Brexit’te Gordion düğümü (KapitalFX)

Brexit'te Gordion düğümü...

Gordion düğümünü biraz antik çağların tarihini okuyanlar bilirler. Mite göre; yeni bir kral arayan Frigyalılar'a bir kahin şehre öküz arabasıyla giren ilk kişiyi kral ilan etmelerini söyler. Bu şanslı kişi, ünlü Frig Kralı Midas'ın babası Gordios'tur. Gordios kral ilan edildikten sonra, kendisini şehre sokan kağnıyı Frig tanrısının tapınağına çözülmesi imkansız bir düğümle bağlar. Zamanla efsane de bu düğümü çözen kişinin dünyanın hakimi olacağı şeklinde türer. Bu düğümü çözmek, yaklaşık 400 yıl sonra Asya seferine çıkan Büyük İskender'e nasip olacaktır. Tam olarak çözmek de denemez aslında. Büyük İskender düğümü çözemeyince, bir kılıç darbesiyle paramparça eder ve kendince pratik bir çözüm bulmuş olur. İskender'in Pers İmparatorluğu'nu yıkarak o zaman bilinen bütün dünyaya hakim olması, bu mitin gerçekleşmesi olarak yorumlanırken, henüz 33 yaşında iken aniden hastalanıp ölmesi ise düğümü normal yollarla çözmeyip kılıçla parçalamasının laneti olarak yorumlanır.

Gordion düğümü deyimi, günümüzde çözümü zor olan sorunların kaba kuvvet kullanarak halledilmesi gibi durumları tanımlamak için kullanılır.

Pek bir ilgi duyduğum antik tarihten küçük bir alıntı ile başladık. Brexit görüşmeleri ciddi bir tıkanıklık içerisine girmiş durumda ve başta "boşanma tazminatı" olmak üzere finansal taahhütlerde önemli bir uçurum olduğunu söyleyebiliriz. Karşılıklı bir güvensizlik durumu söz konusu. İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşecek. May, bugün yüksek ihtimalle bazı güvenceler isteyecek ve bunun karşılığında da masaya daha yüksek bir tazminat teklifi koyacak. Normalde İngiltere'nin AB'den çıkması için 80 milyar EUR isteyen AB'ye, İngiltere'nin daha önceki teklifini revize ederek 40 milyar EUR önermesi bekleniyor. 4 Aralık'ta May, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile göüşecek ve Juncker'in bu teklife cevabı önemli... 14-15 Aralık tarihlerinde ise yeni raund başlayacak.

Aradaki fark bakımındann tam "Gordion düğümü", ancak daha büyük sorunları ise bu düğümü kılıçla kesmek getirecek gibi görünüyor. Dengeli bir anlaşma olması şart, bunun için de tarafların kendilerine zarar vermeyecek şekilde tavizler vermeleri normal karşılanabilir. Görselde paylaştığım Boomberg'in hesapladığı Brexit barometresi çok güzel bir gösterge;

 
https://www.bloomberg.com/graphics/2017-brexit-barometer/

Barometrede 50 ve yukarısı iyi olarak kabul edilirken, şu anda barometrenin bulunduğu bölge olan 25,0 rüzgarlı ve kapalı havaya işaret ediyor. Barometre son 12 ayda en yüksek 35 değerini görmüş, yani güneşli günler uzakta diyebiliriz. Son büyük çıkışı, Tory'ler Parlamento'da çoğunluğu kaybettikten sonra May'in çıkıp halen avantajlı bir anlaşma elde edilebileceği yönünde ümit verdiği dönemde olduğunu görüypruz. Ancak, hükümette May karşıtı sesler yükseldiğini göre İngiltere'nin kendi avantajına bir anlaşma koparması ihtimali eskiye göre daha az. Avrupa'da ise merkez hükümetlerin zayıflaması bu konuda handikap yaratıyor. Buna en son eklenen halka Merkel'in Almanya'da koalisyonu kuramaması oldu. Bu yüzden CD/CSU ve SPD görüşmeleri de kritik önem taşıyor.

İngiltere AB'den çıkacağına göre serbest dolaşım ve ticaret haklarından faydalanamayacak ve buna uygun bir model getirilmesi, görüşmelerde bir sonraki fasıl olarak karşımıza çıkacak. Şu anda İngiltere merkezli birçok şirket de aslında ana olarak bu başlığı takip ediyor desek yeridir. İngiltere ne ortak pazarda yer alacak, ne de çok sayıda ikili anlaşma yapacak. İngiltere'ye özel bir imtiyaz, bir statü tanınınacak mı, bu bile belli değil. Bu yüzden Brexit'in ana etkileri bu başlık geçildikten sonra ortaya çıkacak. Bir de İrlanda mevzusu var. Eğer İngiltere serbest dolaşımdan veya ticaret imtiyazlarından faydalanamazsa İrlandalılar kendi adalarında iyice izole olurlar. AB ile aradaki köprünün bundan sonra Britanya adasından değil de Kuzey Denizi veya Manş Denizi üzerinden gerçekleşmesi veya daha kuzeyden/güneyden dolaşmaları daha fazlla navlun maliyeti demek olacaktır ve sadece bölgesel ticareti değil, küresel ticareti de olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden İrlanda, İngiltere özelinde bir statü gelmeyecek olsa bile kendilerinin İngiltere ile olan sınırına özel bir düzenleme istiyor. Tabii onlar aslında AB üyesi bir İskoçya ile komşu olmayı daha çok tercih ederler, o ayrı...

Bu Gordion düğümü GBP üzerinde de aslında yansıma buluyor. GBP çok uzun süredir 1,31-1,33 bandından ayrılamadı. Londra'dan yükselen politik belirsizlik ve May'in popülaritesinin günden güne azalması GBP için aşağı yönlü bir risk. ABD - İngiliz tahvil faiz spreadinde de geniş resimde ABD lehine bir görünüm var; bunu 2 yıllık tahvil faizleri için söylüyorum. Yakın ve uzun dönem para politikası sıkılaşma beklentileri de Fed lehine daha hızlı bir şekillde gerçekleşecek görünüyor, BOE de önümüzdeki 2 yılda 2 faiz artışı ancak yapabilir gibi görünüyor, tabii enflasyondaki öngördükleri gerileme olursa.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı



KapitaalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş