Nisan 2020: 12 Aylık Cari Denge 1 Yıl Sonra Yeniden Açık Verdi
Nisan'da 5,1 milyar dolar cari açık verildi (Konsensüs: -4,5 milyar dolar, Nisan 2019: 469 milyon dolar). Dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2,3 milyar dolar artarak 3,8 milyar dolara yükselmesi ve geçen yılın Nisan ayında 2,3 milyar dolar net fazla veren hizmetler dengesinde bu ay 240 milyon dolar net açık vermesi belirleyici oldu. Geçen ay 1,3 milyar dolar fazlayı işaret eden 12 aylık yıllıklandırılmış cari denge rakamı bu ay itibariyle 3,3 milyar dolar açığa dönüştü. Böylelikle, yıllıklandırılmış rakamlarla Nisan 2019'dan bu yana ilk defa açık verildi. Finansman tarafında; geçen yılın aynı ayında 433 milyon dolar net giriş olan doğrudan yatırımlarda 133 milyon dolar net çıkış kaydedildi. Portföy yatırımlarında da 2,4 milyar dolar net çıkış görüldü. Yurtdışı yerleşikler hisse senedi ve DİBS piyasalarında sırasıyla 847 milyon dolar 1 milyar dolar net satış gerçekleştirdi. Diğer yatırımlarda 192 milyon dolar net giriş görüldü. Yurtiçi bankaların, yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduatlar 2,3 milyar dolar artarken; yurtdışı bankaların yurtiçi muhabirlerindeki efektif ve mevduatları yaklaşık 742 milyon dolar arttı. Yurtdışından sağlanan krediler tarafında net borç ödeme eğilimi devam etti. Nisan ayında net hata ve noksanda 1,2 milyar dolar net çıkış görülürken; resmi rezervler 8,6 milyar dolar azaldı.
Yılsonunda sınırlı bir cari açık gerçekleşmesini bekliyoruz. Yılsonu cari denge/GSYH tahminimiz - %0,3 seviyesinde. Normalde, beklenen ekonomik daralma ve petrol fiyatlarında devam eden zayıf seyir nedeniyle yılı cari fazla ile tamamlamamız beklenebilirdi. Ancak, küresel ekonomide beklenen daralmanın (başta en büyük dış ticaret ortağımız olan Avrupa Bölgesi'nde); Türkiye'nin dış ticaret dengesi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Ayrıca, salgının en olumsuz etkilerinin turizmdeki yüksek sezon sürecinde yaşanıyor olması seyahat gelirleri üzerinden hizmet dengesini de baskılama riskine neden oluyor. Diğer taraftan, petrol fiyatlarında devam eden görece zayıf seyrin enerji ithalatı tarafına vereceği katkıya karşın; gelirleri büyük ölçüde petrole dayanan ve dış ticarette tedarikçimiz / hedef pazarımız konumda olan ülkelerde görülmesi muhtemel yavaşlama/daralma söz konusu katkıyı sınırlayabilir. Mayıs ayı Ödemeler Dengesi verileri 13 Temmuz'da açıklanacak
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.