Makro Perspektif - Gaz Krizi ve Nükleer Yatırımlar (Enver Erkan/Tera Yatırım )

Gaz Krizi ve Nükleer Yatırımlar

Gaz krizi ve alternatif kaynaklar… Rusya-Ukrayna krizinin dünya ekonomisini büyük ölçüde etkilediği çok iyi biliniyor. Çoğu ülke Rusya'ya ciddi ambargolar uyguladığı için kısıtlamalar çift yönlü hale geliyor. Bu nedenle gaz elde etmenin yolu Rusya'dan geçtiği için gaz krizi Avrupa'da başlamış ve hızla ön plana çıkmıştır. Yaşam standartlarında ve Euro'nun değerindeki düşüşler ve faiz oranlarındaki artışlar gibi Euro Bölgesi için ciddi sonuçlara yol açan sebeplerde gaz krizinin önemli bir rol oynadığı rahatlıkla söylenebilir. Bu nedenle, gaz krizi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, tamamlayıcı kaynaklar arayışına yol açtı.

Nükleer enerji… Belirtildiği gibi, mevcut gaz krizi nedeniyle yatırımcılar tamamlayıcı kaynaklara geçmeyi hedefliyor. Böylece nükleer enerji günümüzde yatırımcıların dikkat ettiği önemli bir seçenek haline geldi. Aslında, yatırımcıların fosil yakıtlara (Rystad Energy) düşük karbonlu alternatifler aramaları nedeniyle nükleer enerjiye önem verilmesi Rusya-Ukrayna Krizinden önce belirgin hale geldi. Rystad Energy'ye göre, 2023 yılı sonunda nükleer yatırımların 90 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle nükleer enerji kullanımına ciddi şekilde önem verildiği ve bu sayede geleceğe yönelik yatırımların neredeyse kesinleştiği rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca, mevcut gaz kıtlığı ve nükleer yatırımların mevcudiyeti ile daha da artacağı rahatlıkla tahmin edilebilir.

 
Küresel nükleer yatırımlar (milyar USD)… Kıtalara göre kurulu nükleer güç kapasitesi (Gigawatt, GW)… Kaynak: Rystad Energy Global Power Mix dashboard, Rystad Energy researh and analysis…

Sonuç? Rystad Energy analistlerine göre, nükleer enerji, düşük karbonlu elektrik kaynaklarında ikinci sırada yer almasıyla zaten popüler. Bu nedenle yakın gelecekte ilk olma potansiyeli taşıdığı söylenebilir. Ek olarak, Rystad Energy'ye göre Avrupa, faaliyette olan 170 nükleer reaktörü ile nükleer kapasitede liderdir. Bu nedenle Avrupa, bölgeler arasında en büyük gaz sorunuyla karşı karşıya olduğu için, en yüksek işletme kapasitesiyle nükleer enerjiye geçiş en önemli seçenektir. Özetle, gaz krizinin artmasıyla birlikte, nükleer enerjinin ikinci bir seçenek yerine ana kaynak olarak kullanılmasının şu anda çoğu ülke için ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulduğu söylenebilir.

https://www.terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/260820221524

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 18,1564 Satış: 18,1892 Euro Alış: 18,1354 Satış: 18,1681
AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti, mümkün olan en yakın tarihte olağanüstü enerji zirvesi önerisi yapacak
Ukrayna: Zaporijya'daki nükleer santral yeniden şebekeye bağlandı
Hindistan'da döviz rezervleri 19 Ağustos haftasında 564.05 milyar dolar (Önceki: 570.74 milyar dolar)
Facebookta Paylaş