TCMB Yılsonu Beklentisini Yukarı Revize Etti(Dinamik Menkul Değerler )

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısında 2021 ve 2022 yıl sonu enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı. Buna göre önceki raporda %9,4 olan 2021 yıl sonu enflasyon tahmini %12,2 seviyesine yükseltildi; 2022 yıl sonu beklentisi ise yarım puanlık artışla %7,5 seviyesine çekildi.
Merkez Bankası bünyesinde takip edilen çıktı açığı göstergelerinin yılın ilk çeyreği itibariyle talep yönlü enflasyonist etkilerinin sürdüğü aktarılırken bankanın baz senaryosuna göre enflasyon Nisan ayında zirve yaptıktan sonra düşüşe geçecek. Raporda mevcut enflasyon görünümü nedeniyle sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesi gerektiği belirtilirken enflasyonun üzerinde politika faizi mesajlarını yeniden vurgulandı. Ayrıca Nisan ayı Para Politikası Kurulu karar metninden 'gerekirse ilave parasal sıkılaştırmaya gidileceği' yönündeki ifadenin çıkarılmasına yönelik bir soru üzerine sıkı para politikası duruşumuzda herhangi bir değişiklik yok mesajı verildi.
Başkan Kavcıoğlu döviz kurunun enflasyon geçişkenliği üzerine gelen bir soru üzerine ise döviz kurunda fiyatlara geçiş etkisinin %20'nin bir miktar üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca mevcut yurt içi makroekonomik gelişmelere de değinen başkan Kavcıoğlu, iktisadi faaliyetin mevcut öngörülerle büyük ölçüde uyumlu olarak güçlü seyrini koruduğunu ancak önümüzdeki dönemde salgının gidişatına bağlı olarak bir takım riskler barındırdığını ifade ederken yılın ikinci yarısından itibaren bu riskler nedeniyle iktisadi faaliyette yavaşlama görülebileceğini aktardı. Toplantı sonrası piyasaların ilk tepkisi olumlu olurken toplantı öncesi 8,20 seviyesinde olan USDTRY, başkan Kavcıoğlunun sıkı para politikası söylemleri sonrası 8,13 seviyelerine kadar geri çekildi.
Toplantıda yer alan açıklamalara bakıldığında TCMB’nin enflasyon görünümü ile ilgili iyimser beklentilere sahip olduğunu görüyoruz. Yılın ikinci yarısında talep ve arz koşullarındaki yukarı risklere değinilmesine rağmen pandemi koşullarının gevşemesi, ihracat ve turizm koşullarının iyileşmesi, sıkı para politikasının devamıyla enflasyonun düşüş trendine gireceği varsayılıyor. Bizim beklentimiz ise turizm ve ihracat gelirlerindeki artışın çok kademeli olacağı ve hem açılma ile hizmet sektöründe canlanma görülmesi, hem birikmiş maliyetlerin nihai fiyatlara yansıtılması nedeniyle enflasyon beklentilerindeki bozulmanın önüne geçilemeyebileceği şeklinde. Bu yüzden de yılsonu enflasyon beklentimizi TCMB’nin açıkladığı %12.2’nin üzerinde, %15.5 seviyesinde tutmaya devam ediyoruz


Dinamik Menkul Değerler A.Ş.
http://dinamikmenkul.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK TÜKETİCİ KREDİLERİ 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.12 DÜŞÜŞ İLE 11 MİLYAR 397 MİLYON TL
PARA ARZI (M3) 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.85 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 660.7 MİLYAR TL
MEVDUAT BANKALARI TASFİYE OLACAK KREDİ KARTLARI 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.25 ARTIŞ İLE 7 MİLYAR 025 MİLYON TL
BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN VERDİĞİ KREDİLER, 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.87 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 671.9 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ TL MEVDUATLARI 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.15 ARTIŞ İLE 1 TRİLYON 645 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ MEVDUAT VE FONLARI 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.59 ARTIŞ İLE 3 TRİLYON 782.2 MİLYAR TL
BANKACILIK SEKTÖRÜ YABANCI PARA MEVDUATLARI 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.61 ARTIŞ İLE 2 TRİLYON 063 MİLYAR TL
TCMB DÖVİZ VARLIKLARI, 22 NİSAN'DA 46.28 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 48.25 MİLYAR DOLAR)
TCMB ALTIN CİNSİNDEN REZERV VARLIKLARI, 22 NİSAN'DA 40.73 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ: 39.86 MİLYAR DOLAR)
YURTDIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN HİSSE STOKU PİYASA DEĞERİ: 22 NİSAN'DA 21 MİLYAR 755,5 MİLYON USD (ÖNCEKİ: 23 MİLYAR 176.5 MİLYON USD)
TCMB TOPLAM REZERVLERİ 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.96 AZALIŞ İLE 88 MİLYAR 677 MİLYON DOLAR
MEVDUAT BANKALARI TÜKETİCİ KREDİLERİ 22 NİSAN'DA HAFTALIK %0.25 ARTIŞ İLE 655 MİLYAR 892 MİLYON TL
YURTDIŞINDA YERLEŞİK KİŞİLERİN DİBS STOKU PİYASA DEĞERİ: 22 NİSAN'DA 7 MİLYAR 473,5 MİLYON USD (ÖNCEKİ HAFTA: 7 MİLYAR 786.5 MİLYON USD)
TCMB BRÜT DÖVİZ REZERVLERİ 22 NİSAN'DA HAFTALIK %3.50 AZALIŞ İLE 47 MİLYAR 947 MİLYON DOLAR
Facebookta Paylaş