Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA COŞKUNUN DEVAMI GELECEK mi?
Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda coşku hakimdi. Asya'da endeksler günü yükselişlerle tamamladıktan sonra gözler ABD ve .Avrupa seanslarına çevrildi. 1.9 trilyon Dolar'lık teşvik paketinin temsilciler meclisinden geçmesiyle moral bulan piyasalarda tahvil getirilerindeki yükselişin zayıflaması da etken oldu. Avustralya merkez bankası tahvil alımları yaparak faizlerdeki yükselişi kontrol altına aldı.
ABD'de S&P 500 dün tahvil piyasalarının durulmasıyla Haziran ayından bu yana en büyük bir günlük kazancına doğru yöneldi. ABD tahvil getirileri, ekonomik toparlanmaya yönelik beklentiler nedeniyle enflasyonun hızlanacağı beklentileri üzerine geçen ay hızlı bir yükselişin ardından gevşedi. ABD'nin 10 yıllık hazine getirisi, bir yılın en yüksek seviyesi olan% 1,614'e ulaştıktan sonra% 1,438'e düştü
Dün izlenen veriler arasında ABD ISM imalat PMI, yeni siparişlerdeki artışla birlikte Şubat ayında üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. ISM imalat PMI, Ocak ayındaki 58,7'den geçen ay 60,8'e yükseldi. Bu, Şubat 2018'den beri en yüksek seviye oldu. Devam eden salgın sebebiyle tedarikçilerdeki işgücü kıtlığı nedeniyle fabrikalar hammadde ve diğer girdiler için daha yüksek maliyetlerle karşılaşmaya devam etti. Verideki yükseliş otomobil fabrikalarında üretime zarar veren küresel yarı iletken yonga kıtlığına rağmen gerçekleşti. Diğer veriler, inşaat harcamalarının güçlü özel ve kamu harcamaları nedeniyle Ocak ayında rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi. Hükümetten gelen yaklaşık 900 milyar dolarlık ek COVID-19 yardım parası ve yeni koronavirüs enfeksiyonları ve hastaneye yatışlardaki düşüş sayesinde, ilk çeyreğin başlarında ekonomik performansın güçlü olduğu söylenebilir. Dünkü bu verilerden sonra, Atlanta Fed ilk çeyrek GSYİH büyüme tahminini yıllık bazda % 8.8'den % 10'a yükseltti.
Yatırımcıların ABD'de daha hızlı büyüme ve enflasyon üzerine beklentileriyle dolar endeksi önceki gün üç haftanın en yüksek seviyesine yükselirken, Avustralya merkez bankasının hızla yükselen getirileri durdurmak amacıyla beklenenden daha fazla tahvil satın almasının ardından Avustralya doları değer kazandı.
Avrupa hisse senetleri ise tahvil piyasalarının geçen hafta keskin bir satış hareketinden sonra dengelenmesinin ardından önceki gün yükselişle kapandı. Seyahat ve eğlence hisse senetleri Covid-19 aşılama programları ve ABD teşvik paketi üzerindeki iyimserlikle yükselişlerde öne çıktı. Şubat ayında imalat PMI verilerindeki yükseliş imalat faaliyetlerinin hızlandığını göstererek, bu yıl ekonomik iyileşme konusunda bir miktar güven uyandırırken, dün ayrıca açıklanan Alman enflasyon verisi ise Şubat ayında aylık %0,7 ile sabit kaldı. Bu arada AMB Başkanı Christine Lagarde dün yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın salgının neden olduğu ekonomik durgunlukla başa çıkmakta zorlanan firmalar ve hane halkları için borçlanma maliyetlerinde oluşacak erken bir artışı önleyeceğini söyledi.
Sabah ABD vadelilerine baktığımızda hafif ekside hareketlerin oluştuğunu görüyoruz. Asya'da da endekslerin negatif tarafta hareket ettiği gözleniyor. Bu bağlamda endeksin güne hafif satıcılı başlangıç yapması mümkün olabilir.

USDTRY

ABD Tahvil getirilerindeki artışın etkisinin azalması ve açıklanan büyüme verileri sonrasında Türk Lirası, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyor. Türkiye 2020 yılı büyüme verilerinin açıklanmasıyla birlikte ekonomik toparlanmaya dair beklentiler iyileşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan yaptığı açıklamada Mart'ın ikinci haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan reform paketini açıklayacağını bildirdi. Paket beklentileriyle birlikte kurda aşağı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde 7 TL psikolojik eşiğin üzerinde 7,30 TL civarında seyreden kurda 7,35 ve 7,45 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskının görülmesi durumunda ise 7,25 ve 7,10 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında döviz kurları fiyatlamalarında dalgalanmalar görülürken açıklanan büyüme verisi ve ABD tahvil getirilerindeki geri çekilmeyle birlikte Türk Lirası'sının güçlendiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan yaptığı açıklamada Mart'ın ikinci haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan reform paketini açıklayacağını bildirdi. Paket beklentileriyle birlikte kurda aşağı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışların devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen kurda 8,90 ve 9,00 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 8,60 ve 8,40 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURUSD

Şubat ayında tahvil piyasasında yaşanan gelişmeler döviz kurlarında hareketliliğe neden oldu.. Geçtiğimiz hafta ABD 10 Yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1,50 üzeri görülürken yeni haftaya daha ılımlı bir başlangıç yaparak 1,40 seviyesinden işlem görüyor. FED üyesi Brainard'ın yaptığı açıklamada finansal piyasalarda aşırı değerlemelerin görüldüğü ve tahvil piyasalarında oluşan stresin değişikliklere işaret edebileceğini vurguladı. Bugün açıklanacak olan Euro bölgesi TÜFE endeksi ve Almanya İşsizlik Oranı Değişimi parite için önem arz ediyor. Açıklamalar sonrasında aşağı yönlü bir hareket sergileyen paritede yukarı yönlü hareketlerde 1,2035 ve 1,2050 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 1,2000 ve 1,1985 destek seviyeleri önem arz ediyor.

ONS ALTIN

Dolar endeksinin güçlenmesiyle birlikte Ons Altın'da görülen değer kaybı derinleşiyor. Enflasyon beklentileriyle değer kazanan Ons Altın, geçtiğimiz hafta tahvil getirilerinde yaşanan dalgalanmalar sonrasında aşağı yönlü hareketini sürdürüyor. ABD hükümetinin iç talebi canlandırmak adına uygulamaya geçirmek istediği Covid-19 salgın teşvik paketi onay aldı. Dolar endeksinde yaşanacak olan fiyatlamalar Ons Altın için önemini koruyor.
Ons Altın'da kritik seviye olan 1800 aşağı yönlü kırılırken aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde 1700 ve 1685 destek seviyeleri önem arz ediyor. Tepki alımlarının görülmesi halinde ise 1720 ve 1740 direnç seviyeleri Ons Altın'ın hareketi için takip edilmesi gerekiyor.

GBPUSD

Tahvil piyasasında yaşanan gelişmeler sonrasında yatay bir seyir izleyen GBPUSD, açıklanacak olan bütçe programına odaklanmış durumda. Şubat ayında açıklanan verilerle ekonomik toparlanma için olumlu sinyaller gelirken Ekonomi Bakanı Rishi, iki hafta içerisinde yapılacak olan bütçe toplantısı sonrası işsizlik için yeni destek paketlerinin açıklanacağını kamuoyuna duyurdu. Ayrıca aşamalı bir şekilde alınan önlemlerin hafifletileceğine dair açıklamalarla birlikte aşılamanın etkinliği gelecek adına fiyatlamalara yansıyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3850 ve 1,3830 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3990 ve 1,4030 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

Tahvil getirilerindeki yukarı yönlü hareket sonrasında Dolar, Japon Yen'i karşısında değer kazanmaya devam ediyor. ABD hükümetinin iç talebi canlandırmak adına uygulamaya geçirmek istediği Covid-19 salgın teşvik paketi onay aldı. Piyasaların uzun zamandır beklediği bu gelişme sonrasında ABD varlıklarında yaşanacak olan gelişmeler önemini koruyor. Japonya'da geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan perakende satışların beklenti üzeri gelmesi üzerine ekonomik toparlanmaya dair umutlar artıyor. Güne yatay bir seyirle başlaması beklenen paritede yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 107,00 ve 107,80 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyorken olası satışların görülmesi halinde ise 106,00 ve 105,20 destek seviyeleri önem arz ediyor.

BRENT PETROL

Yukarı yönlü hareketine devam eden Brent Petrol için ham stoklarda yaşanan artış hareketin kuvvetini azaltıyor. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün haftalık olarak açıkladığı ham petrol stokları 5 hafta aradan sonra ilk kez arttığını bildirilmişti. Çarşamba günü açıklanacak olan yeni veriler sonrasında 4 Mart'ta yapılacak olan OPEC toplantısı Brent Petrol'ün gelecekteki seyri için önem arz ediyor. Arz kesintilerinin konuşulduğu bir ortamda fiyatlarda hareketliliğin artması bekleniyor. Yukarı yönlü hareketin devamı durumunda 62,90 ve 63,35 Dolar direnç seviyelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Olası satışların devam etmesi durumunda ise 62,35 ve 62,00 Dolar destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

Ons Altın'da yaşanan değer kaybı devam ederken Dolar/TL kurunda yukarı yönlü seyir sonrasında Gram Altın hafta içerisinde en yüksek 424 seviyesini gördü. ABD tahvil getirilerinin 1,50 seviyesinde devam etmesi durumunda Ons Altın'ın izleyeceği seyir Gram Altın için önemini koruyor. Dün itibariyle Dolar/TL'de görülen sert satışlar sonrasında bu sabah Dolar endeksindeki yükselişle kurda yukarı hareket oluşursa Gram Altın'da yükseliş yaşanabilir. Gram Altın'da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 405 ve 415 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 390 ve 365 destek seviyeleri hareketin seyri için önem arz ediyor.





 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GOLDMAN SACHS BAKIR FİYATLARINI 2021 İÇİN 8625 DOLAR, 2022 İÇİN 9175 DOLAR TAHMİN EDİYOR
GOLDMAN SACHS BAKIR FİYATLARIINI 2021 VE 2022 İÇİN 30 DOLAR/ON TAHMİN EDİYOR
GOLDMAN SACHS, 2021 'DE ÇİNKO FİYATLARININ 2469 DOLAR/TON, 2022'DE 2400 DOLAR/TON OLMASINI BEKLYOR
GOLDMAN SACHS ALTIN FİYATLARIINI 2021 İÇİN 1.977 DOLAR/ONS, 2022 İÇİN 2000 DOLAR/ONS TAHMİN EDİYOR
OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI ŞUBAT AYINDA 102.232 ADET (OCAK: 43.728 ADET) - ODD
TÜRKİYE OTOMOBİL VE HAFİF TİCARİ ARAÇ TOPLAM PAZARI, 2021 YILI OCAK-ŞUBAT DÖNEMİNDE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %37,4 ARTTI - ODD
GOLDMAN SACHS, 2021 VE 2022 YILINDA GÜMÜŞ FİYATLARININ 30 DOLAR/ONS OLMASINI BEKLİYOR
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.86 DÜŞÜŞLE 29408,17 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş