Ödemeler Dengesi analizi (İş Yatırım)

Katar swap'ı çıkarıldığında dış dengeler bozulmaya devam ediyor

Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları virüs şokunun dış dengede yarattığı tahribatın Nisan ayına göre bir nebze azalsa da devam ettiğini gösteriyor. Ekonomiyi durgunluktan çıkarmak için uygulanan genişletici politikalarla canlanan iç talep, küresel salgının tetiklediği ihracat ve turizmin çöküşüyle birleşince cari denge bozulmaya devam ediyor.

Mayıs ayında cari açık 3,8 milyar dolar ile piyasanın 4,0 milyar dolarlık beklentisine yakın geldi. Buna paralel 12 aylık birikimli cari açık Nisan ayına göre 4,8 milyar dolar artarak 3,4 milyar dolardan 8,2 milyar dolara yükseldi. Cari dengedeki bozulma 12 aylık birikimli çekirdek dengede (enerji ve altın hariç denge) daha net gözüküyor. 12 aylık çekirdek fazla 6,2 milyar dolar azalarak 32,6 milyar dolara geriliyor. Petrol fiyatlarındaki gerileme cari dengedeki bozulmayı kısmen hafifletiyor.

Finans hesabında Mart-Nisan döneminde yaşanan 10,2 milyar dolarlık çıkışa karşın 7,3 milyar dolarlık giriş görülüyor. Ancak Merkez Bankası'nın Katarla yaptığı 10 milyar dolarlık swap çıktığında Nisan ayına benzer 2,7 milyar dolar çıkış olduğu görülüyor.

Alt detaylara kanal bazında bakıldığında göre portföyden 2,5 milyar dolar, kredilerden 1,1 milyar dolar, ticari krediden 0,3 milyar dolar çıkış, efektif ve mevduattan (Katar swap anlaşması hariç) 1,2 milyar dolar, doğrudan yatırımdan 0,1 milyar dolar giriş görülüyor.

Alt detaylara aktör bazında bakıldığında genel hükümetten 3,2 milyar dolar, diğer sektörlerden 2,0 milyar dolar çıkış, bankalardan 2,5 milyar dolar giriş görülüyor.

Mayıs ayında bankalar (4,3 milyar UV dış borç ödeme, 3,7 milyar UV dış borçlanma, 0,2 milyar dolar net KV dış borçlanma) ve şirketler (1,4 milyar UV dış borç ödeme, 0,9 milyar UV dış borçlanma, 0,4 milyar net KV dış borç ödeme) net borç ödeyicisi olmaya devam etti. 2020'nin ilk 5 ayında uzun vadeli dış borç çevirme oranları bankalar için %71 (ilk 4 ay %65), şirketler için %65 (ilk 4 ay %77) olarak gerçekleşti.

Lafı çok uzatmadan toparlayalım. Katar ile genişletilen swap anlaşmasını hariç bıraktığımızda finansman dengesi Mayıs ayında 2,7 milyar dolar çıkış ile Nisan ayına benzer bir görünüm çiziyor. Net hata noksan kaleminden 0,8 milyar dolarlık çıkış ve 3,8 milyar dolarlık cari açık ile birleşince ortaya 7,3 milyar dolarlık bir rezerv kaybı çıkıyor.

Son üç ayda Merkez Bankası rezervlerindeki kayıp 32 milyar dolar ile (swap hariç) ödemeler dengesi serisinin başladığı 1984 senesinden bu yana görülen en yüksek tutara ulaştı. Ödemeler dengesinde cari açığın artması ve finansmanın gerilemesiyle oluşan bu durumu sürdürülemez buluyoruz. Orta vadede ya cari açığın azalması (ekonomide sert iniş) ya da finansman kanalından ve net hata noksan kaleminden para girişinin artması gerekiyor.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş