PMI verileri Avrupa’daki büyüme görünümünü destekleyici nitelikte...
Avrupa’da nıhai Mart ayı imalat sanayi PMI verileri açıklandı. Buna göre;
• İspanya’da imalat PMI 53,9 ile; 54,7 olan piyasa beklentisinin altında kalırken bir önceki aya göre de geriledi.
İspanya’da imalat sanayii büyüme pozisyonunda kalmaya devam etmekle beraber; üretimde ve yeni siparişlerde ivme kaybı olduğu görülüyor. Girdi maliyetlerindeki yükselişle beraber çıktı fiyatlarında son 6 yılın en güçlü yükselişi var. Yeni siparişlerdeki artışla beraber üretimin de önümüzdeki aylarda hız kazanması bekleniyor.
• İtalya’da imalat PMI 55,7 ile; 55,1 olan piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşti ve bir önceki aya göre de yükseldi.
Nisan 2011’den sonraki en güçlü imalat sanayii büyümesi görülüyor, son 6 yılın en iyi verisi yani. Üretim ve istihdamdaki artış imalat sektörünü destekliyor. Yeni açılan iş pozisyonları son yılların en iyi seviyelerinde görünüyor. İlk çeyrek büyüme görünümü açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.
• Fransa’da imalat PMI 53,3 ile; 53,4 olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti, önceki aya göre %1’in üzerinde yükseldi.
Fransa’da imalat sanayi koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğini görüyoruz. Yeni siparişlerdeki artış, büyümedeki ana sürükleyici konumunda. Değer kaybeden EUR’nun talep üzerinde olumlu etkileri görülüyor. Firmalar önümüzdeki 12 ayda üretim miktarının artmasına yönelik yüksek güven duymaya devam ediyorlar.
• Almanya’da imalat PMI 58,3 ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti; PMI son 71 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Şubat’ta PMI 56,8’di.
Almanya’da imalat sanayii Q1’i iyi bir büyüme oranıyla geçti. Yeni siparişlerin Mart ayında son 6 yılın en iyi seviyesinde olmasının yanı sıra; girdi fiyatlarındaki artış çerçevesinde enflasyonist baskıların fiyatları yukarı çektiği görülüyor. Mart ayında ise enflasyondaki artış hız kesmişti. Ancak yine de Almanya ekonomisi ile AB’nin genelini karşılaştırdığımızda, ECB’nin paara politikası koşullarının Almanya için fazla gevşek olduğunu söyleyebiliriz.
• Euro Bölgesi’nde imalat PMI 56,2 ile piyasa beklentisine paralel bir şekilde gerçekleşti. Endeks geçen ay 55,4 seviyesindeydi.
Almanya, İtalya ve Fransa’daki güçlü imalat sektörü büyümesi Euro Bölgesi’nin birleşik verisinin de yüksek gelmesini sağlamıştır. Almanya ve İtalya’da sırasılya 71 ve 72 ayın en yüksek büyümesi mevcuttur. Euro Bölgesi’nin genelinde imalat üretiminin ve yeni siparişlerin Nisan 2011’den sonraki en yüksek seviyelerde buklunduğunu görüyoruz. Buna karşılık üretimdeki gecikmeler ve enflasyonist baskılarla artan fiyatlar büyüme açısından aşağı yönlü risk içermektedir. USD karşısında değer kaybeden EUR nedeniyle de bazı fiyat artışları görülmüştür, bunların talebi düşürmesi riski vardır. Ülke ülke değerlendirdiğimiz zaman; Yunanistan yine daralmaya devam ederek birlik içinde negatif yönde ayrışım göstermektedir.
Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazall.kurgut@kapitalfx.com
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.