Merkez Bankasından kendisi için büyük piyasa için küçük bir adım…
Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyon tahminini 2,8yp artırarak %12,2’ye, 2022 tahminini 0,5yp artırarak %7,5’e yükseltti. Yılın ilk raporunda bu güncelleme yapılsaydı, Merkez Bankası’nı gerçekçi ve temkinli bulduğumuzu yazardık.
Ancak maalesef, geçtiğimiz üç ayda gerek yurtdışı gerekse yurtiçi dinamikler değişti. Küresel konjonktürün bozulduğu bir ortamda karşılaşılan ekonomi politikası belirsizliği nedeniyle hiç hesapta olmayan %13’lük bir kur şoku yedik.
Bu nedenle geçtiğimiz hafta 2021 enflasyon tahminimizi %14,8’e yükselttik. Piyasa beklentileri de %14 civarına çekildi. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın attığı adım piyasa beklentileriyle Merkez Bankası tahmin hedefi arasındaki makası kapatmak için yeterli gelmedi.
Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahminindeki artışın, 1,8 puanı Türk lirası ithal fiyatlarındaki güncellemeden, 0,4 puanı gıda fiyatlarındaki güncellemeden, 0,4 puanı çıktı açığındaki artıştan, 0,1 puanı yönlendirilen fiyat ayarlamalarından, 0,1 puanı enflasyon ana eğiliminden kaynaklanıyor.
Çıktı açığı ve yönlendirilen fiyatlardaki güncellemelere itirazımız yok. Ancak ithal fiyatlar, gıda ve enflasyon ana eğiliminde ayrışıyoruz.
Merkez Bankası ithal fiyatlarındaki artışın enflasyona 1,8 puanlık etkisini hesaplarken yaşanan kur şokunun geçici olduğunu varsayıyor. Maalesef bozuk cari dengemiz, devam eden portföy çıkışı ve yaşanan rezerv kaybı bu pozitif senaryonun ihtimalini düşürdü. Sene sonu için 8,70’lik dolar kuru tahminimize göre ithal fiyatların etkisini 3,8 puan olarak hesaplıyoruz.
Gıda fiyatları için alınan %13,0’lük artışı halen çok iyimser buluyoruz. Gübre, petrol ve asgari ücretteki artış bize 2021 yılında %15’in üzerinde bir gıda fiyat artışı olacağını söylüyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın gıda nedenli olarak 0,4 puan yukarı güncellemesine karşı biz 0,7-0,8 puan etki buluyoruz.
Maalesef, gıda fiyatlarındaki artışın etkisi 2021 enflasyonu ile sınırlı kalmayacak. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, düşük gelirliler için ölçülen enflasyonu ve gelirler politikasını etkiliyor. Dolayısıyla gıda enflasyonunun yüksek gelmesi asgari ücreti yukarı çekerek 2022 enflasyon tahmin hedefinin tutturulmasını da zorlaştıracak.
Enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulma nedeniyle ana eğilimdeki 0,1yp güncelleme bize yeterli gelmiyor. 2021 tahminimizde 0,3-0,4 puanlık bir etki ile çalışıyoruz.
Toparlayacak olursak ithal mallar, gıda ve enflasyon ana eğilimi varsayımlarındaki farklılıklar nedeniyle Merkez Bankası’nın %12,2’lik enflasyon tahminine karşın %14,8’lik enflasyon tahminimizi koruyoruz.
Bu yılın gerçekçi bulmadığımız tahminlerine göre belirlenecek bir para politikası ister istemez 2022 enflasyonunun da %7,5 tahminin üzerinde gelmesine neden olacak. Bu nedenle 2022 için %11,5’lik enflasyon tahminimizi koruyoruz.
Öbür taratan, Merkez Bankası 2021 para politikasını enflasyon tahmin aralığının üst bandına göre sürdürürse 2022 enflasyonu %11,5’lik tahminimizin altında, TCMB beklentisine daha yakın bir seviyede oluşabilir. Beklentilerimize oldukça yakın olan bu üst bandı baz aldığımızda yaz aylarında faiz indirim alanı olmadığı, 2021 son çeyreğinde ise 300 baz puanlık sınırlı ve kademeli bir indirim yapılabileceği görülüyor.
Enflasyon gerçekleşmeleri veya ekonomi politika sinyalleri pozitif yönlü sürpriz yaparsa memnuniyetle tahminlerimizi aşağı çekeriz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.