Dünyanın önde gelen demir cevheri ve sıcak briketlenmiş demir (HBI) üreticilerinden ve tedarikçilerinden olan, yüksek kaliteli çelik üreticisi Rus Metalloinvest ile Rosatom iştiraki Rusatom Overseas JSC ve dünyanın önde gelen endüstriyel gaz üreticilerinden Fransız Air Liquide arasında düşük karbonlu hidrojen üretmek üzere bir mutabakat zaptı imzalandı.
Mutabakat zaptının imzaları, Metalloinvest Genel Direktörü Nazim Efendiev, Rusatom Overseas JSC Başkanı Evgeny Pakermanov ve Air Liquide Rusya Direktörü Marilene Turcotte tarafından St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda atıldı.
Taraflar Metalloinvest’in Rusya’nın Belgorod ve Kursk bölgelerindeki işletmelerinde çevre dostu hidrojen üretebilmek için geliştirilecek projenin teknik ve ticari ayrıntılarını değerlendirmeyi planlıyor. Proje kapsamında hidrojen üretilebilmesi için olası yöntemler arasında suyun düşük karbonlu elektrik kullanılarak ayrıştırılması (sarı ve/veya yeşil hidrojen) ve Buhar Metan Reformasyonu (SMR) yöntemlerinin karbon dioksit yakalama ve depolama yöntemiyle kombinasyonu yer alıyor. (mavi hidrojen).
Anlaşmanın Metalloinvest’in üretim operasyonlarında karbon ayak izini azaltma stratejisinin uygulanmasında önemli bir adım olduğunu belirten Metalloinvest Genel Direktörü Nazim Efendiev şirketin halihazırda mevcut ekipmanını modernize ederek yüzde 30’a varan oranda hidrojenle indirgeyici gaz üretme imkânına sahip olduğunu kaydetti. Efendiev, “Mikhailovsky HBI için yeni metalizasyon yöntemi karbonsuz metalürji ilkelerine dayanacak olup sonunda doğrudan hidrojenin indirgeyici gaz olarak kullanımına geçiş hedefleniyor. Bu sene onaylanan İklim Stratejimizin yürütülmesi kapsamında titizlikle geliştirilmeye başlanan Hidrojen Stratejisi, karbon nötrlüğü sağlanması amacıyla ana üretim proseslerinde hidrojen üretilmesini ve kullanılmasını içeriyor” dedi.
Rusatom Overseas JSC Başkanı Evgeny Pakermanov ise konuyla ilgili olarak, “İş arkadaşlarımızla beraber Metalloinvest işletmelerinin gereksinimlerini karşılamak üzere düşük karbonlu hidrojen üretmenin en uygun maliyetli modellerini tespit etmeyi, tahmini sermaye maliyetlerini ve holding işletmelerini düşük karbonlu hidrojene geçirmek için gerekli üretim ve kaynak maliyetlerini hesaplamayı planlıyoruz. Metalloinvest işletmelerinin toplam hidrojen tüketimi yılda 150,000 tonu bulabilir” şeklinde konuştu.
Karbon emisyonlarını yok etmenin Air Liquide stratejisinin merkezinde olduğunu belirten Air Liquide Rusya Direktörü Marilene Turcotte ise, “Endüstriyel müşterilerimize yenilikçi teknolojiler ve operasyonel beceriler sunmaya ve onları düşük karbonlu gelecek hedeflerine ulaşmalarında desteklemeye kararlıyız. Air Liquide olarak bu iddialı hedefler doğrultusunda Metalloinvest ve Rosatom ile güçlerimizi birleştirmekten ve hidrojen teknolojisi alanındaki 50 yılı aşkın bilgi birikimimiz sayesinde çelik sanayisinin geleceğine katkıda bulunacak olmaktan dolayı memnunuz” ifadelerini kullandı.
Metalloinvest uzun vadede metalizasyon proseslerinde tamamen hidrojen kullanımına geçmeyi planlıyor. Karbon emisyonlarını 2025 yılına kadar yüzde 6 oranında azaltmayı hedefleyen holding, emisyon miktarını 15 yıl içerisinde yüzde 77 azaltmayı öngörüyor.