27 Nisan PPK Toplantı Raporu (Galata Menkul Değerler)

TCMB, bugün açıkladığı PPK kararlarıyla; 1 haftalık repo ihale (politika) faiz oranını %8,50 seviyesinde sabit bıraktı.

Önceki PPK özetinde olduğu gibi; Merkez Bankası, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının dünya genelindeki zayıflatıcı etkisinin gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyona dair endişeleri devam ettirdiğine yönelik ifadesini sürdürdü. Uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yüksek seviyelerde gerçekleştiği yinelendi. Ayrıca faiz artışı yapan merkez bankalarının para politikasındaki adımlara ilişkin ayrışmanın devam ettiği belirtildi ve finansal piyasaların, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağı beklentilerini yansıttığı ifade edildi.

? Önceki metinle aynı olarak; asrın felaketi öncesindeki öncü göstergelerin 2023 yılının ilk çeyreğinde; iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğunu ve büyüme eğilimine işaret ettiğine vurgu yapıldı. Depremin; üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği belirtildi. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı da öngörüldü.

? Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek seyrederken, turizmin cari işlemler dengesinde beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayıldığı yinelendi.

? TCMB, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma metninde belirttiği üzere; parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçların kararlılıkla kullanılmaya devam edileceğini ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setinin liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirileceğini tekrarladı.

? Karar metninde, Mart ayına göre yapılan değişikliklere bakacak olursak; gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürdüğü ifadesine ek olarak; küresel piyasalarda birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğu ifade edildi. Ayrıca, yurt içinde öncü göstergelerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığı belirtildi.

https://www.galatamenkul.com/mmr/tcmb-ppk-toplanti-kararlari-3/

 

  Galata Menkul Değerler
  www.galatamenkul.com
                 ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 2 hafta vadeli 800 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 484 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 150 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesine teklif gelmedi
TCMB'nin 3 ay vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 229 milyon dolar
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat ve fonları (mevduat+katılım bankaları) 20 Nisan itibarıyla 188.81 milyar dolar (Önceki hafta: 187.91 milyar dolar)
Mevduat bankaları tasfiye olacak tüketici kredileri, 20 Nisan itibarıyla haftalık % +0,73 ile 23 milyar 757.5 milyon TL
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi Kartları, 20 Nisan itibarıyla haftalık % +0,58 ile 11 milyar 842 milyon TL
Bankacılık sektörünün verdiği krediler, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.32 artış ile 8 Trilyon 462.8 milyar TL
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.16 azalış ile 10 Trilyon 566.3 milyar TL
Bankacılık Sektörü TL Mevduatları, 20 Nisan itibarıyla haftalık % -0,72 ile 6 trilyon 17.8 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 20 Nisan itibarıyla haftalık %0.43 artış ile 4 trilyon 341.7 milyar TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi +907 milyon dolar
Mevduat bankaları konut kredileri, 21 Nisan itibarıyla haftalık %+0,63 ile 369 milyar 166.3 milyon TL
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim +1.91 milyar dolar
Mevduat bankaları kurumsal ve bireysel kredi kartı kullanımı, 21 Nisan itibarıyla haftalık % +1,23 ile 868 milyar 99,7 milyon TL
Facebookta Paylaş