Merkez Bankası cephesinde yeni bir gelişme yok (İş Yatırım)

Merkez Bankası Nisan ayı Para Piyasası Kurulu toplantısında politika faizini %8,5’te sabit tutarak önceki aylarda yaptığı sözlü yönlendirme ve piyasa beklentileri ile uyumlu bir karar aldı. Kararın ardından hisse senedi, döviz ve tahvil piyasalarında önemli bir etki görülmüyor.

Faiz kararına ilişkin basın duyurusunda piyasaları etkileyecek önemli bir değişiklik yok. Mevduat ve kredi faizlerinin Merkez Bankası politika faizinin 2-3 katına çıktığı bir ortamda metinde yapılan sözel değişikliklerin piyasalar açısından bir önemi de yok.

Yurtiçi ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği paragrafta “Öncü göstergeler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermektedir” cümlesi eklenmiş. Bizim görüşümüz ile uyumlu. Deprem bölgesi ve yakın illerde Mart ayı ihracatı geçen senenin %80’ini aştı. Depremin etkisinin daha fazla hissedildiği Hatay ve Kahraman Maras¸ maalesef negatif ayrıs¸ıyor.

Yurtiçi ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği paragrafta “büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek seyrederken” ifadesi korunmuş. Maalesef katılamıyoruz. Uygulanan finansal baskılama ve dövize erişimin sınırlanması hane halkını gelecekteki tüketimini öne çekmeye ve şirketleri ihtiyaçlarından daha çok stok tutmaya itiyor. Dolayısıyla büyümenin bileşenleri dış dengeyi bozacak şekilde şekilleniyor.

Merkez Bankası, depremin yarattığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğini tekrar ediyor. Gelişmekte olan ülke deprem örneklerine baktığımızda aylık fiyat artış oranlarının depremden sonraki 6 ayda önceki döneme göre daha yüksek olduğunu görülüyor. Ancak deprem orta vadede enflasyonu fazla etkilemiyor. Bizim enflasyon hikayemizde de depremin etkisi sınırlı.

Seçimlerin ikinci turu öncesinde gerçekleşecek olan 25 Mayıs PPK toplantısında politika faizinin sabit tutulmasını bekliyoruz. Seçimlerin ardından para ve kredi politikalarında kademeli normalleşme öngören ana senaryomuzda, 2023 sonuna kadar politika faizinin 1550 baz puan artırılarak %24 seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz.

Merkez Bankası ile serbest piyasa kuru arasındaki farkın %5’i geçmesi, kötüleşen dış denge, artan finansman ihtiyacı, bozulan fiyatlama alışkanlıkları ve depremzede nüfusun taşındığı bölgelerde yaşanacak arz talep dengesizlikleri, 2023 yılsonu için %43 enflasyon, 22.5 dolar kuru ve %24 politika faizi tahminimiz üzerinde yukarı yönlü risk yaratıyor .

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/04/27/merkez-bankasi-cephesinde-yeni-bir-gelisme-yok/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 2 hafta vadeli 800 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 484 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 150 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesine teklif gelmedi
TCMB'nin 3 ay vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 229 milyon dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 20 Nisan itibarıyla 188.81 milyar dolar (Önceki hafta: 187.91 milyar dolar)
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 20 Nisan itibarıyla haftalık % +0,73 ile 23 milyar 757.5 milyon TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi Kartları, 20 Nisan itibarıyla haftalık % +0,58 ile 11 milyar 842 milyon TL
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.32 artış ile 8 Trilyon 462.8 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.16 azalış ile 10 Trilyon 566.3 milyar TL
Bankacılık Sektörü TL Mevduatları, 20 Nisan itibarıyla haftalık % -0,72 ile 6 trilyon 17.8 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.43 artış ile 4 trilyon 341.7 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +907 milyon dolar
Mevduat bankaları konut kredileri, 21 Nisan itibarıyla haftalık %+0,63 ile 369 milyar 166.3 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim +1.91 milyar dolar
Facebookta Paylaş