Rekabet Kurumu geçen yıl toplam işlem bedeli yaklaşık 42 milyar 863 milyon TL olan 208 birleşme ve devralma işlemini inceledi

Rekabet Kurumu 2019 Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu Yayımlandı.

 Rekabet Kurulu (RK) internet sitesinde yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:

2019 yılında Rekabet Kurumu tarafından toplam 208 birleşme ve devralma işlemi incelenmiştir. Bu işlemlerden 91’inde hedef şirket1 Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş (Türkiye kökenli) şirketlerdir. Bildirilen bu işlemlerin toplam işlem bedeli yaklaşık 42 milyar 863 milyon TL’dir2. Bu dönemde incelenen özelleştirme işlemi sayısı 1’dir. 2019 yılında incelenen işlemlerden 113’ü ise yabancıların yurt dışında gerçekleştirdikleri birleşme ve devralma işlemlerine ilişkin olduğu ve Türkiye pazarlarındaki rekabete dolaylı etkileri nedeniyle bildirim konusu yapıldığı anlaşılmaktadır. Türkiye kökenli şirketlere doğrudan yatırım öngörülmeyen bu işlemlerde, bildirilen toplam işlem bedeli 2 trilyon 838 milyar TL’dir. 3 işlem ise kontrol değişikliği yaratmadığı için kapsam dışı olarak sınıflandırılmıştır.

2019 yılında Rekabet Kurumu tarafından incelenen 208 birleşme ve devralmanın 38’inde tarafların tümü Türkiye kökenli olup, 115’inde ise tümü yabancı ülke yasalarına göre kurulmuş şirketlerden oluşmaktadır. 51’inde ise işlem taraflarından en az birer tanesi Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerdir. 1 özelleştirme işlemi ise ayrıca ele alınmıştır. Yukarıda da belirtildiği üzere 3 işlem kapsam dışı başlığı ile sınıflandırılmıştır.

Tüm tarafları Türkiye kökenli olan şirketler arasında gerçekleştirilen birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri 6 milyar 246 milyon TL’dir. Aynı dönemde tüm tarafları yabancı şirketler olan işlemlerde gerçekleşen toplam işlem değeri ise 2 trilyon 855 milyar TL’dir. İşlem taraflarından en az birer adedi Türkiye ve yabancı kökenli şirketlerden oluşan birleşme ve devralmalarda bildirilen işlem değeri 19 milyar 745 milyon TL’dir.
2019 yılında yabancı yatırımcılar tarafından 46 ayrı işlemde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapılması öngörülmüştür. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada altı işlem ile Japonya kökenli yatırımcılar bulunmaktadır. Hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde3 yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği bildirilen yatırım tutarı yaklaşık 36 milyar 177 milyon TL’dir.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde en yüksek işlem değeri 15 milyar 482 milyon TL ile NACE Rev.2 64.1 “parasal aracı kuruluşların faaliyetleri” alanında gerçekleşmiştir. 2019 yılında Rekabet Kurumuna bildirilen birleşme ve devralma işlemleri, son bildirim tarihinden ortalama 14 gün sonra nihai karara bağlanmıştır.



Diğer Haberler
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : ORTADOĞUDA GERİLİMİN KÖTÜLEŞMESİ KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL
NORVEÇ'TE İMALAT ÜRETİMİ KASIM'DA AYLIK %-0.4 (ÖNCEKİ:%0.0)
İRAN'DA DÜŞEN UKRAYNA UÇAĞININ DÜŞÜŞ NEDENİ MOTOR ARIZASI - BÜYÜKELÇİ
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 3597,5 milyon TL ekside
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 14059,8 milyon TL
OPEC GENEL SEKRETERİ: MEVCUT PETROL ATIL KAPASİTESİ 3 İLA 3.5 MLN VARİL/GÜN ARASINDA
OPEC GENEL SEKRETERİ: IRAK'TAN KAYNAKLI BİR PETROL ARZ BOZULMASI BEKLEMİYORUZ
OPEC GENEL SEKRETERİ: ORTADOĞU'DA HİÇKİMSE SAVAŞ İSTEMİYOR
Facebookta Paylaş