ekonomim.com internet sitesinde yayınlanan habere göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2023'ten itibaren gayrimenkul alım satımında belediyelerce tespit edilen rayiç bedel yerine, vergilendirmede satış bedeline yakın fiyatı esas alacak. Yazarımız Yılmaz Sezer’in dikkat çektiği düzenlemeye göre, değer tespit süreci, Webtapu uygulamasındaki verilerin yanı sıra yetkilendirilmiş değerleme kuruluşlarınca düzenlenen raporlardaki değer ve değere etki eden öznitelik verilerinin, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Değer Bilgi Merkezi’ne elektronik ortamda anlık olarak iletilmesiyle gerçekleşecek. Uygulamanın, vergi gelirleri ile birlikte gayrimenkul fiyatlarını da yukarı çekeceği belirtiliyor.
Vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye, SPK ve BDDK ile işbirliğine giderek gayri menkul rayiç bedellerini güncellemek istiyor. Maliye böylece gayrimenkul alım-satımında güncel rayiç bedel üzerinden vergi almayı hedefliyor. Sektör temsilcileri bu durumun gayrimenkul maliyetlerini artıracağını ve piyasada durgunluk yaratacağını öne sürüyor.
Son dönemde artan gayrimenkul fiyatları Maliye’nin dikkatini çekti. Maliye rayiç güncellemesi yaparak konut satışlarından elde edilen vergi gelirini artırmak istiyor. 1 Ocak 2023’ten itibaren gayrimenkul alım satımın rayiç bedeli düşük göstermek olumsuz hale gelecek. Bu durum emlak alım satımının daha yüksek vergiye tabi olacağı ve bununda emlak maliyetini artıracağı anlamına geliyor. Konu ile ilgili EKONOMİ gazetesine açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri bugünkü sistemin vatandaşın beyanını esas aldığını belirterek yerel yönetimlerin rayiç düzenlemesine gitmelerinin yerinde olacağını kaydettiler. Bazı emlakçılar ise gerçek piyasa fiyatı üzerinden vergi alınmasının satışları durduracağını savunuyor.