PPK Toplantısı analizi (İş Yatırım)

Merkez Bankası faiz kalkanını güçlendiriyor…

Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırıp %19,0’a çekerek piyasaları pozitif yönlü şaşırttı. Piyasanın beklentisi 100 baz puan faiz artırılacağı yönündeydi. Piyasa etkisi Türk lirası (+), borsa (+), DİBS uzun vade (+), DİBS kısa vade (-) olarak özetlenebilir.

Önceki aylardan farklı olarak, Merkez Bankası basın duyurusu küresel büyümenin hızlanması ve emtia fiyatlarındaki yükselişin enflasyon beklentilerini yükselttiğini, gelişmiş ülkelerin para politikasına yönelik belirsizliği artırdığını ve küresel piyasalardaki oynaklığı artırdığını vurgulayan bir paragrafla basın duyurusuna başlıyor.

Metnin geri kalanında Şubat ayında verilen üç temel mesajın korunduğunu görüyoruz. (i) Merkez Bankası enflasyon görünümü konusunda yukarı yönlü riskleri vurgulayan, temkinli bir tablo çiziyor. (ii) Enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar, sıkı para politikasının “uzun bir müddet” sürdürüleceğini vurguluyor. (iii) Enflasyon tahminlerinin hedeflenen enflasyon patikasının dışına çıkması durumunda ilave parasal sıkılaşma için kapıyı açık bırakıyor.

Uygulanan sıkılaşmanın sebepleri arasında emtia fiyatları ve kurun yanı sıra kredi büyüme oranlarında son iki haftada görülen sınırlı yükselişe de vurgu yapılıyor.

Merkez Bankası’nın enflasyon konusundaki temkinli tutumunu gerçekçi buluyoruz. 2021 yılı enflasyonla mücadele için zor bir dönem olacak. Küresel büyümenin hızlanması, emtia fiyatlarındaki artış, ABD tahvil şoku nedeniyle Türk lirası üzerinde oluşan baskı enflasyon üzerinde yukarı yönlü riskleri artırıyor.

İç talebin ve ihracatın gücünü koruduğu, yurtdışı finansman kanallarının açık olduğu bir ortamda şirketlerin fiyatlama alışkanlıklarını ve enflasyon beklentilerini şekillendirmek zaman alacak. Merkez Bankası’nın enflasyon eğiliminde kalıcı bir düşüş görene kadar faizleri yüksek tutması gerekecek.

2021 sene sonu enflasyonunun %11,3 ile Merkez Bankası’nın %9,4’lük tahmin hedefinden yüksek, ama tahmin aralığının üst bandının (%11,5) altında kaldığı baz senaryomuzda Merkez Bankası’nın Eylül - Ekim aylarından itibaren faiz indirimine başlamasını ve sene sonuna kadar 300 baz puan faiz indirmesini bekliyoruz.

Mevcut politika faizinin yeterince yüksek olduğuna inandığımız için ilave sıkılaşma beklemiyoruz. Buna karşın, Merkez Bankası’nın “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” söylemini önemsiyoruz. Fiyatlama alışkanlıklarının bozulmaya devam ettiği ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisindeki patikayla uyumsuz olduğu bir senaryoya karşı ilave sıkılaşma masada tutulmaya devam edilecek.

Merkez Bankası’nın güçlü para politikası duruşunu Türk lirasının reel olarak değer kazanmasını desteleyen ve enflasyon beklentilerini şekillendirerek enflasyonun 2021 tahmin hedefine yakınsamasını sağlayacak önemli bir gelişme olarak görüyoruz.

Merkez Bankası’nın güçlü parasal sıkılaşma mesajı ve Türk lirasındaki değer artışı nedeniyle 2021 enflasyon tahminimizi %11,3 ile piyasa beklentilerinin (%11,5) altında tutmaya devam ediyoruz.

Ancak enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirtelim. Küresel emtia fiyatlarında ve navlun ücretlerindeki artış, tarım ürünleri üzerindeki arz yönlü kısıtlar ve güçlü iç talep enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk teşkil etmeye devam ediyor.

Türk lirasının döviz sepetine karşı nerede dengeleneceğine ve enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentilerin seyrine göre olumlu senaryoda önümüzdeki aylarda enflasyon tahminimizi aşağı çekebiliriz



İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD İLE KANADA KARA SINIRLARINDA ZORUNLU OLMAYAN SEYAHAT YASAĞINI 21 NİSAN'A KADAR UZATIYOR
HOLLANDA: ASTRAZENACA AŞISINDAN SONRA 2 VAKADA KAN PIHTILAŞMASI VE DÜŞÜK TROMBOSİT SAYISI GÖRÜLDÜ
İSVEÇ MERKEZ BANKASI/FLODEN: PARASAL GEVŞEME, PİYASALARIN HEM ÇALIŞMASI HEM EKONOMİK AKTİVİTEYİ DESTEKLEME OLARAK ÇALIŞIYOR
İNGİLTERE/HANCOCK: YENİ ÇEŞİTLERİ ÇÖZMEYE YÖNELİK MUHTEMELEN SONBAHARDA BİR DESTEKLEYİCİ PROGRAMA İHTİYACIMIZ OLACAK
PHİLADELPHİA İSTİHDAM ENDEKSİ HAZİRAN 2018'DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
İNGİLTERE/HANCOCK: MODERNA'NIN TEDARİĞİNİ GELECEK HAFTA BEKLİYORUZ
PHİLADELPİA FED: MART AYINDAKİ YENİ SİPARİŞLER 50 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ
İNGİLTERE/HANCOCK: SON 15 GÜNDE HASTANEYE YATIŞ ORANI YARI YARIYA AZALDI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 7,4573 Satış: 7,4708 Euro Alış: 8,9113 Satış: 8,9274
Facebookta Paylaş