün yurtiçinde Sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 28,30TL seviyesi üzerinde kalıcılığın devamı halinde 28,40TL ve 28,50TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde 28,20TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 28,10TL ve 28,00TL diğer bölgeler olarak takip edilebilir.


EURTRY

Paritede dün gün içerisinde 1,0580 direnç seviyesinin üzerinde fiyatlamalarda kalıcılık sağlanamadığı ve sonrasında verilerin sınırlı etkisi ile 1,0540 seviyesinde yatay fiyatlama gözlenmişti. Fed faiz kararı sonrasında 1,0522 seviyesinde fiyatlama gören parite ve yatay hareketlerine devam eden kurun etkisi ile çaprazda 30TL seviyesi civarında fiyatlama takip edildi. Bugün yurtiçinde enflasyon raporu, Almanya'da işsizlik oranı, Avrupa'da Imalat PMI rakamları açıklanacak. İlk destek bölgesi 29,90TL ve altında 29,80TL ve 29,70TL bölgeleri diğer destek seviyeleri olarak izlenebilir. Yükselişlerin devam etmesi halinde ilk direnç seviyesi olarak 30,10TL öne çıkıyor. Bu seviye üzerinde ise 30,20TL ve 30,40TL sonraki direnç bölgeleri olarak takip edilebilir.


EURUSD

Dün ABD'de ADP özel sektör istihdam değişimi beklentilerin altında 113K ile işgücü piyasasında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Dün dolar endeksi son 4 haftanın en yüksek seviyesini test ederken doların diğer para birimleri karşısında güçlü görünümü gözlendi. Fed faiz kararı öncesinde gelen veriler paritede sınırlı etki yarattı. Fed'in faiz oranlarını %5,50 seviyesinde sabit bırakması ve Başkan Powell'ın Güvercin tonlu açıklamaları sonrası paritede fiyatlama 1,0580 seviyesinde seyretti. Gün içerisinde 1,0600 seviyesi, ve bu seviye üzerinde sırasıyla 1,0620 ve 1,0640 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise en yakın 1,0580 noktası takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0560 ve altında 1,0540 seviyeleri izlenebilir.


ONS ALTIN

Ons altın 2000 dolar seviyesini test ettikten sonra gelen kar satışlarının etkisiyle nispeten geri çekilmişti. Yeniden gelen alımlar ve Fed tarafında faiz artırım döngüsünün son bulduğuna dair beklentiler güçlü görünümü desteklerken, jeopolitik gerilimin devam etmesi ve dün petrol fiyatlarındaki %2'ye yakın prim de yükselişlere katkı sağlamaya devam ediyor. Fed faiz oranlarını %5,50 seviyesinde beklentilere paralel sabit bırakırken, gözler tarım dışı istihdam verisine çevrilmiş durumda. Teknik olarak 1980 dolar seviyesi ve bu seviye altında fiyatlama için 1975 ve 1970 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası yukarı yönlü tepki alımlarının gelmesi durumunda ise 1990 dolar ve üstünde 1995 ile 2000 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GBPUSD

Parite dün 1,2160 seviyesi altında seyretti. Dün Fed piyasa beklentisine paralel, bir önceki toplantıda olduğu gibi faiz oranını %5,50 seviyesinde sabit tuttu. Başkan Powell'ın açıklamaları yıl içerisinde faiz indirimlerini işaret etmemekle beraber mevcut oranların bir süre daha korunacağını gösteriyor. Bugün BoE'nin faiz kararı toplantısı gerçekleşecek. İngiltere tarafında da beklentiler faizlerin %5,25 seviyesinde sabit kalması yönünde şekilleniyor. İlk direnç noktası olarak 1,2200 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2220 ve sonrasında 1,2240 noktası diğer bölgeler olarak izlenebilir. Gün içerisinde geri çekilmelerin gelmesi halinde ise 1,2180 ilk destek bölgesi, bu seviye altında ise 1,2160 ve 1,2140 destek bölgelerini genel olarak takip edebiliriz.


GRAM ALTIN

Ons altın tarafında kar realizasyonları ve güçlü dolar sonrası yaşanan düşüş etkisi ile gram altın 1833TL seviyesinden geri çekilmeler yaşamıştı. Dün yeniden kendini 1985 dolar seviyesinin üzerine atmayı başaran ons altının desteğiyle gram altında yukarı yönlü hareketler takip edildi. Güne 1806TL seviyesinde başlayan gram altın gün içerisinde en düşük 1798TL seviyesinden aldığı tepki ile gün sonunda 1,804TL seviyesinde kapanış gördü. İlk direnç noktası olarak 1810TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1815TL ve 1820TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1805TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1800TL ve 1795TL diğer destek bölgeleri olarak izleniyor olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.