Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’nın iştiraki olan MHR GYO, 12 - 13 Ekim tarihlerinde halka arz olacak. Borçsuz olduğunu belirterek ve halka arzdan elde edeceği gelirin tümünü yatırım için kullanacağını taahhüt eden şirket, ‘ bina tamamlama sigortası’ ile entegre bir şekilde kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak.
MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (MHR GYO), 12 - 13 Ekim 2023 tarihlerinde borsadan satış yöntemiyle halka arz edilecek. Böylece, Türkiye’de ilk kez bir sigorta şirketleri iştiraki halka açılmış olacak.
Maher Yatırım Holding bünyesinde bulunan Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’nın iştiraki olan MHR GYO, Yapı Kredi Yatırım aracılığıyla ‘borsadan satış’ yöntemiyle halka arz edilecek. Halka arzda, MHR GYO’nun çıkarılmış sermayesinin 620 milyon TL’den 827 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle oluşan 207 milyon TL nominal değerli hisse, 4,30 TL’den satışa sunulacak. Halka arz sonrasında MHR GYO’nun halka açıklık oranı ise yüzde 25,03 olacak.
Kurumdan yapılan açıklamaya göre; halka arz gelirinin tamamı gayrimenkul portföyünün genişletilmesi amacıyla yeni gayrimenkul alımı, kat karşılığı ve hasılat payı karşılığı projelerinin geliştirilmesi ve kentsel dönüşüm projelerinin finansmanında kullanacak.
Ofis ve ticari gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor
Ofis ve ticari gayrimenkul segmentinde faaliyet gösteren MHR GYO’nun portföyünde İstanbul Ataşehir’deki Quick Tower projesi ile Ankara Çankaya’daki Maidan İş ve Yaşam Merkezi’n de yer alan 3 bağımsız bölüm bulunuyor. Leed Platinum sertifikasına sahip sayılı ofis binalarından olan Quick Tower ve Maidan İş ve Yaşam Merkezi’nin kira gelirleri, doğrusal yöntemle gelir tablosuna aktarılıyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. tarafından hazırlanan raporlara göre; 30 Haziran 2023 tarihi itibariyle MHR GYO portföyünün toplam piyasa değeri 2 milyar 880 milyon 980 bin TL (KDV hariç) olarak hesaplanırken, raporda Quick Tower’ın piyasa değeri 2 milyar 856 milyon 245 bin TL (KDV hariç), Maidan İş ve Yaşam Merkezi’n de yer alan 3 bağımsız bölümün piyasa değeri ise 24 milyon 735 bin TL (KDV hariç) olarak belirtildi.
“Sadece sermaye artırımı yapacağız, ortak satışı olmayacak”
Halka arzla ilgili EKONOMİ’ye konuşan MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, son zamanlarda finansmana erişimdeki zorluklar nedeniyle halka arzlara ilginin arttığını belirterek, “Şirketler sermaye piyasasını ve dolayısı ile halka arzı hem mevcut kredi borçlarını kapatmak hem de yeni yatırımlarına finansman sağlamada etkin olarak kullanıyorlar. Biz halka arzdan elde edilecek gelirin tümünü yatırımlarda kullanacağız. Sadece sermaye artırımı yapacağız, ortak satışı söz konusu olmayacak. Geliri de şirket bünyesinde yatırımlara kullanacağız. Yeni gayrimenkul yatırımlarımız olacak. Kat karşılığı al-sat paylaşımı işlerinde, en önemlisi de kentsel dönüşümde kullanmak üzere fonlarımızı bu alana entegre edeceğiz” dedi.
Finansman sağlamadaki en önemli etkenlerden birisinin Borsa İstanbul olduğunun altını çizen Kaçmaz, şöyle devam etti: “Borsa İstanbul’u borçlarını kapatmada kullanıyor şirketler. Ama bizde borç kapatma gibi bir durum yok. Biz banka kredisi borcu olan bir şirket değiliz. O nedenle gelen finansmanın tamamını yatırımlarda kullanacağız.”
Hisseler eşit dağıtım yöntemi ile dağıtılacak
Halka arzda daha adil olması nedeniyle eşit dağıtımı yönteminin seçildiği bilgisini paylaşan Nurkan Kaçmaz, “Özellikle küçük yatırımcı oransal dağıtımda halka arzdan alacağı pay azalırken, eşit dağıtımda; toplam halka arz, talep eden yatırımcı sayısına bölündüğünden herkese eşit dağıtım yapılabiliyor. Böylece paylar, belli gruplar yerine yatırımcılar arasında eşit dağıtılarak küçük yatırımcının hakları korunması ile sermayenin tabana yayılması sağlanmış oluyor. Toplam 207 milyon adet MHR GYO hissesini halka arzda eşit dağıtım ve satış yöntemi ile talepte bulunan yatırımcılara eşit olarak dağıtacak. Halka arz Yapı Kredi Yatırım aracılığı ile gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.
“GYODER çalışmalarında yer almak istiyoruz”
Son dönemde kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğine de vurgu yapan MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz şöyle konuştu: “Yeni projeler yapılmalı ancak yeni arsa bulmak zor. Tek çare kentsel dönüşüm. GYODER’in sunduğu yeni konut modeli var. Biz de GYODER üyesiyiz. Çalışmaların içinde de yer almak istiyoruz. Kamunun arazi konusunda özel sektöre destek olması lazım ki konuta erişim sorunu çözülebilsin. Arazi maliyetleri çok büyük bir değeri oluşturuyor. Bu değer düşünce konutun maliyeti de düşüyor. Dolayısıyla bireylerin konuta erişimi daha kolay hale gelecek. GYODER’in yeni konut modelindeki projeyi geliştirecek en önemli kurumlar GYO’lar. Kontrol edilebilen, hesap verebilir özellikteki şirketlerin bu yapının içinde yer alması çok daha doğru olacaktır. Ayrıca GYO’lar binlerce ortağı olan şirketler. Bu anlamda hem şirketler hem de yatırımcısı kazanacak. Merkezimizin olduğu binanın çevresindeki binalar dahil kentsel dönüşüm için bize geliyor. Biz de bundan memnun olacağız tabii ki. Çevremizdeki kentsel dönüşüm ve sağlam binalar konusu, bizim sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüğümüz bir alan. Bakanlığın açıklamaları oldu bununla ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor, süreç biraz daha kolaylaştırılacak.”