Maymun Çiçeği Virüsü Hastalığı Havacılık İçin Yeni Bir Tehdit Mi (Garanti BBVA Yatırım)

2020 yılının ilk çeyreğinde karşı karşıya kalınan global COVID-19 pandemi krizi dünya havacılık sektörünü derindenetkilemiştir. 2020 yılı ikinci çeyreğinde koronavirüs tedbirlerikapsamında bir çok ülke sınırlarını kapatmıştır. Bununneticesinde havayolu firmaları tüm uçuşlarını durdurmakdurumunda kalmıştır.
·Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)verilerine göre, Covid-19 nedeniyle Türkiye’de 2020 yılında İçHat Yolcu sayısı 2019 yılına göre %50, Dış Hat Yolcu sayısı%71, Transit Yolcu sayısı %84 daralmıştır. Bunun neticesinde2019 yılında 209mn olan toplam yolcu sayısı, 2020 yılınagöre %61 daralarak 82mn’a gerilemiştir.

Maymun Çiçeğinin Avrupa'da Mayıs ayında yayılmayabaşlamasıyla COVID-19’a benzer bir pandeminin olupolmayacağı ve özellikle havacılık sektörünü olumsuzetkileyebilecek kararların alınıp alınmayacağı endişe kaynağıolmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü ve T.C Sağlık Bakanlığı kaynaklarındanMaymun Virüsü Çiçeğinin Küresel bir pandemiye dönüşüpdönüşmeyeceği sorusunu yanıtlamaya çalıştık.
Maymun Çiçeği Nedir?
.Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu çiçek hastalarındagörülenlere benzer semptomları olan viral bir zoonozdur(hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs). Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha az ciddi hastalığa neden olmaktadır.
.Maymun çiçeği virüsü Orta ve Batı Afrika'da, genellikle tropikalyağmur ormanlarına yakın kırsal alanlarda görülmekte iken sonyıllarda kentsel alanlardan da vaka bildirimleri olmaya başlamıştır. Virüsün yayılımında rolü olan hayvan konakları, kemirgenler veprimatlardır.
Maymun Çiçeği Virüsü Yeni Bir Tür müdür?
.Maymun çiçeği, ilk olarak 1958 yılında laboratuvar hayvanlarındayapılan bir çalışmada maymunlarda tespit edilmiştir. İnsanlarda ilkolarak 1970 yılında, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nderastlanmıştır.
Maymun Çiçeği Virüsü Daha Önce Bildirilmiş midir?
•1970 yılından itibaren 11 Afrika ülkesinde (Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan) maymun çiçeği hastalığı bildirilmiştir.
Afrika Dışında Maymun Çiçeği Vakası ne zaman Görülmüştür?
.2003 yılında Afrika dışındaki ilk maymun çiçeği hastalığı salgınıAmerika Birleşik Devletleri'nde görülmüştür. Bu salgın ABD'de70'in üzerinde maymun çiçeği vakasına yol açmıştır. Maymunçiçeği hastalığı ayrıca Eylül 2018'de Nijerya’dan İsrail ve BirleşikKrallık’a, Mayıs 2019, Aralık 2019, Mayıs 2021 ve Mayıs 2022'deSingapur'a, Temmuz ve Kasım 2021'de yine Nijerya’dan ABD’yeseyahat edenlerde bildirilmiştir. Mayıs 2022'de Kanada, Avustralya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de vakalarbildirilmiştir.


 Garanti BBVA Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş
 https://www.garantibbvayatirim.com.tr/
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. iş burada yer alan bilgilerin, doğruluğundan, yeterliliğinden veya tamlığından ve bu bilgiler ışığında yapılan ve yapılacak olan ileriye dönük yatırımların sonuçlarından hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Ayrıca, Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.'nin yazılı izni olmadıkça içeriği kısmen ya da tamamen üçüncü kişilerce hiç bir şekil ve ortamda yayınlanamaz, iktisap edilemez, alıntı yapılamaz, kullanılamaz. İleti, gönderilen kişiye özel ve münhasırdır. İlave olarak, bu raporun gönderildiği ve yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda kullanıldığı ülkelerdeki yasal düzenlemelerden kaynaklı tüm talep ve dava haklarımız saklıdır.



Facebookta Paylaş