Sanayi Üretimi analizi (İş Yatırım)

Mayıs sanayi üretimi: Dipten dönüş başladı

Ekonominin açılmasının ve genişletici politikaların sonuçlarını görmeye başladık. Nisan ayında ekonominin kapatılması ile aylık bazda %30 gerileyerek dip yapan sanayi üretimi Mayıs ayında %17 yükselerek güçlü bir toparlanma gösterdi. Buna karşın takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık bazda halen %20 daralma gösteriyor. Yani önümüzde daha gidecek çok yol var...

Açıklanan rakamlar Haziran başında açıklanan Türkiye PMI endeksi ve çevre ülkelerin verileriyle uyumlu olduğu için sürpriz değil. Ancak ekonomideki küçülmenin de toparlanmanın da 2009 küresel krizine göre çok daha sert olduğunu hatırlatalım. Uygulanan genişletici politikalar sanayinin küresel krize göre daha hızlı toparlanmasında etkili oluyor.

Mayıs ayındaki hızlı büyüme ile Nisan ayında 2013 yılı başındaki seviyesine gerileyen sanayi üretimi dipten sert bir şekilde döndü. Aylık bazda bakıldığında Mayıs ayında en hızlı büyüme motorlu kara taşıtları (%190, +3,7yp), tekstil (%64, +4,0yp), deri (%67, +0,5yp), giyim (%31, +1,3yp), elektrikli teçhizat (%31, +1,2yp) plastik (%25, +1,2yp) sektörlerinde görülüyor. Salgından az etkilenen gıda (%0,6, +0,1yp) ve eczacılık (%3, +0,1yp) üretimi aylık bazda daha zayıf bir artış gösterdi.

Buna rağmen yıllık bazda sanayinin %20 küçüldüğünü hatırlatalım. Ana gruplara baktığımızda yıllık bazda en sert küçülmeyi dayanıklı tüketim mallarında (yıllık %-33, -1,6yp) görüyoruz. Dayanıklı tüketim mallarını sermaye malları yıllık %24 daralma (-4,5yp) ile izliyor. Enerji (yıllık %-14, -1,3yp), ara malı (%-18, -7,7yp) ve dayanıksız tüketim malları (%-20, -4,9yp) kategorilerinde daralma bir nebze daha sınırlı.

İmalat sanayi alt gruplarına baktığımızda yıllık bazda en sert daralma giyim (%-46, -3,0yp), deri (%-38, -0,5yp), motorlu kara taşıtları (%-37, -2,2yp), tekstil (%-32, -3,3yp), mobilya (%-33, -0,8yp) sektörlerinde görülüyor. Metal cevheri madenciliği (%7,7, +2,9yp), kâğıt (%3,6, +0,1yp), eczacılık ürünleri (%-0,3, -0,0yp), gıda (%-10, -1,2yp), en az kötü etkilenen sektörler.

Mayıs ayında başlayan dipten dönüşün Haziran ayında güçlenerek devam etmesini bekliyoruz. Haziran ayı PMI rakamlarında görülen sıçrama (Haziran 53,9, Mayıs 40,9) ve Haziran ayı kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme (Haziran 65,8, Mayıs 62,7) sanayi üretiminde güçlü bir artış olacağına işaret ediyor.

Salgının kontrol alınması ve yaz aylarında ekonominin kademeli olarak açılması ile yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretimindeki toparlanma devam edecek. Üreticilerin talepteki daralmaya göre daha sert frene basarak stoklarını azaltmaları talep güçlendiğinde sanayi üretimindeki toparlanma hızını artıracaktır.

Bu arada küçük bir teknik notu hatırlatmakta fayda var. Sanayi üretim endeksinin hesaplanmasında ver kaynağı ağırlıklı olarak Aylık Sanayi Üretim Anketi’dir. Bununla beraber katma değer vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler de kullanılıyor.

Korona nedeniyle Mart, Nisan, Mayıs ayları KDV beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz’a uzatılmış olup, ilgililer tarafından 2020 Mayıs ayı KDV beyannamelerinin tamamı verilmemiştir. KDV beyannamesi verilerinin temin edilmesinin akabinde Mart, Nisan ve Mayıs ayı verilerinde sınırlı yukarı yönlü revizyonlar görebiliriz.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş