ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, geçen yıl bin 500’ü aşkın özel okulun kapandığını söyledi. Bu da 2022’de faaliyette olan her 10 okuldan 1’inin kapandığı anlamına geliyor. Atalay, “Büyük yatırımlar var sektörde. Ancak pek çok okul da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun önüne geçmeliyiz” dedi.
Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, 2022 yılını “Sektörün son 40 yıldaki en zor yılı” olarak tanımladı. Geçen yıl Türkiye genelinde bin 500’ü aşkın özel okulun kapandığını belirten Atalay, özel okul fiyatlarında yüzde 36 barajıyla sınırlandırıldıklarını, yıl içinde yaşanan enflasyon artışı ve enerji maliyetlerindeki artışları fiyatlarına yansıtamadıklarını söyledi. Naci Atalay, bu nedenle özel okul fiyatları ile okulların sabit maliyetleri arasında ciddi bir makas oluştuğuna işaret ederek, “Özel okullar artışları sübvanse etmek durumunda kaldı. Elektrik ve doğalgazdaki artışlar da yüzde 300’ü buldu. Pek çok okulun elektrik ve doğalgaz giderleri kiradan çok daha yüksek tutarları buldu. Öte yandan mülk sahipleri de zorluyorlar. Konutlarda yüzde 25 olan kira sınırlaması iş yerleri için yok. Herkes vicdanına göre yüzde 200-250’lere varan artışlar talep ediyor” dedi.
Yasal zam oranı ile yüzde 80-90 artış gelebilir
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı ile bir araya gelerek sektörün taleplerini ilettiklerini anlatan Naci Atalay, “Bu yıl yüzde 36 gibi bir sınır beklemiyorum. Bizler de okullarımızı yaşatacak makul bir artış önereceğiz. Yasal olarak ÜFE ve TÜFE’nin ortalaması toplanıp ikiye bölünüp sonrasında da 5 puan eklenmesiyle özel okullara yapılacak zam oranı belirleniyor. Bu yasal hakkımızı kullanacağız. Bunun dışına çıkmayacağız. Bu da ortalama yüzde 80-90 oranında bir artış anlamına geliyor” diye konuştu.
Velilere yeniden teşvik verilmesini önerdiklerini belirten ÖZDEBİR Başkanı Naci Atalay, eğitim kurumlarından alınan yüzde 8’lik KDV’nin de sıfırlanmasını ya da yüzde 1’e çekilmesini istediklerini dile getirdi. Atalay, özel okulların öğretmenler için ödediği SGK primlerinin de yüksek olduğuna vurgu yaparak primlerin devlette çalışan öğretmenlerle eşitlenmesi gerektiğini, elektrik ve doğalgaz faturaları konusunda da devletten destek/teşvik beklediklerini bildirdi. Atalay, “Mükemmel eğitim veriyoruz, büyük yatırımlar var bu sektörde. Ancak pek çok okul da kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun önüne geçmeliyiz. Ancak taleplerimize 3 yıldır bir karşılık alamıyoruz. Öte yandan son günlerde kamuoyunda özel okulların yüzde 400’e varan zamlar yaptığı yönünde açıklamalar oluyor. Tamamen yanlış bir algı oluşturuluyor. Böyle artışlar söz konusu değil. Yalan ve yanlış haberler sektörü üzüyor. Kayıtlarımız yasal olarak 1 Ocak’ta başlıyor. Bakanlığın uygun bir artış belirlemesini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
https://www.ekonomim.com/ekonomi/maliyet-artisi-ozel-okullari-kapattiriyor-haberi-678788