Mayıs Sanayi Üretimi: Mayıs ayı sanayi üretiminde sürpriz görülmedi (Tacirler Yatırım)

Önemli notlar
" Arındırılmamış Mayıs sanayi üretimi, %4,2 olan piyasa beklentisi dahilinde gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise %3,5 ile görece daha düşük bir büyümeyi işaret etti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık bazda %1,5 geriledi. Nisan güçlü sanayi üretimi gerçekleşmeleri sonrasında, Mayıs ayında bir zayıflama görülmesi bekleniyordu.
" Otomotiv sektörünün, Mayıs verisi üzerinde 1 yüzde puanlık etki ile bir kez daha en büyük katkıyı sağlayan kalem olduğunu görüyoruz. İç talepten beslenen sektörlerden gelen pozitif etkinin devam ettiği ve elektrikli teçhizat ve mobilya üretiminin sırasıyla 0,4 ve 0,3 yüzde puanlık katkı yarattığı görülüyor.
" Haziran öncü göstergelerin karışık bir resmi işaret ettiği görülüyor. ISO/Markit PMI endeksi 54,7 ile 43 aylın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, enerji ve altın harici ara malı ithalatı ise (euro bazında) yıllık bazda düşüş kaydederek üretimde düzeltilmemiş verilerde bir miktar zayıflama olabileceğini işaret etti.

Arındırılmamış Mayıs ayı sanayi üretimi, %4,2 olan piyasa beklentisi dahilinde artarak %4,1 olarak gerçekleşti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise %3,5 ile görece daha düşük bir büyümeyi işaret etti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık bazda %1,5 geriledi. Nisan ayındaki güçlü sanayi üretimi gerçekleşmeleri sonrasında, Mayıs ayında bir zayıflama görülmesi bekleniyordu. Yine de, arındırılmamış Nisan-Mayıs sanayi üretimi ortalaması %5 ile 1Ç17 ortalaması olan %1,7'nin üzerinde bulunuyor. Ancak, arındırılmamış Haziran sanayi üretiminin de zayıf bir büyümeyi işaret edebilme ihtimali çerçevesinde 2Ç17 ortalaması üzerinde baskı yaratabileceğini belirtmekte fayda var. Şu ana kadar açıklanan öncü göstergeler ve üretim verileri, 2Ç17 GSYİH büyümesinin, 1Ç17'deki %5'lik büyüme sonrasında güçlü kalmaya devam edeceğini gösteriyor.

İmalat sektöründeki 24 alt kalem arasında yalnızca 7 tanesinin, takvim etkisinden arındırılmış yıllık bazda düşüş kaydettiği görüldü. Burada altınının çizilmesi gereken faktörlerden biri, Nisan ayının aksine, Mayıs ayında destekleyici bir baz etkisi söz konusu değildi. Otomotiv sektörü üretiminin, Mayıs ayı verisi üzerinde 1, yüzde puanlık etki ile bir kez daha en büyük katkıyı sağlayan kalem olduğunu görüyoruz. Hükümet teşviklerinin ardından iç talepten beslenen sektörlerden gelen pozitif etkinin devam ettiği ve elektrikli teçhizat ve mobilya üretiminin sırasıyla 0,4 yüzde puan ve 0,3 yüzde puanlık katkı yarattığı görülüyor. Makine ve Teçhizat üretimi ise Mayıs ayı manşet verisi üzerinde 0,4 yüzde puanlık önemli bir katkı sağlamış durumda.

Haziran ayı için ise öncü göstergelerin karışık bir resmi işaret ettiği görülüyor. ISO/Markit PMI endeksi 54,7 ile 43 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken, enerji ve altın harici ara malı ithalatı ise (euro bazında) yıllık bazda düşüş kaydederek üretimde düzeltilmemiş verilerde bir miktar zayıflama olabileceğini işaret etti. Takvim etkisininn bu noktada önemli olduğunu ve Haziran ayı düzeltilmemiş verileri üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini düşünmekteyiz.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
YILDIRIM:TOPLUMLARIN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ ENERJİYE ERİŞİM İLE ÖLÇÜLÜYOR- BLOOMBERG HT
YUNANİSTAN'DA TÜFE HAZİRAN AYINDA YILLIK %+1.0 (MAYIS:%+1.2)
ALBAYRAK: TÜRKİYE BÖLGESİNDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR OLMAYA DEVAM EDECEKTİR - BLOOMBERG HT
ALBAYRAK: AKDENİZ VE KARADENİZ'DE SİSMİK ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR- BLOOMBERG HT
SAUDİ ARAMCO CEO'SU: HALKA ARZI 2018'İN İKİNCİ YARISINDA YAPMA PLANIMIZ SÜRÜYOR
SAUDI ARAMCO/NASSER:SUUDİ ARABİSTAN'IN 2030'DA GÜNEŞ ENERJİSİ ÜLKESİ OLMASINI HEDEFLİYORUZ- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş