Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Küresel Sıkılaşmanın Piyasalara Etkileri
Yurt içinde 13-17 Haziran haftasında yurt içerisinde cari denge ve sanayi üretimi verileri ön plana çıkarken küresel merkez bankalarının faiz artışlarının hız kazanmasının piyasalara etkileri izleniyor. FED, 75 baz puan faiz arttırarak politika faizini %1,50-1,75 seviyesine çıkardı. FED 1994'ten bu yana en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. İsviçre Merkez Bankası 15 yılın ardından ilk kez politika faizini arttırarak %-0.75'ten %-0.25'e çıkardı. FED’in ardından körfez merkez bankalarından Kuveyt, Bahreyn, BAE, Katar ve Arabistan merkez bankaları 25-75 baz puan arasında faiz artışına gitti.

Cari işlemler dengesi, Nisan ayında 3,1 milyar dolar olan piyasa beklentilerinin altında 2,74 milyar dolar açık verdi. Ocak-Nisan döneminde cari açık 21 milyar 73 milyon dolar oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında 9 milyar 59 milyon dolar açık verilmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bir önceki yılın aynı ayında 1 milyar 132 milyon dolar fazla vermişken, bu ay 4 milyar 22 milyon dolar fazla verdi.

Sanayi üretimi Nisan'da yıllık bazda yüzde 6,4 olan beklentileri aşarak yüzde 10,8 arttı. Aylık bazda ise değişmedi. 2022 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,9 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı.

TÜİK verilerine göre Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2022 yılı Nisan ayında yıllık %128,8 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Nisan ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %125,2, inşaat ciro endeksi %108,9, ticaret ciro endeksi %128,9, hizmet ciro endeksi %145,7 arttı.

TÜİK Nisan ayı çalışma istatistikleri verilerine göre ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %3,8 arttı, inşaat sektöründe %11,2 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe %7,4 arttı. 2022 yılı Nisan ayında ise aylık bazda sanayi sektöründe %0,2 azaldı, inşaat sektöründe %4,4 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe %0,5 arttı. Yurt içinde inşaat sektöründe daralmanın devam ettiği izleniyor. Hizmetler tarafında ise beklentilere paralel turizm sezonu etkisi ile istihdam artışı gözlemleniyor.

BIST100 endeksi yeni zirve olarak test ettiği 2684 puandan %8 geri çekilerek en düşük 2469 puanı test etti. Haftanın son işlem gününde raporun yazıldığı saatlerde BIST100 endeksinde bu bölgeden bir miktar toparlanma izleniyor.

BIST100 endeksi haftalık performansta ise %1 civarında düşüş kaydetti. Gelişmiş borsalar ve gelişmekte olan borsalarda haftalık performansta %4-6 bandında satıcılı seyir izleniyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 6 bps yükseliş ile 834 bps civarında tamamlıyor. 5 yıllık risk priminde hafta başında 857 bps seviyesi görülerek 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeler test edildi. 5 Yıllık CDS risk primi 2008 yılında 904 bps seviyelerini test etmişti.

Türkiye gösterge tahvil faizi haftalık görünümde %1 yükseliş ile %26,1 seviyesine yükselirken uzun vadeli tahvil getirileri %11,6 düşüş göstererek %19,76 seviyesine geriledi.
TCMB verilerine göre 6-10 Haziran haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, -316,1 milyon USD net hisse senedi, -85 milyon USD net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. Yurt dışı yerleşik kişiler, hisse senetlerinde 6 haftanın ardından net alıcı pozisyonuna geçmişti. Yurt dışı yerleşik kişilerin 6-10 Haziran haftasında hisse senedi tarafında net satıcı pozisyonuna tekrar yaptığı izleniyor.

TCMB verilerine göre, 6-10 Haziran haftasında yurt içindeki yerleşik kişilerin TL mevduatları 51,32 milyar artarken YP mevduatları -1,6 milyar USD azaldı. BDDK haftalık verilerine göre 10 Haziran haftasında kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 931 milyar TL'den 962,9 milyar TL'ye yükseldi.
20-24 Haziran haftasında ekonomik takvimde yurt içinde TCMB PPK toplantısı ön plana çıkıyor. TCMB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda piyasa beklentileri faiz oranında değişiklik yapılmaması yönünde. Yurt dışında ise ECB başkanı Lagarde ve FED başkanı Powell’ın gerçekleştireceği konuşmalar takip edilecek.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde ana metal sanayide yaşanan düşüş dikkat çekiyor. Sektörler içerisinde spor, turizm, inşaat bilişim ve madencilik sektörlerinde pozitif ayrışma izleniyor.
İlk sıralarda %3,6 yükseliş ile spor yer alırken %3,4 ile turizm sektörü takip etti. En yüksek düşüş ise %10 ile ana metal sanayi sektöründe gerçekleşti. Ardından sırasıyla %2,9 sınai, %2 metal eşya makine ve %1,8 iletişim sektörü düşüş gösterdi.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %35 iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %2,5 civarında düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksi %3,5 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %1,7 düşüş gösterdi. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %43 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya ve gelişmekte olan piyasalar havacılık endeksi haftalık görünümde %6-7 bandında düşüş kaydederek negatif görünüm sergiledi. BIST Ulaştırma endeksi ise %2 civarında yükselerek pozitif ayrıştı.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %5 düşüş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %4 düştü. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %4 düşüş gösterdi.

-Etilen/Nafta makasında Nisan ayından süregelen düşüşün ardından yükseliş izleniyor. Makas 406 USD/Ton seviyesinden 585 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-Türkiye spot HRC fiyatlarında ise geri çekilme devam ediyor. HRC fiyatları 760 USD’den 735 USD seviyesine geriledi.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan akrilonitil (ACN) fiyatlarında gerileme devam ediyor. 10 Haziran haftasında 2060 USD/Ton dan 2030 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor.

 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Putin: ABD para basıyor ve global pazarlardan gıda alıyor
PUTİN: GLOBAL REZERVLERİN DÖNÜŞTÜRME SÜRECİ GELECEK YILLARDA BAŞLAYABİLİR
Putin: "Putin enflasyonu"nu Batıda hepimiz duyuyoruz, Ukrayna'daki faaliyetlerimizin bununla hiçbir ilgisi yok
PUTİN: BATI, EKONOMİK KONULARI ÇÖZMEK İÇİN PARA BASMAYA BAŞLADI
Putin: Global ekonomideki negatif trendler Ukrayna'daki özel askeri harekattan etkilenmedi
PUTİN: AVRUPA ÜLKELERİNDEKİ EŞİTSİZLİK ANTİ-RUS YAPTIRIMLARINDAN SONRA SADECE YÜKSELECEK
Putin: Yaptırımlar, uygulayanların zararına oluyor
PUTİN : AB POLİTİK EGEMENLİĞİNİ KAYBETTİ
Putin: AB, Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle 400 milyar dolara zarara uğrayabilir
Putin: Zirveye çıkan enflasyonun üstesinden geldik
PUTİN: DEVLET MALİYESİ ESNEK
Facebookta Paylaş