Sabah Analizi (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR POWELL’ın SUNUMUNU BEKLİYOR

Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerinde pozitif, ABD vadelilerinde ise dünkü gibi yine yatay-hafif yükseliş yönlü hareketler meydana geliyor. Endeks güne yükselişle başlangıç yapabilir.
Yatırımcıların Çin'in büyüme beklentilerini tartması ve FED Başkanı Jerome Powell'ın kongre konuşmasını ve haftanın son işlem günü açıklanacak önemli istihdam verilerini beklemesiyle Wall Street hisseleri yükseldi ve tahvil getirileri geriledi. Üç majör ABD hisse senedi endeksi de dün toparlandı ve düşen tahvil getirilerinin faiz oranına duyarlı mega sermayeli hisse senetlerini yükseltmesiyle geçen hafta yaşanan ralliyi sürdürüyor gibi görünüyor.
Çin'den gelen ılımlı büyüme tahminlerinin ardından ABD fabrika siparişlerindeki düşüş, ekonomik yavaşlamanın enflasyonu soğutmaya dönüştürebileceğine dair umutları artırdı. Fabrika siparişleri Aralık ayında %1,7 arttıktan sonra Ocak ayında %1,6 düştü. ABD'de üretilen mallar için yeni siparişler Ocak ayında sivil uçak rezervasyonlarındaki düşüşle geriledi, ancak makine ve diğer bir dizi üründeki artışlar, imalatın eski haline dönebileceğini gösterdi. Dün yayınlanan raporda ayrıca, stoklar değişmeden kalırken, mamul mal sevkiyatlarının iki aylık üst üste düşüşün ardından toparlandığı gözlendi. Bugün, Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının enflasyonu düşürmeyi amaçlayan kısıtlayıcı para politikasının kapsamı ve süresine ilişkin herhangi bir ipucu için yakından incelenecek olan Kongre'de altı aylık sunumunu yapacak. Gösterge ABD tahvil getirileri, azalan talebin Fed'in faiz artırım aşamasının sonuna yaklaştığına dair umutları desteklediği için gevşemeye devam etti.
Avrupa hisseleri ise daha önceki kazançlarını tersine çevirdi ve mütevazı Çin büyüme tahminlerinin Avrupa mallarına olan talebin olası bir azalmaya işaret etmesinin ardından da düşüş sınırlı da olsa devam etti. Bu arada Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann yüksek enflasyon nedeniyle Temmuz ayına kadar her toplantıda 50'şer baz puan artış olması gerektiğini savundu.
Yurt içinde ise siyaseten çok hareketli bir gün geçirildi. Altılı masadan ayrılan İyi Parti lideri Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş'ın İyi Parti lideri Meral Akşener ile görüşmesinin ardından Saadet Partisi'nin ev sahipliğindeki altılı masa toplantısına katıldı. Altılı masanı diğer liderlerinin de katılımı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nı oluşturan 6 partinin cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Millet İttifakı toplantısının ardından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası" başlığını taşıyan 12 maddelik açıklama yapıldı. Bir süredir cumhurbaşkanı adayı olarak isimleri geçen Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın yol haritasında Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacakları ifadesine yer verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "10 Mart Cuma günü Anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz." dedi


USDTRY
Dün 18,93TL seviyesini test eden kurda geri çekilme gözlense de haftaya yukarı yönlü başladı ve 18,90TL seviyelerinde fiyatlama görmemize sebep oldu. DolarTL yeni haftaya yaklaşık %0,2 değer kazancı ile başladı. ABD’de fabrika siparişleri %-1.6 olarak açıklandı. Bugün ise ABD tarafında aylık toptan stoklar verisi takip edilirken, yurt içinde de hazine nakit dengesi takip edilecek. Teknik açıdan ilk direnç seviyesi olarak 18,90TL seviyesi izlenecek. Yükselişlerin devamında ise 18,93 ve 18,95TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içi geri çekilmelerde 18,88 TL ilk destek bölgesini takip ederken, altında 18,85 TL ile 18,83 TL destek bölgeleri olarak izlenebilir.
EURTRY
Paritede yükseliş çaprazda da 20,00TL üzerinde fiyatlamaların devam etmesine sebep oldu. Dün Euro Bölgesi İnşaat PMI 47.6 olarak açıklandı. Sentix Yatırımcı Güveni ise -11,1 oldu ve bir önceki aya göre geriledi. Bölgeden gelen verilere göre Perakende Satışlar ise aylık %+0.3 olarak, yıllıkta ise %-2.3 olarak açıklandı. Bugün bölgeden veri akışı zayıf. Yurt içinde ise Hazine Nakit Dengesi verisi takip edilecek. Gün içerisinde 20,15 TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri 20,10TL ve 20,00TL olarak takip ediliyor. Yükseliş gözlenmesi durumunda 20,20TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa 20,25 ve 20,28TL direnç bölgeleri takip edilecek.
EURUSD
Geçtiğimiz yılın sonunda 50 günlük basit ortalaması 200 günlük ortalamasını yukarı yönlü kesen paritede yükselişler Şubat ayı itibari ile yerini düşüşlere bırakmıştı. 1,0600 seviyesi altına düşen paritede ABD 10 yıllık tahvillerinin ve dolar endeksinin geri ççekilmesi baskıyı azalttı ve paritenin 1,0650 seviyelerinde fiyatlama görmesine olanak sağladı. Bugün paritede Fed Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma etkili olabilir. Gün içi 1,0690 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0700 ve 1,0710 direnç bölgelerini takip ediyor olacağız. İlk destek bölgesi ise 1,0680 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0670 ile 1,0660 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.

GBPUSD
Küreselde resesyon riskinin azalması ve Fed faiz artırımlarının yaza kadar tamamlanacağının beklentisi doların baskısını azaltırken dün sterlin bir önceki kapanışına göre dolar karşısında güçlü bir görünüm sergileyemedi ancak 1,2000 seviyesi üzerinde kalmayı başardı. İngiltere’de dün tüm sektöreler PMI verisi Şubat’ta beklentilerin ve eşik değerin üstünde kalarak 53.2 olarak açıklandı. Bugün ise bölgede açıklanacak önemli veri akışı bulunmuyor. İlk direnç seviyesi 1,2040 ve üzeri fiyatlamada 1,2050 ve 1,2060 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Seans içi geri çekilmelerde 1,2030 destek bölgesinin altında 1,2020 ve 1,2010 destek seviyelerini takip etmemizi gerektirecek.

ONSALTIN
Fed’in Mart ayında 50 baz puan faiz artışının piyasalarda 25 baz puan faiz artışı ile revize edilmesi ve fiyatlanması ons altının yükselmesini destekledi. Yılbaşından itibaren kar realizasyonları ve dolar baskısı altında kalan ons altında 1850 dolar direnci aşıldı ve dün 1860 dolar seviyesine yaklaşan atak denemeleri gerçekleşti. Sonrasında kısmi geri çekilme gördüğümüz ons altında 1850 dolar seviyesi kritik pivot bölge olarak takip edilebilir. Gün içinde teknik olarak destek olarak 1845 dolar takip edilirken 1842 ve 1840 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Direnç seviyeleri olarak 1850 dolar ve yükselişin devamında 1855 ve 1860 dolar seviyelerini takip etmemiz gerekecek.

GRAM ALTIN
Dün 1125TL seviyesinde güne başlayan gram altın yaklaşık 1130TL direncini test etti. Şubat ortasından itibaren gördüğü en yüksek seviyeyi Cuma günü ons altından aldığı destek ile test eden gram altın 50 günlük basit ortalaması üzerinde fiyatlama görüyor. Ons tarafında 1850 dolar direnci gram altında 1120 TL üzerinde kalıcılık sağlanması açısından önemle takip edilecek. Teknik açıdan 1125 TL ana direnç seviyesi olarak takip edilirken yükselişlerde ise 1130 TL ve 1135 TL seviyeleri kısa vadeli direnç bölgesi olacaktır. Gün içinde geri çekilme durumunda 1120 TL ve bu seviye altında fiyatlama için 1115 TL ve 1110 TL destek bölgeleri takibimizde olacak.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.