Reel kesim endekslerinde düşüş, KKO’da 9 yılın rekoru (KapitalFX)

Reel kesim endekslerinde düşüş, KKO'da 9 yılın rekoru...

Türkiye'de reel kesim güven endeksi, Kasım ayında 106,3'e gerilerken, mevsimsellikten arındırılmış endeksin ise yine bir önceki aya göre gerileyerek 109,8 olarak gerçekleştiği görülmüştür. Böylece mevsimsellikten arındırılmış endeks 6 yılın zirvesinden geri çekilmiştir. Manşet endeksteki geri çekilmede; son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ile gelecek 3 aydaki üretim hacmi, toplam istihdam miktarı, ihracat sipariş miktarı, genel gidişat ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmelerdeki düşüş etkili olmuştur. Endeksin pozitif bileşenleri ise sabit sermaye harcaması ve mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler olmuştur.

 

İmalat PMI endeksi Ağustos ayında 55,3 ile en yüksek seviyesini gördükten sonra ki 3 ayda da gerileyerek Ekim ayında 52,8'e gerilemiştir. Bu durum, iamalat sanayiindeki büyümenin aydan aya güç kaybettiği şeklinde yorumlanabilir. Mevsimsellikten arındırılmı RKGE de Ağustos ayından sonra ilk defa 110 bandının altına gerilemiştir. Bu dönemde yerel paramızdaki değer kaybı çerçevesinde tüketici güveninde 4 ay üst üste gerçekleşen gerilemenin reel kesimde de üretim görünümü üzerinde etkilerinden söz etmek mümkündür.

 

Buna karşılık ekonomik aktivitedeki artış kapsamında, üretimdeki atıl kapasitenin gün geçtikçe arttığını gözlemlemekteyiz. Talebin artışı ekonomideki kullanılmayan kapasitenin azalması etkisini göstermektedir, bu kapsamda da KKO'nun Kasım ayında %79,9 ile Ağustos 2008'den sonraki en yüksek seviyesini yenilediği, aynı zamanda da ekonomide sağlıklı olarak nitelendirebileceğimiz %80 bandına dayandığını görmekteyiz. Mevsimsellikten arındırılmış KKO da bir önceki aya göre artarak %79,5 seviyesine gelmiştir. Bu noktada talebin arzdan daha hızlı büyüyor olması, enflasyondaki artışın tetikleyicilerinden birisidir ve ekonomide de arzın sürekliliğinin olmaması yapısal bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Ekonomideki kullanılabilir kapasitenin artması yatıırımlardan geçer. Bu bakımdan, özellikle ihracat oıdaklı sektörlerde arzı uzun vadede sürdürülebilir şekilde artırıcı yatırımlar yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu açıdan bakıldığında; güven en önemli unsur olarak ihtiyaç duyduğumuz bir faktördür. Bunun yanı sıra; 1Q17'de %3 ile cılız, 2!17'de ise %9,5 gibi kuvvetli bir büyüme ile GSYH büyümesine katkı veren gayrisafi sabit sermaye oluşumu kalemi, yani yatırımlar, 3Q17'de de geçen yılın %0,3'ünün getirdiği baz ile hızlı bir büyüme kaydedebilir. 3Q17 büyümesinin %6 - 6,5 bandında, 2017 büyümesinin de %5 bandı üzerinde olmasını bekleriz.




Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyeen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 79.66 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 77.72 milyar TL
MISIR SİNA'DA CAMİ SALDIRISINDA ÖLÜ SAYISI 115'E ÇIKTI- BLOOMBERG HT
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 38.22 milyar TL
SCHULZ: KOALİSYON YÖNÜNDE OTOMATİK BİR İLERLEME OLMAYACAK
S&P, HİNDİSTAN'IN KREDİ NOTUNU 'BBB-/A-3' OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜMÜ DURAĞAN
Facebookta Paylaş