Kardemir 2022/Q4’de, geçen yılın aynı çeyreğine(2021/Q4) göre; satış gelirini %63,7 oranında artırırken, FVAÖK rakamı ve net kârı ise; sırasıyla %60,8 ve %112,7 oranlarında daraldı. Dünya’nın en büyük Çelik üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’de, Kovid vakalarının 2022 yılında yeniden artışa geçmesi ve bu kapsamda ‘Sıfır Kovid’ politikasının 4.Çeyreğin sonuna kadar sürdürülmüş olması ile ortaya çıkan zayıf talebin fiyatlama marjlarını baskılaması; diğer demir-çelik firmaları gibi Kardemir’in de kârlılık performanslarını baskı altına aldı. Öyle ki, 2022 yılının tamamı için bakıldığında da; 2021 yılında %32,4 seviyesindeki brüt kâr marjı 2022 yılında %15,6’ya, FVAÖK marjı %33,3’den %15,9’a ve konsolide net kâr marjı da %26,1’den %7,9’a gerilemiş durumda. Bununla birlikte, üretim miktarlarında da geçtiğimiz yılın gerisinde kalan şirket; iç taraftaki enflasyonist etkinin fiyatlamayı desteklemesi ile geçtiğimiz yılın üzerinde satış gelirleri elde etmiş durumda.
Kâr Marjı, 8 Çeyrek Sonra Negatife Döndü
Şirketin 2022/Q4’deki performansını incelediğimizde ise; satış gelirleri önceki çeyreğe(2022/Q3) göre %13,0’lük sınırlı artış kaydederken, piyasanın medyan beklentisinin yaklaşık %28 aşağısında kaldı. SMM oranının 93,61’den 90,99’a gerilemesi sonrasında; şirketin brüt kâr marjı artış gösterdi. Faaliyet giderlerinde görülen bir miktar artışa karşın, FVAÖK rakamı ve marjı ise; önceki çeyreğe göre artış gösterdi. Ancak hem FVAÖK rakamı, hem de marj; piyasanın medyan beklentisinin ve geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki rakamların aşağısında kaldı. Çeyreklik bazda %312,4 oranında daralan net kâr/zarar tarafında ise, piyasa beklentisinin bir miktar altında daralma görülmesine karşın; başlı başına zarar yazılması ve bu kapsamda, 2020/Q3’ten bu yana ilk kez net kâr marjının negatife dönmesini olumsuz olarak karşılıyoruz. Şirketin 2022/Q4’deki satış gelirlerinin dağılımında; yurt dışı satışların payı, %3 ile yine sınırlı kaldı. Net yabancı para pozisyonundaki negatif görünüm de devam ederken, döviz pozisyonu açığı; önceki çeyrekteki 6.146 Mn TL’den 7.229 Mn TL’ye yükseldi. Şirketin, özsermaye kârlılığı da; geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki(2021/Q4) 65,5 seviyesinin hayli altında 20,1 düzeyinde gerçekleşti.
Değerlendirme
Şirketin açıklamış olduğu bilanço ve geleceğe yönelik beklentiler göz önünde bulundurulduğunda; 12 aylık dönem boyunca NÖTR tavsiyesi ile 23,31 TL hedef fiyat belirliyoruz.
https://www.galatamenkul.com/ssr/krdmd-2022-4-ceyrek-bilanco-degerlendirme-raporu/
Galata Menkul Değerler
www.galatamenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.