Mart Ayı Sanayi Üretimi: 1Ç17 ılımlı büyümenin devamını gösteriyor (Tacirler Yatırım)

Önemli Notlar
• Düzeltilmemiş Mart ayı sanayi üretimi, %2,4 olan piyasa beklentisinin üzerinde yükselerek %2,8 olarak gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki çeyreğe göre %1,3 büyüdü. Sanayi üretimi büyümesinin 1Ç17’de iyi bir performans sergilediğini ve bu performansın büyüme üzerinde pozitif etki yaratacağını düşünüyoruz.
• Nisan ayı öncü göstergeler iyileşmenin devam edebileceğini gösteriyor.
• İhracat performansı ile öne çıkan otomotiv sektörü büyümesinin, manşet veriyi 1,1 yüzde puan yukarı taşıyarak, yine en büyük katkı sağlayan kalem olduğunu görüyoruz. Diğer bir önemli katkısı ise 0,6 yüzde puanlık etki ile elektrikli teçhizat sektöründen gelmiş durumda.

Düzeltilmemiş Mart ayı sanayi üretimi, %2,4 olan piyasa beklentisinin üzerinde yükselerek %2,8 olarak gerçekleşti. Mart ayında takvim etkisi bulunmuyordu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki çeyreğe göre %1,3 büyüyerek Şubat ayındaki düşüşünün tamamını telafi etti. 4Ç16’da ortalamada %2,1 büyüme kaydeden arındırılmamış sanayi üretimi 1Ç17’de ortalama %1,8 büyüdü. Sanayi üretimi büyümesinin 1Ç17’de iyi bir performans sergilediğini ve bu performansın büyüme üzerinde pozitif etki yaratacağını düşünüyoruz.

Nisan ayına ilişkin öncü göstergeler iyileşmenin devam edebileceğini işaret ediyor. Öncü göstergeler Mart ayına ilişkin de pozitif sinyaller vermişti. Nisan ayı PMI endeksi bir önceki aya göre bir miktar gerileme göstermiş olsa da 51,7 seviyesinde gelerek, güçlü duruşunu devam ettirdi. Enerji ve altın harici ara malı ithalatı (Euro bazında) ise iyileşmenin Nisan ayı sanayi üretiminde de hissedilebileceğinin altını çiziyor. Ancak bu noktada, 2Ç17’de çalışma günü sayısının bir önceki yıla göre bir miktar daha az olduğunu, dolayısıyla bunun düzeltilmemiş veriler ve özellikle GSYİH üzerinde hafif baskı yaratacağını belirtmek gerekir. Takvim ve köprü günleri etkisinin özellikle 3Ç17’de destekleyici faktörler olarak karışımızaa çıkmasını ve büyüme üzerinde olumlu etki yaratmasını bekliyoruz.

Verinin alt kalemlerine (takvim etkisinden arındırılmış) baktığımızda, imalat sektörlerinin büyük bir kısmının Nisan ayında büyüme kaydettiğini görüyoruz. İhracat performansı ile öne çıkan otomotiv sektörü büyümesinin, manşet veriyi 1,1 yüzde puan yukarı taşıyarak, yine en büyük katkı sağlayan kalem olduğunu görüyoruz. Diğer bir önemli katkısı ise 0,6 yüzde puanlık etki ile elektrikli teçhizat sektöründen gelmiş durumda. İç talepten beslenen sektörlerde zayıf momentumun yılbaşından beri devam ettiğini görüyorduk. Ancak beyaz eşyalarda uygulanan ÖTV indirimlerinin yavaş yavaş etkili olmaya başladığı belirtilebilir. Mobilya üretiminin ise KDV indirimine rağmen Nisan ayında %0,6 düşüş kaydettiğini görüyoruz. Ancak burada özellikle olumsuz baz yılının etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Makine ve Teçhizat üretimi (%3,6) ve Makine ve Ekipmanların Kurum ve Onarımı (%4,5) gibi yatırım iştahını ölçen göstergeler de güçlenmektte olan bir trendi işaret ediyor.

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş