Sabah Analizi (Ahlatcı Yatırım)

BIST100 önceki işlem gününü %2,58 düşüşle 3.978,96 seviyesinden kapatırken işlem hacmi ise 65,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün içi en yüksek 3.982,25 seviyesini görürken en düşük 3.880,87 seviyesini gördü. Yurtdışı piyasalara bakıldığında ABD’de Dow Jones %0,39, S&P 500 %0,75 ve Nasdaq %1,03 düşüşle kapattı. Avrupa piyasalarında ise CAC 40 %0,10 düşerken DAX %0,08, FTSE 100 %0,66 yükselişle kapattı. Asya piyasasının ilk işlemlerinde alıcılı bir seyir gözleniyor.
 
Ara seçimlere kısa süre kala, ABD Başkanı Joe Biden yüksek kârlar açıklayan petrol şirketlerine yönelik olarak "Eğer petrol şirketleri üretim ve rafinaj kapasitesini yükseltmezlerse daha yüksek vergiler ve farklı kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaklar. Ekibim bizim ve diğerleri için uygun olan seçenekler konusunda Kongre ile birlikte çalışacak" ifadelerini kullandı.
Avrupa Bölgesi'nde yıllık enflasyon, ekim ayında yüzde 10,2 olan piyasa beklentisinin üzerine çıkarak yüzde 10,7 ile rekor kırdı. Bölge ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi de yüzde 1 olan piyasa beklentisinin altında gelerek yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Büyümedeki azalma resesyon endişelerini artırıyor.
 
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ignazio Visco ekonominin önündeki riskler ve rekor enflasyon göz önüne bulundurulunca "Yüksek belirsizlikler bizim kademeli şekilde faiz artışlarına devam etmemizi gerektirir." değerlendirmesini yaptı.
Japonya Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre Yen’in Dolar karşısında yaşadığı keskin düşüş nedeniyle Ekim ayında 6,3 trilyon Yen (42,4 milyar Dolar) büyüklüğünde müdahalede bulunmasına karşın USD/JPY paritesi Ekim ayında %2,7 değer kaybaetti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yıllık Dünya Petrol Görünümü raporunda, 2035 yılı itibariyle dünya petrol tüketiminin yüzde 13 artarak günlük 109,5 milyon varil seviyesine ulaşacağını öngördü.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, finansal altyapının geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Yeni adımları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yeni adımlarımız da Kur Korumalı Mevduat gibi finansal istikrara katkı sağlayacak" dedi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesinde tahıl sevkiyatına ilişkin son durumun ele alındı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılına ilişkin borçlanma öngörülerinde dış borçlanmanın 10 milyar dolar seviyesinde olacağı beklentisi paylaşıldı. 2023'te iç borçlanma tarafında ise 918,3 milyar TL'lik borçlanma öngörüldü.
Bugün yurtiçinde PMI verisi, yurtdışında ise İngiltere’de PMI verisi ABD PMI verileri, iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) verisi ve OPEC toplantısı takip ediliyor olacak.
 
 
 
USDTRY
 
Kurda benzer fiyat aralığında gün içi hareketler devam ediyor. Dün 18,53-18,63Tl aralığında fiyatlar devam ederken kapanışın 18,60TL üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde ve ABD’de PMI verileri Ekim ayı için takip edilirken, ABD’de ayrıca Eylül ayı inşaat harcamaları açıklanacak. Geri çekilmelerde tepki alımlarının geleceğini düşünüyoruz. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,65 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,55 ve 18,50 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURTRY
 
Çaprazda dün paritede beklentimizin altında geri çekilme ile birlikte 18,30TL seviyesine kadar geri çekilme gerçekleşse de Türk Lirası’nda zayıf seyir ile birlikte 18,40TL seviyelerinde kapanış gerçekleşti. Bugün yurt içinde PMI verisi açıklanacak, Avrupa’da ise veri akışı zayıf. Yarın açıklanacak Fed toplantısı kararı ve sonrası gelişmeler her iki para birimi için paralel beklentiyi beraberinde getirebilir. Olası geri çekilmelerde 18,40 TL seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 18,60 ve 18,70 TL direnc¸ seviyesinin takip edilebilir. Olası satıs¸ baskısı durumunda ise 18,40 ve 18,35 TL destek seviyeleri takip edilebilir.
 
EURUSD
 
Parite Avrupa’da henüz istenilen ekonomik görünümün sağlanamadığı düşünüldüğünde yarın açıklanacak Fed FOMC toplantısı sonrası faiz artışı ve Powell açıklamaları hala en önemli beklenti olarak gösterilebilir. Bu nedenle yükselişler sınırlı kalmaya devam ederken bugün Avrupa’da veri akışı sınırlı, ABD’de ise PMI verileri ile birlikte inşaat harcamalarını takip edeceğiz. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde paritede 1,0000 ve 1,1050 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 0,9900 ve 0,9860 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
ONS ALTIN
 
Ons altında baskının Fed faiz kararı öncesinde devam ettiğini söyleyebilirz. 1630$ destek bölgesinde tutunmaya başlayan altında yarın toplantı ve sonrasındayapılacak açıklamalar ile gerçekleşecek dip seviyelerden yukarı tepki hareketi başlaması muhtemel olabilir. Bugün için gün içinde veri akışının sınırlı olması ve daha çok PMI verilerine odaklanılması ile yatay fiyatlama devamı beklenebilir. Yaşanacak gelis¸meler c¸erc¸evesinde ons altında 1.650 ve 1.660 direnc¸, olası satıs¸ baskısında ise 1.635 ve 1.625 destek seviyeleri takip edilebilir.
 
GBPUSD
 
Parite dün ABD dolarında güçlü duruşun devam etmesi ile birlikte geri çekilme gerçekleştirerek üssel 50 GAO. 1,1420 seviyelerine doğru yaklaştı. Bugün her iki bölgeden Ekim ayı PMI verileri açıklanacak. Fed FOMC toplantısı öncesinde güçlü dolar algısı devam edebilir. Yeni alışlar için 1,1420 seviyesi toplantı sonrasında aşağı yönlü kalıcı olarak kırılmazsa alışlar görülebilir. Yaşanacak gelişmelerde paritsede 1,1680 ve 1,1750 seviyesinin direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda ise 1,1500 ve 1.1450 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
USDJPY
 
Parite, Japonya’nın güvercin duruşu ve Fed’in faiz artırımına yönelik istikrarlı mesajlarıyla yükselmeye devam ediyor. Haftanın ilk gününü 0,67 yükselişle 148,6 seviyesinin üzerinde kapatan paritede yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 150 seviyesi takip ediliyor olacak. Olası geri çekilmelerde ise 148,3 seviyesinden tepki alışları görülebilir. Paritede dolar endeksindeki yükseliş yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde paritede 149 ve 150,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 147,75 ve 147,00 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
 
Brent petrol, ABD’nin üretim artırabileceği beklentisi ve Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerle haftanın ilk gününü yüzde 1,93 geri çekilmeyle 92,19 $ seviyesinden kapattı. Fed kararı öncesi dalgalanmanın devam etmesini beklediğimiz brent petrolde satış baskının devam etmesi durumunda 93 $ seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 95 $ seviyesinden tepki satışları görülebilir. Resesyon beklentilerinin azalması brent petrolde risk iştahını artırması beklenebilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde brent petrolde 94,0 ve 95,0 seviyesi direnç, olası satış baskısının görülmesi durumunda 93,0 ve 92,0 seviyesi ise destek olarak takip edilebilir.
 
GRAM ALTIN
 
Gram altında gün içinde kurda yükselişler yaşanmasına rağmen kalıcı yükselişin net olarak gerçekleşememesi sonrasında son dönemlerde olduğu gibi yatay fiyatlamanın devam ettiğini söyleyebiliriz. Ons altında ise genel olarak Fed toplantısı öncesinde aşağı yönlü baskı devam ediyor. Bu nedenden dolayı bugünde ons altının toplantı öncesinde aşağı yönlü baskısının devamı beklenebilir. Gram altıda ise 980 TL seviyesi takip ediliyor olacak. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde gram altında 990 ve 1.000 TL direnç; 980 ve 960 TL ise destek olarak takip edilebilir.
 

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş