Enflasyon, TL’deki değer kaybı ve gıda fiyatları etkisiyle %11 üzerinde (KapitalFX)

Enflasyon, TL'deki değer kaybı ve gıda fiyatları etkisiyle %11 üzerinde...

Türkiye'de Mart ayında tüketici fiyatları (TÜFE) %0,6 olan piyasa beklentisinin üzerinde %1,02 artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyon da beklenti olan %10,7'nin üzerinde %11,29 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,8 olan beklentilerin üzerinde %9,46 artış gösterdi. ÜFE ise Mart'ta fazla bir değişim beklenmezken %1,04 arttı ve yıllık artış oranı da %14,9 olan piyasa beklentisi üzerinde %16,09 oldu.

Rakamlar genel itibariyle olumsuz. Manşet ve çekirdek enflasyonun aynı anda yükseliş eğilimi içerisinde olması itibariyle TL'deki değer kaybının gecikmeli etkilerini görmeye devam ediyoruz. Girdi fiyatlarındaki artış itibariyle ÜFE'deki yükselişin devam ediyor olması, bu etkileri önümüzdeki aylarda da görmeye devam edeceğimiz anlamına geliyor. TL'deki değer kaybı Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikası sıkılaştırması çerçevesinde sınırlandı ve kurlardaki seyir stabilleşti. Ancak enflasyon bacağına yansımasını görememekteyiz. Gelen veriler bu bakımdan Merkez Bankası'nın elini zorlaştırmaktadır. Hali hazırda %11,3 seviyesine getirilen piyasa fonlamasının daha da yukarı gitmesini ve son sınırına kadar zorlanmasını bekliyorum. Bu gelen enflasyon verileri, elbette ileriye dönük beklentileri de bozacaktır; haliyle Merkez Bankası'nın alması gereken daha başka aksiyonlar vardır. Bir sonraki toplantıda GLP'yi (geç likidite penceresi) yukarı çekmekle beraber faiz koridorunu genişletmek de değerlendirme kapsamına alınabilir. Bu da O/N borç verme faizinde de bir artış olması anlamına gelecektir. Bir sonraki Merkez Bankası PPK toplantısı 26 Nisan'da... Daha açık ve proaktif politika hamleleri gerekecektir.

Enflasyonun alt kırılımlarına baktığımızda; sürükleyici gücün gıda ve alkolsüz içecekler olduğunu görmekteyiz. Mart ayında yaşanna %1,93'lük artışla yıllık gıda enflasyonu da %12,53 olarak gerçekleşti. Beklediğimiz düzeltmenin bir türlü gelmediğiini görmekteyiz. Gıda fiyatları konusunda yapılan çalışmaların henüz enflasyon rakamlarına yansımadığını söyleyebiliriz.

Kur etkisinin devam etmesini bekliyorum. Bu da enflasyon daha da yukarı gidebilir anlamına geliyor. Nisan ayında, muhtemelen gecikmeli kur etkisi ve sezonsallık nedeniyle geçen senenin aynı döneminden daha yüksek bir yıllık bir artış gelecektir. 2. ve 3. çeyreklerde enflasyonun %10,5 üzerinde dalgalı seyretmesini, yılın son 3 ayında da bir miktar geri çekilmesini öngörüyorum. 2017 yılsonu enflasyonunun da çift hanede gerçekleşme ihtimali artmıştır.

Bir paragraf da enflasyon ile aynı anda açıklanan imalat PMI verisiyle alakalı söyleyelim. Beklenti olan 49,8'in üzerinde 52,3 olarak gerçekleşen endeks, aynı zamanda Şubat 2016'dan sonra imalat sanayiinin büyüme pozisyonuna geçtiğini gösteriyor. Son 3 yılın da en yüksek ivmesine ulaşmış görünüyor. Sanayi öncü göstergeleri ilk çeyrekte olumlu bir görüntüye işaret ediyor. Sanayi üretiminin de ilk çeyrekte büyümeye pozitiff katkı yapması son derece olasıdır. Yılın ilk çeyreğine dair büyüme, önceki tahminlerin üzerinde gerçekleşecek gibi görünüyor.





Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı

www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSPANYA DIŞİŞLERİ BAKANI : İNGİLTERE'DEN GELEN TARTIŞMANIN TONU KONUSUNDA BİRAZ ŞAŞIRDIM
TCMB/ÇETİNKAYA: DOĞAL OLARAK HER ÜLKENİN POLİTİKA KARIŞI KENDİSİNE ÖZGÜ OLACAKTIR. ANCAK ŞUNU BELİRTMEMİZ GEREKİR Kİ, PARA POLİTİKASI İLE MALİ MAKROİHTİYATİ ÖNLEMLER YAPISAL DÜZENLEMELERİN YERİNİ TUTAMAZ
TCMB/ÇETİNKAYA: KÜRESEL EKONOMİNİN NİHAYET BİRAZ İVME KAZANDIĞI GÖRÜLÜYOR
(DÜZELTME) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; AYLIK %+0.82
ECB/COEURE : SON GENİŞLEMENİN , ARTAN ARZ VE TALEP DENGESİZLİĞİ TARAFINDAN VE SONUCU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ
TCMB'nin USD cinsi zorunlu karşılıklara uygulayacağı gecelik faiz oranı bugün için % 1,000 olarak açıklandı
Facebookta Paylaş