Le Monde: Çin'in Misillemesi Hemen Geldi

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Göze göz, dişe diş: Washington’un yeni ek gümrük vergileri açıklanır açıklanmaz Çin, hem hemen misillemede bulunacağını bildirdi hem de diğer ülkeleri, ABD vergilerine karşı, ortak eyleme çağırdı. Çin, aynen ABD gibi, bu ülkeden ithal edilecek ürünlerin 50 milyar dolarlık aynı miktarda gümrük vergisi alacak.
 
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında üç aydır karşılıklı tehditler savrulduğuna göre, bu tepki beklenmedik bir tepki değil. Daha Mart ayı sonunda Çin Ticaret Bakanı "Çin bir ticaret savaşı istemiyor. Ama Çin böyle bir savaştan da korkmuyor." demişti.
 
Pekin; soya, deniz ürünleri, et, ayrıca viski ve sigara kapsayan tarım ve elektrikli araç gibi sanayi ürünleri listesi üzerinde ABD mallarına %25 oranında gümrük vergisi uygulayacak. Çin de, ABD gibi, vergileri 34 milyar dolarlık bir ilk liste üzerinden alacak ve bu arada akaryakıt da içeren 16 milyar dolarlık ek bir liste hazırlayacak.
 
Çin, soya gibi tarım ürünlerini vergiye tabi tutarak Trump'ı destekleyen kırsal Amerika'nın kalbine dokunmuş olacak. Öte yandan listede başka ülkelerden kolayca tedarik edilebilecek ürünler var. Ancak ABD'den ithal edilen ürünlerin başında gelen yarı iletken sektörü ürünleri listede yok.
 
Çin Ticaret Bakanı, ABD'nin bu son gümrük vergisi kararının, iki ülke ticareti arasındaki Çin lehine fazlalığı eritme sözünü de geçersiz kıldığını belirtti. Gerçekten de Çin, iki ülke arasındaki ticaret dengesizliğini bir miktar gidermek için ABD'den daha çok tarım ürünü ithal etmeyi kabul etmişti. Bu arada Vaşington'un Çin ithal ürünlerinin 150 milyar dolarlık bölümünü gümrüğe tabi tutma tehdidi bu vaadi geçersiz kılmış oluyor.
 
Pekin, ortamı sakinleştirmek amacıyla yabancı şirketler lehine önlemler almış; örneğin ithal otomobillerin gümrük vergisini düşürmüştü. Bu, söz konusu gümrük vergilerinden kaçınmak için üretimi Çin'de yapan lüks araç sektörünün işine yaramıştı. Ayrıca 10 Nisan günü Başkan Xi Jinping, yabaancı üreticilerin Çin'de üretim yapmak için Çinli bir ortak edinme zorunluğunun ortadan kaldırıldığını bildirmişti.

Ticaret savaşı, Washington’un amaçladığı sonucun tersine sonuç verme riski taşımakta. Son gerilimler Çin'de bir bilinç geliştirmiş durumda. Nitekim resmi yetkililer ve özel sektör patronları Çin endüstri sektörünün sorunları ile ilgili tartıştılar ve en uçtaki sektörlerde ileri adımlar atmak üzere örneğin yarı iletken sektöründe yatırım yapacaklarını duyurdular.
 
(Çin Uluslararası Radyosu )



Facebookta Paylaş