Sabah Analizi (Ahlatcı Yatırım)

BUGÜN DİKKATLER ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM RAPORUNDA OLACAK…
Dün global piyasalarda riskli varlıklara olan ilginin devam ettiği izledik. ABD hisse senetleri önceki gün yükseldi. Bir dizi gelen iyimser bilanço ve işgücü piyasasının istikrara kavuşabileceğini gösteren verilerin ardından umutlar artarken bunun ABD hisse senetlerine yaradığını söyleyebiliriz. ABD başkanı Bide’ın salgın yardım paketinde daha fazla ilerleme umutları pazarı canlı tutmaya yetiyor. ABD Senatosundaki demokratlar, önceki gün Başkan Joe Biden’in 1,9 trilyon dolarlık COVID-19 yardım önerisinin nihai geçişine doğru ilk adımı atmaya hazırlandı. Dördüncü çeyrekte şimdiye kadar beklenenden daha güçlü finansal sonuçlar beklentileri artırırken S&P 500 şirketleri, başlangıçta beklendiği gibi bir düşüş yerine dördüncü çeyrek için kazanç artışını kaydetme yolunda ilerliyor.
Çalışma Bakanlığı'nın işsizlik haklarından yararlanma konusundaki raporu geçtiğimiz hafta 779.000 Amerikalının işsizlik ödeneği için yeni başvurular yapıldı. Yetkililerin işletmelere yönelik salgınla ilgili kısıtlamaları gevşetmeye başlamasıyla verinin bir önceki hafta sonucu 812.000'in altında olduğunu görüldü. Bugün yakından izlenen kapsamlı aylık tarım dışı istihdam raporunda Aralık ayındaki keskin düşüşün ardından Ocak ayında 50.000 artış göstermesi bekleniyor.
Bununla birlikte ABD'nin ekonomik görünümüne olan güven ve bugünkü tarımdışı istihdam raporunun beklenenden daha güçlü olma olasılığı nedeniyle Dolar Perşembe günü beşinci günlük kazanca yükseldi. Uzun vadeli ABD hazine getirileri, beklenen büyük teşvik paketine yönelik fiyatlamayla yükseldi. 10 yıllık getiri ise öğleden sonraki işlemlerde bir baz puan artışla % 1,14 ve bir noktada % 1,16'ya ulaştı. Bu sonuçlar 12 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olarak karşımıza çıktı.
Dün İngiltere’de ise merkez bankası (BOE) faizleri ve tahvil alım programını değiştirmese de İngiliz Sterlin’i negatif faiz oranlarının planladığı açıklamaları ardından önceki gün yüzde yarım kadar değer kaybetti ve ardından merkez bankasının yorumlarıyla % 0,3 yükseldi. BOE, dünkü açıklamasında bankalardan negatif faiz olasılığına hazırlıklı olmalarını isteyeceğini, ancak finans piyasalarının en az altı ay boyunca sıfırın altındaki borçlanma maliyetleri beklememesi gerektiğini belirtti.
Bunların dışında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada, kendisi ve finans piyasası düzenleyicilerinin herhangi bir işlem yapmadan önce GameStop Corp ve diğer perakende hisse senetlerini içeren son ticaret çılgınlığında ne olduğunu "derinlemesine anlamaları" gerektiğini söyledi. Geçen hafta ilk kadın ABD Hazine sekreteri olduğundan bu yana yaptığı ilk medya röportajında Yellen, milyonlarca Amerikalıyı işsiz bırakan koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik tahribatın üstesinden gelmek için büyük bir federal teşvik planına ihtiyaç olduğunu savundu.
Haftanın son işlem gününde ön plana çıkacak olan veri ABD tarım dışı istihdam raporu olacak. İstihdamda Aralık ayında yaşanan azalıştan sonra Ocak ayında mütevazı da olsa bir artış beklentisi bulunuyor. Veri ne olursa olsun mali teşvik beklentilerinin canlı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu durum ise ABD’de 10 ve 30 yıllık tahvil getirilerinin yükseliş eğiliminin bir süre daha devam edebileceğini gösteriyor.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk enflasyon raporu sunumunda merkez bankası yılsonu enflasyon tahmini yüzde 9.4’e sabit bırakırken TCMB başkanı Naci Ağbal, Kasım ayında başlanılan parasal sıkılaşmanın enflasyonda düşüş eğilimi görülene kadar devam edeceğini vurgulamıştı. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanmaya başlayan dolar/TL kurunda güçlü duruş dün açıklanan yurt içi enflasyon verisi sonrasında da sürüyor. Dolar küresel bazda değer kazanırken pozitif ayrışmaya devam eden kurda bugün ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi oynaklığı artırabilir. Hatırlamak gerekirse Çarşamba günü açıklanan ve tarım dışı istihdam verisinin öncüsü diyebileceğimiz ADP özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik artış beklentisinin üzerinde 174 binlik artış göstermişti.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,15 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,10, 7,06 ve 7,02 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,20 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,22, 7,27 ve 7,32 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan FOMC Ocak ayı toplantısı sonrasında Fed başkanı Powell’in açıklamaları ile Dolar küresel bazda değer kazanırken bu durumun çapraz kurda Euro’da satış baskını oluşturduğu takip edilmişti. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4’te sabit bırakırken önceki gün açıklanan yurt içi Ocak ayı enflasyon verisi hem aylık hem de yıllık bazda piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanan TL ile kurda aşağı yönlü hareketler devam ediyor.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,55 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,55, 8,50 ve 8,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,62, 8,70 ve 8,75 ve direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftaya dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak geri çekilme ile başlayan parite, teknik açıdan kritik olan 1,2000 seviyesinin altını test etti. ABD başkanı Joe Biden’ın 1.9 trilyon dolarlık salgın destek paketi açıklamasıyla birlikte değer kazanmaya başlayan dolar endeksinde ki yukarı yönlü hareket sürerken önceki gün açıklanan ABD özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik artış beklentisinin üzerinde 174 binlik artış gösterdi. Bununda etkisiyle birlikte bugün açıklanacak olan işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verileri öncesinde parite de aşağı yönlü hareketler sürebilir. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,1960 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1960 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2000, 1,2040 ve 1,2080 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,1920, 1,1880 ve 1,1850 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanan dolara bağlı olarak 200 günlük hareketli ortalamasının altına sarkan sarı metalde satış baskısı devam ediyor. Önceki gün ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik değişim beklentisinin üzerinde 174 bin artış gösterirken bugün yine ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam veri seti sarı metaldeki oynaklığı artırabilir.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1800 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1805, 1812 ve 1820 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1792, 1784 ve 1775 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere’de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin’deki güçlü duruş pariteyi desteklerken geçtiğimiz hafta yapılan FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması parite de aşağı yönlü eğilimi devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise dolardaki değer kazanımının temel nedeni olmayı sürdürürken önceki gün ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik değişim beklentisinin üzerinde 174 bin artış gösterdi. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3650 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3650 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3720, 1,3780 ve 1,3820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3600, 1,3570 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Yaklaşık bir yıldan beri düşüş trendi içerisinde hareket eden parite geçtiğimiz hafta yaşadığı yükselişle düşüş trendini kırdı. Geçtiğimiz hafta 103,60 seviyelerinden başladığı yükseliş ile haftayı 104,50 üzerinde kapatan parite yükselişine bu haftanın başından beri devam ediyor. Önceki gün ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam verisi 49 binlik değişim beklentisinin üzerinde 174 bin artış gösterdi. Beklentinin üzerinde açıklanan ABD özel sektör tarım dışı istihdam verisi sonrasında doların küresel bazda güçlü duruşu ve değer kazanımı da sürüyor. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde 105,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,50 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,80, 106,20 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,00, 104,40 ve 104,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişine devam ediyor. Petrol, yukarı yönlü hareketin sürmesi ile 13 Ocak tarihinde test edilen 57,35 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamayı başardı. Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltırken haftanın son işlem gününde piyasalardaki fiyatlamaları ve haber akışlarını takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 59,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 59,30, 59,80 ve 60,50 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 58,40, 57,20 ve 56,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Gram Altın’da geri çekilme devam ediyor. Doların küresel bazda değer kazanımı Ons Altın’da satış baskısı oluştururken sarı metalin dün itibariyle 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altına sarkması aşağı yönlü eğilimi güçlendiriyor. Kur tarafında ise hafta başından beri 200 günlük hareketli ortalamasının altında hareketini sürdüren dolar/TL kuru dün itibariyle 7,10 TL’nin altını test etti. Hem kur hem de ons altında yaşanan geri çekilme ile değer kaybı hızlanan gram altında 410 TL’nin altına geri çekilme olması halinde satışlar hızlanabilir. Haftanın son işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 410 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 410 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 414, 418 ve 422 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 408, 405 ve 402 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş