Haftalık Bülten (Odeabank)

Geçen hafta ABD Merkez Bankası kararları, petrol fiyatları ve Avrupa'da politik ve makroekonomik veri gündemi piyasalarda etkili oldu. Mayıs ayı için belirttiğimiz ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskının yeniden başlayabileceğine dair sinyaller Fed toplantısı sonrasında güçlenirken petrol fiyatlarındaki düşüş emtia ihracına dayalı gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarında değer kayıplarına sebep oldu. Makroekonomik veri akışı ise devam eden jeopolitik sorunlara rağmen küresel büyümeye ilişkin pozitif sinyaller verirken finansal piyasalarda risk iştahını destekleyen etkenler arasındaydı. Gelişen ekonomilerin varlık fiyatlarının petrol ve altın fiyatlarında düşüşe karşılık yükselen ABD tahvil faizleri altında kalması ve Çin'de son zamanlarda daha sıkılaştırılan finansal koşullar gelişen ekonomilerde, başta kurlarında olmak üzere, baskı sebebi olmaya devam ediyor. Yurtiçinde ise Nisan enflasyon verileri beklentilerle uyumlu gelse de zirvenin görülüp görülmediğine yönelik soru işaretleri önemini koruyor. Gıda ve döviz kurlarında yeni bir dışsal şok yaşanmaz ise genel enflasyonda Nisan'da zirvenin görülmüş olabileceğini düşünüyoruz ancak yılın kalan döneminde çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. TCMB'nin küresel eğilimlerin gelişen ekonomilerin kurları üzerindeki baskılarının derinleşmesi halinde sıkı duruşunu korumaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Mayıs ayı içindeki politik gelişmeler ve ABD tahvil faizlerindeki değişimin piyasalarda etkili olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Geçen hafta ABD'de Temsilciler Meclisi'nin sağlık sigortası sisteminin değiştirme tasarısını onaylaması sonrasında vergi indirimiyle ilgili gündemin daha detaylı bir şekilde gündeme taşınabileceği ihtimaline de önem veriyoruz. Haziran ayındaki Fed toplantısı öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yukarı yönlü risk taşıdığını düşünüyoruz. Bu öngörüler ışığında önümüzdeki haftalarda gelişen ekonomilerin kurları ve küresel borsaların değer kaybı riski taşııdığını, ABD tahvil faizleri yükselirken altın fiyatlarının dengeli kalabileceğini, Brexit ile ilgili önümüzdeki haftalardaki gelişmelerin Sterlin üzerinde de risk yaratabileceğini düşünüyoruz.
Geçen hafta ABD'de ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler dahilinde politika faizlerini sabit tutarken büyüme ve enflasyon görünümü konusundaki kararlı duruşunu korudu. Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığı güçlenirken orta vadede daha şahin bir duruşa geçebileceğine yönelik fiyatlamanın daha da belirginleşeceğini düşünüyoruz.
ABD'de makro verilerinde ise geçen hafta tarım dışı istihdam Mart ayında aylık bazda 190 bin kişilik tahminlerin üzerinde 211 bin kişi artarken, işsizlik oranı aynı dönemde %4,5'ten %4,6'ya yükseleceği yönündeki beklentilere karşın %4,4'e geriledi. İstihdam artışının tahminleri aşmasında Mart verilerinin aşağı yönlü revize edilmesi etkili olurken işgücüne katılımdaki düşüş işsizlik oranının gerilemesine neden oldu. Ortalama saatlik kazançlardaki aylık artış %0,2 ile %0,3 olan tahminlerin altında gelirken yıllık ücret artış hızı Mart'taki %2,6'dan %2,5'e indi. Ücret artışlarındaki yavaşlamaya karşın istihdam artışlarının yeniden hızlanması ABD işgücü piyasasına yönelik risklerin büyük ölçüde dengeli olduğuna işaret ediyor. Öte yandan ABD'de Mart'ta bireysel gelirler bir önceki aya göre %0,3 olan beklentilerin altında %0,2 artarken, harcamalar %0,2 artacağı tahminlerine karşın sabit kaldı. Bununla birlikte, Şubat rakamları da bir miktar aşağı yönde revize edildiler. Çekirdek PCE aynı dönemde aylık bazda tahminlerle uyumlu bir şekilde %0,1 azalırken çekirdek PCE yıllık enflasyonu Şubat'taki %1,8'den Mart'ta %1,6'ya geriledi. ABD'de hizmet sektörü ISM aktivite endeksi Mart'taki 55,2'den, 55,8 olan tahminleri aşarak, Nisan'da 57,5'e yükseldi. İlk çeyrek öncü büyüme ve Nisan imalat sanayi ISM rakamlarındaki zayıf sonuçlara rağmen hizmet sektöründeki genele yayılmış hızlanma gelecek dönem büyüme görünümü açısından pozitif sinyaller verdi
Öncü heesaplamalara göre, Euro Bölgesi ekonomileri 2017 ilk çeyrekte bir önceki döneme göre beklentiler dahilinde %0,5 büyürken yıllık büyüme %1,7 olarak gerçekleşti. Alt bileşenler ve ülke bazlı veriler henüz açıklanmadığı için sonuçlara temkinli yaklaşmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, 2016 verilerinde yapılan yukarı yönlü revizyona rağmen beklentiler dahilinde gelen ilk çeyrek sonuçları ekonomik aktivitedeki canlılığın öncü verilerin işaret ettiğinden bir miktar daha güçlü olduğunu gösteriyor
İngiltere'de imalat sanayi PMI Mart'taki 54,2'den 54,0'a gerileyeceği beklentilerinin aksine 57,3'e yükseldi. İstihdam alt endeksi hemen hemen sabit kalırken detaylar iç ve dış talep koşullarındaki ılımlı toparlanmayı yansıtıyorlar. İngiltere'de Haziran ayı başında yapılacak referandum öncesinde Brexit ile ilgili koşulların daha netleşebileceğini ve bunun Sterlin üzerinde riskleri artırabileceğini tahmin ediyoruz.
Bu hafta küresel veri takviminde Avrupa'da ve İngiltere'de Mart ayı sannayi üretimi, Çin ve ABD'de Nisan ayı ÜFE ve TÜFE verileri ile ABD Nisan ayı perakende satışlar verileri önem kazanıyor. ABD'de Nisan ayı ekonomik aktivitesinde tüketimin canlandığına dair işaretler ABD faizlerinde yukarı yönlü baskının artmasına sebep olabilir. Avrupa ve İngiltere'de Mart ayı sanayi üretimleri de bu iki ekonomide son dönemlerde gözlenen toparlanmanın geleceği için ipuçları verebilir. S&P'nin Türkiye değerlendirmesinde her hangi bir değişiklik olmaması, Macron'un Fransa'da seçimi kazanmasının getirdiği küresel piyasalardaki olumlu hava haftanın ilk gününde Türk varlık fiyatları ve küresel piyasalarda değer kazançlarının korunmasına sebep olabilecekse de haftanın ortasına doğru risklerin artabileceğini ve bu yüzden risk iştahının azalacağını öngörüyoruz. Yatırımcıların gelişen ekonomilerin kurları ve borsalarındaki olası değer kaybına karşılık temkinli olmalarını öneriyoruz. Sterlin ve Euro'da Dolar'a karşı gelişen artış eğilimlerinin de sonuna doğru geldiğimizi tahmin eediyoruz.
Bu görüşler doğrultusunda haftalık beklentilerimiz:
EURUSD: 1,0705 - 1,1050
USDTRY: 3,4960 - 3,6380
BIST 100: 91.300 - 95.800
10 YILLIK BONO (Bileşik): %10,30 - %10,60
ALTIN: 1.218$ -1.245$


Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA, OPEC PETROL ANLAŞMASININ 2017 YILI ÖTESİNE UZATILMASINI DESTEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI- BLOOMBERG HT
ROLLS ROYCE/CHOLERTON: İLK ETAPTA TFX SAVAŞ UÇAĞI PROGRAMINDA KALE GRUBU İLE ÇALIŞACAĞIZ- BLOOMBERG HT
ÇİN DÖVİZ PİYASASI OTORİTESİ: ÇİN'DE 1. ÇEYREKTEKİ CARİ İŞLEMLER FAZLSI UYGUN BİR ARALIKTA SÜRÜYOR
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 27429,4 milyon TL
%51 KALE GRUBU VE %49 ROLLS ROYCE ORTAKLIĞIYLA BİR ŞİRKET KURULACAK - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş