Rusya eski devlet başkanı Medvedev, tarım kaynakları tedarikinin dost ülkelerle' sınırlı olabileceği konusunda uyardı

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiklerinden biri, önde gelen bir küresel buğday ihracatçısı olan Rusya'nın, Ukrayna krizi nedeniyle Moskova'ya uygulanan Batı yaptırımları nedeniyle tarım ürünleri tedarikini yalnızca "dost" ülkelere sınırlayabileceği konusunda uyardı.

 2008'den 2012'ye kadar devlet başkanı olarak görev yapan ve şu anda Rusya'nın güvenlik konseyi sekreter yardımcısı olan Dmitry Medvedev, uygulanan yaptırımlar göz önüne alındığında "Rusya'da gıda güvenliği hakkında bazı basit ama önemli noktaları" vurgulamak istediğini söyledi.

 Medvedev, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sadece dostlarımıza gıda ve tarım ürünleri sağlayacağız. Neyse ki bizde bol miktarda var ve Avrupa'da ya da Kuzey Amerika'da değiller." dedi.

 Rusya halihazırda ağırlıklı olarak Afrika ve Orta Doğu'ya buğday tedarik sağlıyor. Avrupa Birliği ve Ukrayna, buğday ticaretinde başlıca rakipleri.

 Medvedev, gıda tedarikinde önceliğin Rusya'nın iç pazarı ve içindeki fiyat kontrolü olduğunu söyledi. Rusya, yüksek yerel gıda enflasyonunu dengelemeye çalışmak için 2021'den beri tahıl ihracat kotalarını ve vergilerini kullanıyor.

 Medvedev, "dost ülkelere" tarım malzemelerinin hem ruble hem de ulusal para birimi cinsinden kararlaştırılan oranlarda olacağını söyledi.

 Medvedev, Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak ettiği dönemde Batıdan gıda ithalatlarının çoğunu yasakladığını ancak şimdi listeyi daha da genişletebileceğini de sözlerine ekledi.