Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Kamar; Ekonomi reformlarına tam destek veriyoruz

Mücevher İhracatçıları Birliği, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 12 Mart’ta açıklanan Ekonomi Reformları kapsamındaki “uluslararası standartlara uyumlu bir kıymetli maden ve taşlar piyasası oluşturulması” çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu.

Salgın sonrası dönemin ekonomik yapılanmasına uygun olarak sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümeye erişim amacıyla açıklanan ekonomi reformlarında kıymetli maden ve taşlar piyasasına ilişkin hükümler de yer aldı.

Reformları destekliyoruz ama sektörün yıllara sair elde ettiği kazanımlarını korumak kaydıyla…

Açıklanan kararları değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, sektör olarak Türk Parasını Koruma Kanunu’nun oluşturulduğu 1989 yılından bu yana adeta yamalı bohça gibi olan mevzuatların düzeltilmesi için büyük bir uğraş verildiğinin altını çizdi. Mustafa Kamar, şunları dile getirdi: “Bugün dünyanın dört bir köşesinde, Türk mücevherinin yüksek kaliteyle anılmasını sektördeki 6 bin üretici firma 35 bini aşkın mağaza ve 250 bin çalışan sağlıyor. Onlar sayesinde küresel ticaretin durgun olduğu bir dönemde ülkemizin mücevher ihracatı, başarılı bir seyir sürüyor. Dolayısıyla kanun yapıcılardan ve uygulayıcılardan sektörümüzü oluşturan üreticilere ve ihracatçılara herhangi bir zarar gelmeden bu sektörün önde gelen temsilcileriyle iş birliğine gidilmesini bekliyoruz. Sektörümüzün yıllara sair elde ettiği kazanımları kaybetmeden reformları gerçekleştirmenin yolunu ortak aklı ile bulmalıyız. İlgili bürokratlarımızla istişareye açığız” dedi.

Sektörün faaliyetleri, mali disiplinle karıştırılmamalı

Mustafa Kamar sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006 yılında gösterdiği hedef doğrultusunda bugüne kadar başarıyla gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin, mali disiplinle karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Günümüzde mücevher ihracatına büyük katkı sağlayan Dâhilde İşleme Rejimi’nin mevcut cari açığın sebepleri arasında yer almadığını biliyoruz. Dolayısıyla mücevher ihracatını artırmak ve ekonomiye daha fazla katma değer sağlayabilmemiz için açıklanan ekonomi reformlarının uygulanabilmesi adına her türlü desteği vermeye hazırız.”

Hedef Kıymetli Maden ve Taşlar Piyasasının Düzenlenmesi

“Uluslararası standartlara uyumlu bir kıymetli maden ve taşlar piyasası oluşturulacaktır” başlığıyla yer alan hükümler arasında piyasanın kıymetli maden aracı kuruluşları, rafineriler, kuyumcular ve ayar evlerini kapsayacak şekilde tüm aktörleriyle yeniden düzenlenmesi, kıymetli madenlerin ithalatı sonrası kaydedilen aşamaların daha şeffaf ve izlenebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Yeni kararların çerçevesinde piyasada kayıt dışılığın azaltılması için tedbirler alınması da yer alıyor.



Diğer Haberler
BOJ/KURODA: MEVCUT PARASAL POLİTİKA PLANINI DEVAM ETTİRMEK UYGUN
BOJ/KURODA: ENFLASYON BEKLENTİLERİ, TÜFEYE BASKI YAPAN PETROL FİYATLARINDAKİ GERİLEME NEDENİYLE DÜŞTÜ
OCAK AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İHRACAT MİKTAR ENDEKSİ %1,8 ARTTI - TÜİK
OCAK AYINDA İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YILLIK +3,9% - TÜİK
OCAK AYINDA MEVSİM VE TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İTHALAT MİKTAR ENDEKSİ %1,6 AZALDI - TÜİK
OCAK AYINDA DIŞ TİCARET HADDİ 97.5 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
AZERBAYCAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ
TCMB 3 AY VADELİ 1.5 MİLYAR DOLAR TUTARLI DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
Facebookta Paylaş