Sabah Analizi (A1 Capital)

Global Piyasalarda Gözler ABD TDİ Data Setine Çevrildi...
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,09 değer kazanarak günü 1.534 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 27,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 1,47 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,09 değer kazandığı günde, sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,13 ile finansal kiralama, faktoring, en çok kaybettiren ise yüzde 1,71 ile madencilik olduğu görüldü.
Avrupa borsaları, haftanın dördüncü işlem gününü İngiltere hariç yükselişle kapadı.
Kapanışta, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,91, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,82 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,65 değer kazandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 değer kaybetti.
ABD borsaları haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 1,08, S&P 500 endeksi yüzde 1,07 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,23 değer kazandı.
Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Global piyasalarda ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam değişimi data kompozisyonu takip edilecek. Özellikle, ABD’de açıklanacak olan TDİ verisi ardından küresel piyasalarda finansal enstrüman fiyatlamalarında oynaklık artış gösterebilir. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi’nden bazı üyelerin yapacağı açıklamalar ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in söylemleri takibimizde olacak.
Yeni işlem gününde, global piyasalarda artan risk iştahının seyrine bağlı olarak, sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlama davranışlarında kısa vadede toparlanmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre; Yurtdışı yerleşikler 29 Ocak sona eren işlem haftasında hisse senedinde 493,7 milyon dolar satıcılı ve DİBS’te 418,7 milyon dolar alıcı konumda yer aldılar.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Efektif Döviz Kuru Ocak 2021 verilerine göre; TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Ocak ayında 66,28 düzeyinde gerçekleşti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri, verilerine göre; 29 Ocak sona eren işlem haftasında Merkez Bankası rezervleri % 2,36 artış ile 95,536 milyar dolara ulaştı. Altın rezervi 42,169 milyar dolar ve Brüt döviz rezervleri ise 53,367 milyar dolar olarak gerçekleşti.
• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri raporuna göre; Tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 1,68 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,37 puan yükselişle yüzde 14,97 olarak gerçekleşti. Döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğilimi devam etti. Bu dönemde tüketici yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisi temel mal ve enerji grupları oldu. Giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışları yüksek seyrini sürdürdü. Giyim enflasyonunda ise kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunduğu görülmüştür. Enerji enflasyonu, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydetti. Diğer taraftan, çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyon arttı. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu ve eğilimleri yükseldi.
• Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez yaptığı değerlendirmede, “Doğrudan yatırımlar için artık sahadayız. Önümüzdedeki 5 yıl içinde proje büyüklüğü toplamda yaklaşık 15 milyar dolar olan projelere başlıyoruz” dedi. Sönmez, yılın ilk yarısında denetim süreçlerini tamamlamayı planladıklarını ve yılın ikinci yarısında eurobond piyasasına yeniden çıkmaya hazırlandıklarını belirtti. Genel Müdür Sönmez, Türk Telekom’da bankaların uzun vadeli sahipliğinin doğru olmadığını ve ortaklık yapısındaki sorunun çözülmesi gerektiğini ifade etti. (Kaynak: Bloomberght)
• Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 25 Mart'taki AB Zirvesi'nden önce gerçekleşeceğini söyledi
• Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan açıklamada, Arnavutluk, Hırvatistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Romanya, San Marino ve Sırbistan merkez bankaları ile Kovid-19 şokundan dolayı finansal piyasaların aksamadan çalışmasına yönelik oluşturulan toplam 12,4 milyar euroluk repo ve swap imkanlarının Mart 2022'ye uzatıldığı belirtildi.
• Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, 2021’de Türkiye genelindeki hedefleri hakkında, özel sektöre odaklanmaya devam edeceklerini, KOBİ’ler için yeni bir destek modeli hazırladıklarını ve tedarik zinciri finansmanıyla KOBİ'lere avantaj sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. (Kaynak:Bloomberght)
• ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı değerlendirmesinde "Finansal piyasalarımızın düzgün ve verimli bir şekilde işlediğinden, yatırımcıların korunduğundan emin olmalıyız." dedi. Bakan, Biden'ın teşvik paketindeki vatandaşlara yönelik destekleri için de hareket geçilmesi çağrısı yineledi.
• Johnson & Johnson, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) aşı adayının acil durumda kullanım onayı için başvurdu. Firma acil durum kullanım onayı için gelecek hafta da Avrupa'da başvuru yapacaklarını ifade edildi(Kaynak: VOA)
• İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği Şubat ayı toplantısı ardından piyasa beklentisine paralel faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Banka politika faiz oranını % 0,10 ve varlık alım miktarını 875 milyar pound olarak açıkladı. Banka, şirket tahvil alımını da 20 milyar sterlin civarında tutacağını belirtti. BoE, ayrıca bankalara negatif faize hazırlanmaya başlama çağrısı yaptı ancak bu çağrının politikada hızlı bir dönüş anlamı taşımadığı ifade edildi. Yetkililer yaklaşık bir yıldır negatif faiz politikasına dair seçenekleri gözden geçiriyor. Bankalarla yapılan istişareler sonucunda, 6 ay içinde negatif faiz uygulamasının hayata geçmesinin operasyonel riskleri gündeme getireceği sonucu ortaya çıktığı belirtildi.
• Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)



 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.