Jeopolitik tansiyondaki azalma piyasaların daha ekonomik konuları konuşmasına ve fiyatlamasına imkan sağlıyor.
Dün gözler ABD Merkez Bankası kararında ve Başkan Powell'ın açıklamalarındaydı. FED beklentilere paralel politika faizinde değişikliğe gitmedi. Ancak FED şahinlik dozunu biraz azalttı. Önceki toplantılarda faizlerin zirveye yakın olduğunu sinyalliyor ancak ek faiz yapabiliriz diyerek de şahin tavrını koruyordu. Dün ek faiz kapısını yine açık bıraktı ama faizin zirve yaptığı algısını güçlendirdi. Örneğin, tahvil faizlerindeki yükselişin faiz artışı ihtiyacını azalttığını, duraklamanın ne kadar fazlasını yapmaları gerektiğine dair daha iyi fikir verdiğini, sıkılaşmanın ekonomik aktivite ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Faiz artışlarının gecikmeli olarak etkilerinin görüldüğünden bahseden Powell, uygulanan politikaların sonuçlara yansımasının biraz zaman alacağını belirtti.
Bir süredir FED'in faizde zirve seviyeye ulaşmış olabileceğini ancak bunu anons etmekten imtina ettiğini paylaşıyoruz. Dünkü açıklamaların bütünü FED'in anons etmeye yönelik adım attığını gösteriyor. Son olarak FED'i şahin bir tonda bekliyorduk, güvercin sinyallerle dengeli bir duruş sergilediğini belirtelim. Daha yüksek daha sıkı noktasında olan FED'in daha yüksek faiz kısmının törpülendiği bir konuşma oldu diyebiliriz. Sıkılaşmanın süresinin ise uzun tutulmasının hala masada olduğunu düşünüyoruz.
ABD tahvil borçlanma programı açıklandı. Borçlanma planı 112 milyar Dolar'a 114 milyar dolar), Hazine 10 yıllık ihraç aylık 2 milyar Usd ve 30 yıllık ihraç aylık 1 milyar Usd olacak şekilde beklenti altı açıklayarak uzun vadeli tahvillerde ihraç hızını yavaşlattı. Açıklamalar sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 3,5'e yakın azalış görülerek faiz 4,76 seviyelerine çekildi.
ABD dün açıklanan verilerde ISM imalat sanayi PMI verisi Ekim'de bir önceki aya kıyasla 2,3 puan azalarak 46,7'ye geriledi. ABD'de ADP özel sektör istihdamı Ekim'de 113 bin artarak beklenti altı açıklandı. İş piyasası sıkılaşma adımları ile normalleşirken işe alımlar da buna paralel azalış görülmeye devam ediyor.
Avrupa tarafı, bu hafta beklentilerden düşük gelen enflasyon olumlu olurken 3Ç büyüme verisi daralmaya işaret etti. Dünya ekonomisinde yaşanan zayıf talep ve sıkı faiz politikası, Avrupa ekonomisi üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Bugün İngiltere Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor. Politika faizinde BOE'nin bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
Asya tarafı, Japonya Merkez Bankası verim eğrisine getirdiği esneklikten sonra dün 10 yıllık faizler yüzde 0,97 seviyelerine kadar geldi. Diğer taraftan Japon Yen'i değer kaybına devam ederek 151,2 seviyesine kadar geldi. BOJ yükselişlere tahvil alım ihaleleri ile cevap vermeye çalışıyor. Politika değişikliğinde temkinli duruş Japon Yen in de yaşanan zayıflığın devamını getirebilir. Diğer taraftan Çin imalat PMI yüzde 49,5 seviyesine gerileyerek Çin genelinde imalat koşullarında yeniden bir bozulma gözlendi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarında artı. Asya'da Hong Kong yüzde 1,2 civarı, Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya yüzde 1,2 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,72, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 1.984 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bugün TCMB 4. Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı (jeopolitik riskler) 2023 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahmin revize olabilir.
İTO Ekim perakende aylık enflasyonu yüzde %3,69 olarak açıklandı. Yarın açıklanacak TÜFE, beklentilere paralel ya da beklentilere göre pozitif gelebilir.
Usd/TL:
FED toplantısı sona erdi. FED politika faiz oranında piyasa beklentilerine paralel bir değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında Fed Başkanı Powell sıkılaşmanın somut sonuçlar alındığını görene kadar devam edeceğini belirtirken faiz artırım döngüsünde sona yakın olduklarını belirtti. Tahvil faizlerindeki artışın daha fazla faiz artışı ihtiyacını azaltabileceğini ifade etti.
Lokal tarafta, bugün TCMB 4. Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı 2023 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahminler revize olabilir. Diğer taraftan Cuma günü açıklanacak enflasyon verisi Yeni Ekonomi Ekibinin aldığı önlemlerin etkilerini görmek açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Piyasa beklentisi Ekim ayında enflasyonun 4% oranında artması yönünde. Böylece yıllık artış 62,3% seviyesine çıkmış olacak.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine borçlanma takvimine göre Kasım ayı ihaleleri ayın ilk yarısında yapılacak. 78 milyar TL itfaya karşılık 78 milyar TL finansman planlanmış durumda.
Sadeleşme adımları tahvil faizlerinin 'normalleşmesini' sağlıyor. Bazı menkul kıymet tesisi zorunlulukları kaldırılması ile tahvil fiyatlarında dengelenme devam ediyor. Bugün açıklanacak Enflasyon raporunda sunulacak projeksiyon dengelenme noktaları için ip ucu verebilir.
Globalde, FED toplantısı sonucunda politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Toplantı sonrasında Powell faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirtti. Sıkı faiz politikasının sonuçlarının gecikmeli olarak işgücü ve büyümede yansıma sağlayacağına vurgu yaptı. Politikaların etkisinin görülmesi için sıkı duruşun devam edeceğine değindi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2,21 baz puan artarak ve 17 baz puan artarak, %37,37 ve %28,28 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş için 7,800 direncinin aşılması gerekiyor ... Kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketini sürdüren piyasa, kritik destek noktası olarak izlediğimiz 7,400 seviyesi altına dün seans içerisinde gerileyerek son ayların en düşük noktası olan 7,297 puanı test etti.
7,297 seviyesinden kapanışa doğru tepki alımlarının oluştuğu BIST 100 Endeksi, günü %0.19 oranında hafif bir değer artışıyla 7,528 puandan tamamladı. 3 Ekim tarihinde başlayan kısa vadeli düşüş trendinin sürdüğü ve seans içi tepki denemelerinin son dönemde zayıf kaldığı piyasada, 7,800 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin 8,560 zirve bölgesinden itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 7,800 direncinin geçilmesi gerekiyor. Bu durumda bir üst noktada bulunan 8,100 zirve seviyesini test edecek ara bir yükselişin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Son dönemde oluşan zayıflamanın tamamlandığını söyleyebilmemiz için 8,100 direnci aşılmalı.
Aşağı yönde baktığımızda ise 7,400 bölgesini ana destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Dün oluşan hareketin seans içi bir sarkma olarak kalabilmesi için yukarı atakların 7,800 direnci üzerinde güçlenmesi gerekiyor.
Eur/Usd:
FED faiz toplantısı piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gidilmeden sonuçlandı. FED Başkanı Powell faiz artırım döngüsünün sonlarına yakın olduklarını belirtti (güvercin). Uyguladıkları politikaların etkili olması için yüksek faiz oranlarının devam etmesi gerekliliğine değindi (şahin). FED'in faiz döngüsünde duraklama sinyalini faiz artışı yapabiliriz söylemi gölgeliyordu. Bu toplantıda faiz artışı olabilir kozu yine kullanıldı ama farklı olarak duraklamanın gerekçeleri biraz daha öne çıkarıldı. Şahin olmasını beklediğimiz FED, güvercin tarafa biraz meyletti. Bu toplantıda dengeli bir tavır sergilendiğini düşünüyoruz. Bu noktadan sonra işsizlik verileri ve büyüme verileri daha önemli hale gelebilir.
Karar setinin piyasalardaki yansımasına baktığımızda şahinlik dozunun azalmasının fiyatlandığını söyleyebiliriz. Usd değer kaybı, tahvil faizleri düşüş yaşıyor. Tahvil faizi düşüşünde ABD hazinesinin yeni borçlanma takvimi içeriğinin de etkisi görülüyor.
Toplantı sonrası Dolar Endeksi (DXY) gün içi kazanımlarını geri vererek 106,6 seviyesine kadar geri çekildi.
Dolar Endeksi'nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,06 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere MB faiz kararını bugün açıklayacak. ECB ile paralel hareket etmesi beklenen BOE'nin faizleri sabit bırakması bekleniyor.
FED toplantısı dün sonuçlandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde bir değişikliğe gidilmedi. Powell faiz artışları döngüsünün sonuna yaklaşıldığından bahsederken sıkı faiz politikasının devam edeceğine işaret etti.
Dolar Endeksi'nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5'i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,214 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
FED şahin taraftan biraz uzaklaştı. Politika faizinde piyasa beklentisine paralel bir değişikliğe gitmedi. Powell açıklamalarında faiz artışı döngüsünde çok yol aldıklarını ve sonuna yaklaştıklarını vurguladı. Politikalarda sonuç alınması için yüksek faiz politikasının devam etmesi gerektiğinin altını çizdi (bir yandan da şahin olmayı sürdürdü).
ABD hazinesi tahvil ihraç programını açıklandı. Uzun vadeli tahvillerde ihraç hızının yavaşlatılması ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 3,5'e yakın düşüş getirdi. Tahvil baskılarının azalması ve Powell açıklamalarına rağmen Altın dün gün içi kazanımlarını koruyamayarak 1.978 Usd seviyesine çekildi. Altında yaşanan jeopolitik risk ana temalı yükselişte yorgunluk belirtileri görülebilir.
Altın için kısa vade 1.985 Usd takip edilebilir. Üstünde yukarı istek artabilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.984 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda, dün FED toplantısında beklentilere paralel politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Powell açıklamalarında faiz artışı döngüsünde çok yol aldıklarını ve sonuna yaklaştıklarını vurguladı. Politikalarda sonuç alınması için yüksek faiz politikasının devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
ABD borçlanma takviminin açıklandı. Borçlanma miktarı beklentilerden düşük açıklanırken uzun vadeli tahvillerde ihraç hızının yavaşlatılması ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde yaşanan yukarı yönlü baskıyı azaltarak yüzde 4,76 seviyelerine geriledi.
Lokal tarafta, eurobond fiyatlamalarında sıkışık seyir devam ediyor. ABD tahvil faizleri ile korelasyon devam edebilir. Eurobond piyasasında yeni ihraçların beklenmesi sıkışık seyir üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
CDS 392 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-23 cent; orta vadelilerde 22-83 cent; uzunlarda 90-100 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,32%, 8,79% ve 9,27% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.