Makro analiz (Sesmir)

Toplam talep koşullarının ivme kaybetmesine rağmen enflasyon artmaya devam ediyor ise bu durum makro dengelerdeki bozulmanın çok derinlerde olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Türk lirasında yaşanan yüksek değer kaybının, ücret düzenlemelerinin, enerji fiyatlarındaki küresel artışların talep dışı nedenlerle hareket ediyor olmalarıdır.

Ücret ve döviz kuru kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin etkileri enflasyona yansımaya devam ettiği için çekirdek göstergelerin aylık artış oranları zayıflama olacağı beklentisi doğru değildir.

Enflasyonun seçimlerden sonra gerileyeceği beklentisi için politika faizindeki artışların bu haliyle kâfi gelmesi söz konusu değildir. Yükselme eğilimi devam eden enflasyonun 2024’ün ilk yarısından sonra istikrarlı olarak gerileyeceği öngörüsünün realizasyonu için, miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikası ile makro ihtiyati çerçevede sadeleşme adımları finansal koşullara yansımaya başlasa bile politika faizindeki artışların bu haliyle kâfi gelmeyeceği açıktır. İç talepte ve cari açıkta beklenen kademeli dengelenme konusunda belirsizlikler tüm açıklığıyla devam etmektedir.

Aylık enflasyonda başladığı düşünülen yavaşlamanın devamlılığında ve bozulan enflasyon beklentilerindeki iyileşme öngörüleri konusunda rehavete kapılmamak gerekir.

Büyüme ivmesinde görülen yavaşlamanın esas nedeni iç talepteki daralmadan ziyade küresel koşullardaki zorluklar, jeopolitik riskler, risk iştahındaki ve arz koşullarındaki bozulmalar ve iç verimsizlik halidir.

Faiz farklılaştırmaları ve regülasyonlarla Türk Lirası mevduatta oluşturulan piyasa dışı talebin veya zorlamanın sürdürülebilir olmadığı gayet açıktır. Zira dövize yönelik talep canlılığını hala korumaktadır. TL mevduata yönelimlerin sadece kayıtsal bir durum olduğu bilinmeli ve kaydi oluşumların ise aktarım mekanizmalarının etkinliğini artırdığı söylenemez.

Küresel risk iştahındaki bozulmanın etkisiyle gelişmekte olan ülke paraları ABD doları karşısında değer kaybederken Türk lirasındaki değer kaybı görece daha sınırlı kalmasının nedeni ekonomideki iyileşmeler değil, Merkez Bankası tarafından yapılan döviz satışlarıdır.

 Orhan Ökmen
 Başkan
Sesmir Kurumsal ve Finansal Danışmanlık A.Ş
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.