Makro Perspektif - Fed Sonrasında Denge ve Perspektifler (Enver Erkan/Tera Yatırım )


Fed Sonrasında Denge ve Perspektifler
 
Karar ve projeksiyonlar… Karar ve projeksiyonların şahin, basın toplantısının orta yollu olduğu FOMC aslında bundan sonraki politika rotasını açık uçlu, dinamik ve kesin kanıt sunan değişkenlere bağlı tutacağının yönlendirmesini yapmış durumdadır. Şu perspektif açık bir şekilde ortaya çıktı ki; Fed enflasyonda kesin bir düşüş ve beklentilerde düzelme görene kadar faiz artırma isteğini ve eylemlerini sürdürecek.
 
Agresif sıkılaştırma… Fed 75 bps faiz artışı yaparken enflasyonu kontrol altına alma ve işgücü piyasasında oluşabilecek erozyon etkisine yaklaşımına bakacak olursak, ilerleyen aylarda hızlanacak sıkılaşma politikasının bazı yansımaları olacağı, bu yansımaların ise resesyondan çok belli oranda yavaşlama varsayımına dayandırıldığı görülmektedir.
 
Fed, ekonomik projeksiyonların büyüme tarafında 2022 ve 2023 için önemli aşağı yönlü revizyonlar gerçekleştirdi. Enflasyon konusunda genel kanısı ise, önceki tahmin dönemine göre daha şiddetli bir hızlanma öngörüsünü öne çıkarmakta. Ancak enflasyon tahminlerinin merkezi eğiliminde 2023 yılında ve sonrasında da kayda değer gerileme öngörülmekte. Bunun bir kısmının baz etkisinden kaynaklı sayısal oranlardan geleceğini biliyoruz. Daha fazlası ve dezenflasyonda süreklilik için tedarik ve arz koşullarında iyileşme gerekli.
 
Faiz projeksiyonlarında da 2022 federal fonlama oranında orta nokta %3,4 olarak ayarlanırken, 2023 için bu medyan oran %3,8 olarak öngörülmekte. Terminal oran ise uzun dönem için %2,5 olarak belirlenmiş durumda. Fed, cari koşullarda nötr orana yakınlaşmakla beraber, bu sene içinde bu oranın bir hayli üzerinde bir fonlama oranına sahip olacak. Faiz patikasında 2023’te maksimum sıkılığa erişildikten sonra normalleşen ekonomik dengelerle doğal faiz oranına doğru gevşeme öngörülüyor.
 
Fed enflasyonun bu sene, önceki projeksiyonundan daha agresif olacağını kabul etmekle beraber, müdahale alanının taleple alakalı olduğunu ve faiz artışlarının başta mortgage oranlarına etkisiyle beraber konut talebini soğutarak fiyatları aşağı çekme etkisi çok olasıdır. Küresel gaz ve gıda fiyatları konusundaki dışsal etkilere ise maruz kalmaya devam edecek, bunun için arz koşullarında ve tedarik zincirinde iyileşme gerekli. Fed’in talebi kısma doğrultusunda hareket etme düsturuyla faizleri yakın dönemde hızla artıracak olması büyümeyi ve istihdamı bir miktar yavaşlatacak. Mayıs ayı perakende satış verilerindeki negatif gerçekleşmeler talebin hız kaybetmesi noktasında okunabilir, ancak tüketim yoğun şekilde enflasyonun maddi durum üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı da yavaşlayabilecek bir doğrultuda.
 
 
Fed noktasal grafik faiz projeksiyonları… Kaynak: Bloomberg, Federal Reserve
 
Powell… Powell’ın 75 bps artışları yeni standardizasyon olarak belirlemediği ve Fed’İn duruma göre 50 - 75 gibi bantlarda ilerlemesinin ucu açık bıraktığı açıklamalarından öne çıkanlar;
 
• Fed, sıkılaştırma döngüsünde resesyona neden olmak istemiyor.
• Uzun vadeli enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak birinci önceliktir. Bunu yapabilmek için kısa vadede talep tarafını yavaşlatmaya devam etmek ve aylık enflasyon verilerinde kanıt görmek istiyoruz.
• Bir sonraki toplantı için 50 veya 75 baz puanlık artış yapılabilir.
• Yumuşak iniş çok zordur, ancak HH ve şirketler güçlü olduğu için resesyondan bahsetmek için henüz erken. Genel olarak tüketim için iyi bir görünüm var.
 
Sonuç? Powell’ın 50 bps’lık artış olasılıklarını yine de masada tutarak daha güvercin bir perspektifi de aktif kartlara dahil etmesi olumlu karşılansa da, küresel parasal sıkılaşma perspektifi ve otomatik pilot dışı ayarlamalar daha fazla geçerli bir hal alacak gibi görünüyor. ECB’nin tahvil getirilerini kontrolde tutacak yeni mekanizma açıklaması beklenirken, bunun Temmuz ayında beklenen faiz artışı ortamında getiri farklarının kriz yansıtıcı seviyelere açılmaması yönünde bir ayarlama olacağı anlaşılıyor. BOJ getiri kontrolünde statükoyu bozmazken, genel eğilim itibariyle negatif faiz uygulamasının küresel çapta daha az yaygın olacağını da düşünebiliriz. Fed ise bir resesyona sebep olmak istemiyor, enflasyon verilerinde ise geçerli aşağı doğru eğilimi teyit edecek kanıtlar görke zorunda. Enflasyon genel eğilimi ise aşağı dönmediği gibi, yukarı yönlü riskler barındırmaya da devam ediyor.
 
Fed’i yönlendirecek dinamik verilerde 30 Haziran’da açıklanacak Mayıs ayı PCE verileri (Fed’in ana enflasyon göstergesi) ve 13 Temmuz’daki Haziran TÜFE verilerine bakacağız. TÜFE daha genel kapsamlı eğilimleri, PCE daha indirgenmiş kalemleri içerdiği için farklı oranlar ölçüyor, ancak Fed bu iki veriyi de kesinlikle dikkatli bir şekilde izliyor. Petrol fiyatlarının durumu kritik olduğu gibi, sıkılaşan finansal koşullarla talep enflasyonunun da nasıl ivme kaybı yaşayacağına bakacağız.
 
https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/170620221610

 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Fed/Bullard: Fed ve ECB nispeten yumuşak bir iniş gerçekleştirebilir
Fead/Bullard: Fed ve ECB'nin kredibilitesi her ikisi için de yumuşak inişin mümkün olduğunu düşündürüyor
Putin: ABD para basıyor ve global pazarlardan gıda alıyor
PUTİN: GLOBAL REZERVLERİN DÖNÜŞTÜRME SÜRECİ GELECEK YILLARDA BAŞLAYABİLİR
Putin: "Putin enflasyonu"nu Batıda hepimiz duyuyoruz, Ukrayna'daki faaliyetlerimizin bununla hiçbir ilgisi yok
PUTİN: BATI, EKONOMİK KONULARI ÇÖZMEK İÇİN PARA BASMAYA BAŞLADI
Putin: Global ekonomideki negatif trendler Ukrayna'daki özel askeri harekattan etkilenmedi
PUTİN: AVRUPA ÜLKELERİNDEKİ EŞİTSİZLİK ANTİ-RUS YAPTIRIMLARINDAN SONRA SADECE YÜKSELECEK
Putin: Yaptırımlar, uygulayanların zararına oluyor
PUTİN : AB POLİTİK EGEMENLİĞİNİ KAYBETTİ
Facebookta Paylaş