Mayıs Enflasyon Verileri (Tacirler Yatırım)

Mayıs ayı TÜFE artışı, %0,35 olan piyasa beklentisi ve %0,32 olan kurum beklentimizin üzerinde gelerek %0,45 olarak gerçekleşti. Burada özellikle gıda tarafında beklediğimizden daha sınırlı bir fiyat artışının olmasının etkili olduğunu görüyoruz. Ancak, olumlu baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE artışının %11,87’den %11,72’ye gerilediğini görüyoruz. Baz etkisi ile birlikte, manşet enflasyonun Haziran - Temmuz aylarında gevşemeye devam edeceğini ve %10’un bir miktar altını zorlayabileceğini düşünüyoruz. Ancak sonrasında, oynak görünümün enflasyon üzerinde yeniden hâkim olmasını beklemekteyiz. Yılsonu TÜFE beklentimizi %9,7 seviyesinde tutuyoruz.

Enerji, gıda, alkolsüz ve alkollü içecekler, tütün ürünleri ve altın hariç çekirdek TÜFE göstergesi (TÜFE-C) aylık %1,33 yükselirken, yıllık artış ise %9,42’den %9,38’e geriledi. Enflasyondaki ana düşüş trendinin sürdürdüğü ve Mayıs ayı itibariyle %10,4’e gerilediği görülüyor. Çekirdek enflasyondaki bu iyileşmenin temelini giyim sektörü fiyatları oluşturuyor. TCMB’nin de en son yayınlanan Çeyrek Dönemlik Enflasyon Raporu’nda belirttiği üzere, mevsimsel ürün fiyatlarına yönelik yapılan yöntem değişikliği, (değişken ağırlık kullanımından sabit ağırlık yöntemine geçiş) giyim grubu fiyatlarında geçici bir baz etkisi yarattı ve Nisan ve Mayıs aylarında fiyat artışlarının daha limitli olduğu görüldü. Ağustos-Ekim döneminde ise daha yüksek bir giyim enflasyonu görüyor olacağız. Söz konusu baz etkisi 2018 itibariyle ortadan kalkıyor olacak.

Beklenen kısa vadeli rahatlama dönemine rağmen, TCMB’nin sıkı duruşunu korumasını bekliyoruz. Bu duruşun, kredibilitesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz. AOFM enflasyon görünümü açısından önemli bir araç olarak kabul ediliyor. TCMB’nin de bu çerçevede geçtiğimiz aylarda fonlama kompozisyonunu değiştirdiğini gözlemlemiştik. AOFM %11,98 seviyesinde bulunuyor. Enflasyondaki düşüş ile birlikte, TL’nin güçlü duruşunun sürmesi durumunda TCMB’nin AOFM’de gevşemeye gidebileceğine yönelik bekllentilerin artığını görebiliriz. Bunu rağmen, önümüzdeki dönemde AOFM’de önemli bir gevşeme hamlesi beklememekteyiz. PPK’nın 15 Haziran’da gerçekleştireceği toplantısında Geç Likidite Penceresinde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Ancak 1Ç18’de yüksek baz etkisi ile birlikte yıllık enflasyonda önemli bir gerileme görüleceğini düşünüyoruz. Bu çerçevede yılsonuna doğru kademeli bir gevşemenin başlayabileceği beklentimiz mevcut.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş