Sanayi üretimi beklenti altında kalsa da fena değil (KapitalFX)


Sanayi üretimi beklenti altında kalsa da fena değil...

Türkiye’de Mayıs ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,5 oranında gerilemiştir. Piyasanın medyan beklentisi ise sırasıyla %5 artış olması ve %0,2 azalış olması yönündeydi. Verilerin hem piyasanın, hem de bizim beklentilerimizin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı %4,1 olarak gerçekleşmiştir.

Özellikle Ekim ayından beri sürekli olarak %1 - 3 bandında artış gösteren yıllık sanayi üretimi Nisan ayında %6,7 ile Ağustos 2015’ten sonraki en büyük artış oranını yakalamıştı. İlk çeyrekte ortalama olarak %2,1 artan sanayi üretimi, ikinci çeyrekteki artış oranlarıyla şimdiden daha kuvvetli bir momentum yakalamıştır. Nisan ve Mayıs ayının yıllık artış ortalamaları %5,1 olaak gerçekleşmiştir. Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %0,5 azalırken, yıllık bazda %3,5 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %2 azalma görülürken, yıllık bazda ise %3,1’lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme grubunda ise aylık ve yıllık artışlar %1,7 ve %6 seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; dayanıklı tüketim malında %5,3, sermaye malında ise %9,4 oranında görülen gerileme, sanayi üretiminin aylık bazda gerilemesinde etkili olmuştur. İlgili kalemlerden dayanıklı tüketim malındaki yıllık artış ise, vergi indiriminden gelen talep artışının etkisiyle %7,oranında, geçen yıla göre yüksek kalmaya devam etmektedir. Ara malı üretimi aylık bazda %1,1, yıllık bazda %5,2 artış ile yüksektir, ilerleyen dönemlere ilişkin üretim görünümü açısından da pozitif bir göstergedir. Dayanıksız tüketim malları yıllık bazda %0,7 oranında azalarak, eksi yönde gelen tek kalem oldu.

Biz, yıllık değişimin %4,5 oranllarında gerçekleşebileceğini bekliyorduk. Geçen aya göre yıllık artış oranında zayıflama olsa da, verinin trendi açısından olumlu bir aralıkta kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. Haliyle, veriler beklenti altında ama fena değil. Haziran ayına ilişkin öncü sanayi göstergelerine bakacak olursak; RKGE’nin 108,8’e, KKO’nun %79’a, imalat sektörü PMI endeksinin 54,7’ye çıkmasından dolayı; aynı zamanda Haziran ve Temmuz’un baz etkisinden dolayı güçlü yıllık artışlar gelebilir. RKGE ve PMI gibi öncü göstergeler, şimdiki zamanın yanı sıra beklentileri de içerdiğinden dolayı, aynı zamanda Avrupa’daki talebin artmasının ihracata da olumlu katkı yapması beklentisi ve ara malı üretimindeki artış bu görüşü destekler niteliktedir. Bu bakımdan, ikinci çeyrekte de sanayi üretimi büyüme açısından destekleyici olacaktır ve büyümenin momentumu kuvvetli kalacaktır.


KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com


***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş